Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Za sedem sedežev
Premiera: Mazda CX-80
Za sedem sedežev
Za sedem sedežev
18.04.2024 13:46

Število avtomobilov, ki ponujajo sedem sedežev, je v zadnjih letih padlo in tu Mazda vidi s CX-80 vidi svojo priložnost.

Artur Švarc

Že s CX-60 se je Mazda pridružila premium razredu. Veliki SUV je od CX-5 naredil velik korak naprej, tudi po velikosti, CX-60 pa ima tudi zadnji pogon. Zdaj so Japonci naredili naslednji korak s CX-80, ki je od CX-60 daljši še za 25 centimetrov in je sedemsedežna različica CX-60. V dolžino avto meri točno 5 metrov, širok je 1,89 metra in visok 1,7 metra. Medosna razdalja znaša radodarnih 3,12 metra, kar obljublja dovolj prostora tudi za potnike v tretji vrsti. Za drugo vrsto obstaja tudi opcija izbire dveh samostojnih sedežev z dovolj prostora, da se da med njimi stopiti še v tretjo vrsto, lahko pa si kupci tam omislijo tudi sredinsko konzolo. Če ostane pri klasični klopi, je ta pomična po dolžini za 12 centimetrov, spet odlično za kolena.

S sedeži v tretji vrsti je prtljažnika za 258 litrov, z zloženo tretjo vrsto naraste na 687 litrov, z drugo pa na 1221 litrov. S sedmimi sedeži Mazda tako ponuja cenejšo alternativo premium modelom kot so Audi Q7, sploh ob zelo prostorni notranjosti, ki je preostali sedemsedežniki večinoma nimajo.

Za sedem sedežev

Sprednji del je skoraj v celoti enak kot pri CX-60, izza volana se razlike ne opazi. Izdelava in materiali v notranjosti so presežek in jih brez težav lahko označimo za premium okolje. Vse ostalo je pravzaprav identično manjši sestri CX-60, vključno z motorji in novim šestvaljnim dizlom. Kljub temu, da je platforma enaka kot pri CX-60, Mazda obljublja, da je vzmetenje boljše kot pri manjši različici. Dejstvo je, da so upoštevali vse pripombe kupcev, ki so bili z nekaterimi aspekti CX-60 precej nezadovoljni.

»Ob vožnji CX-80 boste videli, da so te težave odpravljene,« so zapisali pri Mazdi. Prav tako lahko kupci CX-60 svoj avto nadgradijo in rešijo težave pri prodajalcih.

Za sedem sedežev

Med ostalimi dobrotami, ki jih ima CX-80 so tripodročna klimatska naprava, 12,3-palčna zaslona merilnikov in infozabavnega sistema, klimatizirani sprednji sedeži Bosejev avdio sistem, 20-palčna kolesa in dodatno zaviranje notranjega zadnjega kolesa, ki preprečuje dviganje zadka v ovinku, pri Mazdi imenovano tudi Kinematic Posture Control.

CX-80 prispe v Evropo in posledično tudi k nam konec poletja. Za PHEV se cene začnejo pri 57.990€, dizelska različica se začne pri 58.490 € (izključno močnejša različica s 187 kW ali 254 KM in serijskim štirikolesnim pogonom).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens18.04.2024 17:00
Deluje malo preveč razpotegnjeno. Drugače pa občutki pri CX 60. Vzmetenje je res premehko, čakam da mi dajo nove vzmeti. Prostornost za štiri odrasle osebe rahlo premajhna, to bo pri 80 ki verjetno bolje. Motor dizel perfekten, pije med 4-5 litrov ob umirjeni vožnji, ob hitrem pospeševanju in višjih hitrostih pa težko prileze do 7 litrov. Pri krajših razdaljah je poraba lahko tudi okoli 3 litre, vendar je potrebno vzeti v zakup, koliko je klancev, po ravnini pri 60 km/h se komot voziš s tremi litri. AdBlue tudi zelo skromno pije cca 7 litrov na 10k km. Občasno morajo na servisu kaj updejtat - to mi gre še najbolj na živce.
SimonsenPlus18.04.2024 17:40
Aichi: a to si sedel v avtu, da opisuješ občutek za volanom in kvaliteto izdelave? Ali pa je to copy-paste mazdinega press releasea?
© Copyright 1999-2023 Avtomanija