Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
To je šele začetek velike zgodbe
Novo v Sloveniji: Maxus dostavniki
To je šele začetek velike zgodbe
To je šele začetek velike zgodbe
08.05.2024 00:49

Kitajski avtomobilski proizvajalci pospešeno prodirajo na slovenski trg. Naslednja v vrsti je avtomobilska znamka Maxus, ki bo pri nas v prvi fazi zastopana le z elektro gnanimi dostavniki.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Znamka Maxus je del ogromnega kitajskega avtomobilskega koncerna SAIC, ki med drugim zelo tesno sodeluje s skupino Volkswagen oziroma natančneje z znamkami Audi, Volkswagen, Škoda in Iveco. A proizvodnja avtomobilov in tovornjakov teh znamk je le del razpršenosti poslovanja kitajskega avtomobilskega koncerna, ki letno proda nekaj več kot 1,2 milijona vozil. Od tega jih preko 300 tisoč prodajo izven svojih meja oziroma v 87 državah po vsem svetu. Precejšen poudarek v zadnjem času jasno namenjajo Evropi, kjer so prisotni s tremi znamkami. MG-je pri nas poznamo že več kot leto dni, zdaj smo na ceste pospremili prva vozila znamke Maxus, do konca leta pa se ponudbi pridružuje še znamka luksuznih avtomobilov IM. A če se osredotočimo zgolj na znamko Maxus, zelo hitro pridemo do ugotovitve, da imajo na domačih tleh zelo širok razpon vozil. Skupno je na voljo kar 22 različnih modelov. Od vozil iz programa lahkih gospodarskih vozil, do poltovornjakov, športnih terencev in družinskih enoprostorcev. Velik del tega asortimana bo čez čas prisotno tudi v Sloveniji, a ni nujno, da bodo ti del znamke Maxus. Po vsej verjetnosti bodo osebni avtomobili opremljeni z logotipom avtomobilske znamke MG. Zaradi boljše prepoznavnosti.

To je šele začetek velike zgodbe

Znamka Maxus svojo pot v Sloveniji začenja s tremi baterijskimi dostavniki, navkljub dejstvu, da so v ponudbi tudi dizelsko gnana vozila. Najmanjši med vsemi je eDeliver3. Gre za dostavnika, ki v tovorni prostor (4,8 m3) sprejme do največ 1040 kilogramov težak tovor, dostop pa je omogočen preko desnih stranskih drsnih vrat in zadnjih krilnih vrat. Vgrajeno ima 50 kWh baterijo, ki omogoča do 240 kilometrov dosega, medtem ko sprednja kolesa poganja elektromotor z največ 90 kilovati moči. Osnovna cena zanj je 36.478 evrov. 

To je šele začetek velike zgodbe

Drugi v vrsti, ki smo si ga pobliže ogledali, je velikan eDeliver9. Kupcem je na voljo v dveh dolžinah (L2: 5546mm/L3: 5940 mm) in dveh višinah (H2: 2515mm/H3: 2730 mm), prostora v zadnjem delu je za 12,3 m3 tovornega prostora, a zanimivo, najvišja dovoljena nosilnost je enaka kot pri najmanjšemu bratu eDeliver3. Jasno, zaradi večjih baterij. Namreč, pri največjemu kupci lahko izbirajo 77 ali 87 kWh baterijo, nosilnost pa je pri večji bateriji omejena na 850 kilogramov, pri manjši pa na 1040 kilogramov. Za pogon ima vgrajeno električno pogonsko enoto, ki razvija največ 150 kilovatov moči, z enim polnjenjem pa tovorni velikan teoretično lahko prevozi do 315 kilometrov. Začetna cena zanj je slabih 67 tisoč evrov, doplačilo za zmogljivejšo baterijo znaša 3 tisočake brez DDV-ja, dobrih 1200 evrov pa je potrebno doplačati za daljšo oziroma višjo različico.

To je šele začetek velike zgodbe

Tretji, ki ga v živo nismo spoznali in velja za prodajno največjega aduta, je 4,8 metra dolg eDeliver5. Dostavnik ima vgrajeno 64 kWh baterijo (do 480 km dosega) in elektromotor z največ 120 kilovati moči, v njegov 7,6 m3 velik tovorni prostor pa je možno natovoriti tovor, ki ne bo težji od 1200 kilogramov. Del serijske opreme so med drugim 7-palčni digitalni merilniki, 12,3-palčni osrednji ekran na dotik, možnost brezžične povezljivosti s sistemi Apple CarPlay in Android Auto ter 360-stopinjska kamera. Cena zanj se začne pri 46.238 evrih. Omeniti velja še to, da je tudi pri njem možna izbira daljše in višje izvedbe z doplačilom nekaj več kot 1200 evrov. 

To je šele začetek velike zgodbe

Kot pravijo pri GA Adriatic, ki znamko Maxus zastopajo pri nas, bi do konca leta lahko pri nas na cestah končalo okrog 100 teh novih kitajskih električarjev. Največji potencial vidijo v poslovnih kupcih, natančneje v tistih, ki imajo velike flote vozil in poudarek namenjajo zniževanju ogljičnega odtisa. Trenutno lahko je te dostavnike možno kupiti le pri ljubljanskemu trgovcu Pla-net avto, za vse pa velja enaka doba garancije. In sicer 8 let na avtomobil (ali 200 tisoč km) in prav tako 8 let na baterijo.

To je šele začetek velike zgodbe

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs08.05.2024 07:18
Kot zanimivost, mali Maxus so prvotno zasnovali pri LDV (Leyland Daf Vehicles) in je kot tak naslednik LDV Pilota, ki je naslednik Leyland Sherpe. Tako da sta zdaj dve bivši British Leylandovi firmi po x letih spet pod isto streho.
skrivo08.05.2024 23:00
Ceno so nabili v plafon. Zakaj? Ker lahko, saj EU konkurenca spi.
klemens13.05.2024 22:05
Drago. Enkrat povprašal dostavljalca paketov, ki je imel Mercedesa e-Sprinterja, kakšno ima mnenje. Je rekel prekratek doseg, po nekaj mesecih so se kombija znebili.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija