Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tudi v tretje z velikimi pričakovanji
Slovenska premiera: Volkswagen Tiguan
Tudi v tretje z velikimi pričakovanji
Tudi v tretje z velikimi pričakovanji
11.04.2024 06:05

Tiguan je eden bolj priljubljenih modelov Volkswagnove palete. Celo bolj priljubljen od Golfa. V pred koronskem letu se je zanj odločilo skoraj 1800 slovenskih kupcev, medtem ko letos računajo vsaj na tisoč do tisoč dvesto novih primerkov.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Tiguan, katerega ime je sestavljeno iz besed tiger in legvan (podobe obeh živali najdemo na zadnjih stranskih vratih), je zdaj na voljo v svoji tretji izdaji. Prvič ga na trg pošljejo leta 2007, devet let kasneje ga korenito prenovijo in mu leto kasneje dodajo še podaljšano verzijo AllSpace. V vseh teh letih je bilo po svetu prodanih več kot sedem milijonov primerkov, od tega jih je slovenski trg prispeval 13.649. Allspace tudi v prihodnje ostaja del ponudbe, a ga bodo v prenovljeni verziji predstavili nekoliko kasneje.

Tudi v tretje z velikimi pričakovanji

Volkswagnov križanec se zdaj v novi izdaji predstavlja s povsem novo oblikovno zasnovo, ki prinaša nekaj bolj zaobljenih linij in nekoliko izboljšano aerodinamiko, hkrati pa bolj ali manj ohranja enake dimenzije kot jih je imel predhodnik. Novinec v dolžino meri 4,54 metra, visok je 1,66 metra in širok 1,84 metra. Od predhodnika je daljši slabe tri centimetre, medosna razdalja pa je z 2,67 metra tako rekoč nespremenjena. Malenkostno so povečali tudi prtljažnik, ki je zdaj za 37 litrov večji in v osnovi meri 652 litrov (s preklopom naslona 1650 litrov), a je prostornina nekoliko odvisna tudi od vzdolžno pomične sedežne klopi. Prvi stik z notranjostjo kaže na konkreten napredek pri izbiri materialov in končni izdelavi, hkrati pa sem imel občutek, da je kabina še za odtenek bolj prostorna. Velikana v potniški kabini spremlja tudi digitalizacija upravljanja v obliki velikega 12,9-palčnega oziroma doplačljivega 15-palčnega zaslona na dotik, ki ima, tako kot Passat, povsem novo verzijo infozabavnega vmesnika (MIB4), svoj del potovalnih informacij pa prispevajo tudi 10-palčni digitalni merilniki. 

Tudi v tretje z velikimi pričakovanji

Novost pri Tiguanu je osrednje vrtljivo stikalo z dvema funkcijama, ki prvenstveno služi za upravljanje glasnosti radia (drsna površina za glasnost še vedno ostaja tudi neposredno pod zaslonom), s pritiskom nanj pa lahko izbiramo različne vozne profile in spreminjamo ambientalno osvetlitev. Od električnih ID bratov je Tiguan podedoval obvolanski selektor, obenem pa so se na volan vrnila fizična stikala. V novi izdaji je ta opremljen z naprednim glasovnim upravljanjem, ki ga predstavlja digitalna asistentka Ida. Sistem je povezan z umetno inteligenco (Chat GPT) in kot tak zmore upravljati določene sisteme ali pa preprosto odgovoriti tudi na druga vprašanja, ki niso neposredno povezana z delovanjem avtomobila. Dobra novica je ta, da bo ta sistem v Tiguanu od konca letošnjega leta (od 48 koledarskega tedna) deloval tudi v slovenskem jeziku. S posodobitvijo na daljavo, tako pravijo pri Porsche Slovenija, ga bodo deležni tudi tisti kupci, ki bodo avto kupili že prej.

Tudi v tretje z velikimi pričakovanji

Kar se tiče udobja in napredne tehnologije, velja omeniti, da je Tiguan lahko opremljen s posebnimi sedeži s certifikatom AGR in z vgrajenim sistemom različnih masaž, velik poudarek namenjajo matričnim LED žarometom, ki učinkovito osvetljujejo pot ponoči, obenem pa izpostavljajo, da so posodobili sistem dinamičnega uravnavanja podvozja. Motorna paleta ima nabor različnih pogonov. Večino prodaje bo še naprej predstavljal dvolitrski dizelski motor s 110 in 142 kilovati moči. Zmogljivejša verzija dizla in navit dvolitrski turbo bencinski motor s 195 kilovati moči sta edina, ki bosta povezana s sistemom štirikolesnega pogona 4Motion. V ponudbi bencinskih motorjev je tudi 1,5-litrski eTSI s 96 in 110 kilovati, za tiste bolj zahtevne pa je na voljo tudi že priključno-hibridni pogon eHybrid s sistemsko močjo 150 in 200 kilovatov. Obe izvedbi imata vgrajeno 85-kilovatni elektromotor in 19,4 kWh baterijo, s čimer križanec na elektriko lahko prevozi okrog 100 kilometrov.

Tudi v tretje z velikimi pričakovanji

V Sloveniji je Tiguan kupcem na voljo s štirimi paketi opreme, med katerimi bo tržno najbolj zanimiv Tiguan 4All, ki ima za vstopno ceno dobrih 37 tisočakov na seznamu več serijske opreme kot osnovni Life. Veliko zanimanja bo tudi za izvedbo R-Line, kjer se cene gibljejo med 42 in 52 tisočaki. Podrobno v pripetem ceniku.

Tudi v tretje z velikimi pričakovanji

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
milky11.04.2024 07:01
Maddona je že veliko novih Tiguanov na cesti sem mislil dokler nisem videl da se vozim za Suzukijem S-cross.
alfafil11.04.2024 07:38
Nobena generacija ne ni pritegnila, ta še manj.
darker11.04.2024 11:12
Tiguan je pač oblikovan zadržano in ta recept pri VW deluje. Avto za široke ljudske množice. Prodaja je dobra, lastniki so zadovoljni in dobiček tovarne se povečuje. Model nima niti ene napake, zaradi katere bi se sedaj število kupcev, ki ga ne bi kupili, povečalo. Ciljna skupina je pač drugačna kot npr. pri Alfi Milano in tudi prodajne številke bodo močno različne:)
7even7711.04.2024 11:17
Moje mnenje je, da je ta generacija, takoj po prvi, najmanj simpatična. A že v tisti prvi je Tiguan postal najbolj priljubljen avto svojega segmenta, kot je v svojem Golf (in zato Tiguan še naprej NI bolj priljubljen od Golfa, temveč je to, kot rečeno, v SVOJEM razredu, kjer pa Golfa seveda ni in recimo tudi v DE je Golf še naprej trdno zabetoniran na 1. mestu po prodaji), tako da mirno napovedujem, da bo tuid ta, zdaj tretji Tiguan, po izjemno uspešnem - in lepšem - drugem dosegal lepe uspehe. Osebno mi je všečnejši Kodiaq, vendar se zdi, da bo Tiguan ravno zaradi uporabniku prijaznejše dolžine pogostejša izbira - ker cenovno si ne bosta tako zelo narazen.
Pragmatik11.04.2024 12:30
Meni osebno je bila prejšnja generacija R-line zelo všeč (potrebno je poudariti R-line, ker je bil vizualno popolnoma drug avto kot ostali) in na spisku za nakup, dokler nisem dobil službenega avta. Konfiguriran po mojih željah in z dosegljivimi popusti bi stal cca 36 k€. Tole je zame preveč pomehkuženo, R-line ne prinese opazne spremembe, cena za cca 5 k€ višja....Hvala lepa!
Bacco11.04.2024 16:15
Res je, prejšnji R-line je bil top. Tale sedaj pa izgleda nekam plastično, bolj kot družina ID... oblikovno in cenovno fail
klemens11.04.2024 23:47
Tudi meni je bil prejšnji R-line oblikovno lep. Zdaj pa je pa vse bolj podoben drugim znamkam, še malo mi opeša vid, pa ne bom vedel ali je to VW ali MG ali kaj drugega. Enako kot ne vem več za mobilno telefonijo za kateri aparat gre.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija