Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Rimac z robotaksiji
Hrvaška
Rimac z robotaksiji
Rimac z robotaksiji
26.06.2024 15:55

Rimac je danes predstavil svojo novo pridobitev, robotaksi in storitev z imenom Verne. Težava na predstavitvi pa je v javnosti le še povečala dvome v projekt in njegovo transparentnost.

Artur Švarc Verne

Storitev, poimenovana po pisatelju Julesu Vernu, prihaja v Zagreb 2026, pravijo v podjetju, za katerim prav tako stoji hrvaški elektro-pionir Mate Rimac, ki je od rojstva Nevere in hitrostnega rekorda vmes postal tudi lastnik Bugattija.

Na avtonomni tehnologiji menda delajo že od 2017, pred tremi leti pa so od EU dobili 200 milijonov evrov sredstev za razvoj robotaksijev, vse skupaj kot del paketa, velikega 6,3 milijarde evrov za okrevanje hrvaškega gospodarstva. Prav to naj bi najbolj mučilo javnost, saj se menda zadnji dve leti na tem projektu ni dogajalo prav veliko.

Kakorkoli, Rimac, je projekt, ki je najprej imel ime Project 3 Mobility, preimnoval v Verne, vse skupaj pa vodi Rimčev prijatelj Marko Pejković.

Robotaksi je električen in ga poganja avtonomna tehnologija Mobileye Drive, ki združuje elektroniko in softver izraelskega EyeQ in program za zbiranje informacij Road Experience Management (ali REM), ki uporablja realno časne podatke avtonomnih vozil za gradnjo 3D map.

Vozilo ima Level 4 avtonomijo, kar pomeni, da mu manjkajo standardne komande kot so volan in stopalke. Prav tako ni brisalnikov in vzvratnih ogledali, kar naj bi pripomoglo k manjši porabi.

Rimac z robotaksiji

Verne je videti kot 2-sedežna kombilimuzina z ogromno steklenih površin, sama drsna vrata pa so tudi nekaj posebnega. Za samo dva sedeža so se odločili, ker večina taksistov vozi le enega ali dva potnika, kar je dovolj za večino voženj in udobje v kompaktnem vozilcu.

Ker v notranjosti ni ničesar klasičnega, so v avto vtaknili velik 43-palčni zaslon, ki se pne skoraj čez celo armaturko in ima številne zanimive informacije, od navigacije, izbire poti, pa do vremenske napovedi.

Potniki bodo lahko poslušali svojo glasbo ali gledali filme, v vozilu je tudi 17 zvočnikov za Dolby Atmos sistem.

Robotaksi je moč priklicat z mobilno aplikacijo, na njej pa je mogoče izbrati tudi osvetlitev, temperaturo in celo vonj notranjosti, še preden se vozilo sploh pripelje. Vsa vozila so tudi povezana med sabo za boljšo optimizacijo.

Rimac z robotaksiji

Verne bo zgradil več centralnih depojev, kjer bodo avtomobile polnili, čistili in vzdrževali. Avto  bo nastajal v še neobstoječi tovarni na Hrvaškem, genetika samega vozila pa je, to ni skrivnost, korejskega izvora.

Po Zagrebu namerava Verne širiti robotaksije po preostali Evropi in Veliki Britaniji, pa tudi na Bližnjem vzhodu. Verne namerava postavi prvi veliki robotaksi operator izven ZDA in Kitajske, pogodbe so podpisali že z 11 mesti na omenjenih območjih, pogajanja potekajo še s 30 mesti.

Kar pa se tiče same današnje predstavitve, ta v mnogočem  zabava Hrvate, ki so te dni cinični do vsega zaradi predčasnega odhoda z nogometnega prvenstva – Mate Rimac je na predstavitvi kar dvakrat z aplikacijo naročil robotaksi, vendar se ta v zaodrju – na splošno veselje prisotnih - ni zganil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn26.06.2024 16:19
Glede na to, da nima volana in stopalk, a ni to potem že 5. stopnja avtonomnosti?
aichi26.06.2024 23:19
BOlj zabavno je, kak nateg je menda to. Avto sploh še ni prototip, vozi ga lik z joystickom, skrit v ozadju, pa še to ni delalo danes.
skrivo26.06.2024 23:56
Ja, avto brez volana predstavlja najvišjo 5. Stopnjo avonomnosti, a tale primerek je goli PR in nič drugega. Ni šans naredili avtonomne vožnje brez AI oz. brez neskončnega finančnega vložka. Prej ali slej bo nekomu uspelo, ampak Rimac bo sistem pač nekje kupil in ne sam razvil. Nevera je res impresivna, tole pač ne.
darker27.06.2024 06:56
Aichi, Hrvati pišejo o hudo veliki aferi, ki je državo koštala 180 mio eur.
alfafil27.06.2024 11:54
Baš me briga. Jaz se s tem in podobnim NIKOLI ne bom peljal.
shark91127.06.2024 11:58
https://www.24sata.hr/news/foto-robot-kosilica-u-zagrebu-iskocila-s-trave-na-cestu-zabila-se-u-gumu-auta-stigla-i-policija-990960?utm_source=upscore_box&24sata_ref=article_upscore (potem pa spodaj en komentar: Mate pozvao robot taxi a došla mu kosilica????????????????) :) :)
milky27.06.2024 12:19
Tole je pralnica denarja za največjo (in praktično edino) stranko na Hrvaškem. Mislim, da je Rimac v enem trenutku - mogoče- začel kot avtomobilski zanesenjak ala Koenigsegg a je v vmesnem času gotovo ugotovil, da je prodajanje megle, ki še presega nivo Muska, bolj donosno. In - za razliko od Muska - na tem pogorišču ne bodo ostali niti temelji.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija