Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Udobno in prostorno potovanje
Slovenska premiera: Ford Tourneo Custom
Udobno in prostorno potovanje
Udobno in prostorno potovanje
05.04.2024 14:06

Po lanski premieri nove generacije Tournea Custom v tovorni različici, zdaj pri Fordu ponudbo krepijo še s potniško verzijo. Ta bo na voljo z dizelskim, priključno-hibridnim pogonom, čez nekaj mesecev pa še s popolnoma električnim motorjem.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Tourneo Custom na evropskem tržišču velja za najbolj priljubljenega v svojemu segmentu, podobna prodajna slika pa je tudi pri nas v Sloveniji. Tudi za to so prodajni načrti visoko postavljeni. V letošnjem letu nameravajo na cesto postaviti skupno tisoč vozil. 200 bo potniških z oznako Tourneo, večina prodaje, okrog 800, pa bo predstavljal tovorni Transit. Tako kot njegov brat je tudi Tourneo Custom izdelan na novi platformi, ki prinaša možnost integracije več različnih pogonov, daljši je tudi seznam varnostne opreme, veliko poudarka pa so namenili udobju in funkcionalnosti. Proizvodnja zanj poteka v tovarni v Turčiji. 

Udobno in prostorno potovanje

Kupcem je potniška križarka na voljo v dveh dolžinah (L1 - 5050 mm, L2 – 5450 mm) in z eno višino (H1 – 1999 mm). V potniški kabini je tako lahko do največ 9 potnikov. Sedeži so zdaj občutno lažji, hkrati pa jih lahko uporabniki pomikajo naprej ali nazaj po vodilih, vgrajenih v tla zadnjega dela kabine, ali pa te preprosto dvignejo in odstranijo. Tri sedeže v drugi vrsti je možno pomikati individualno, sedežna klop v tretji vrsti pa je razdeljena na dva sedeža in en sedež.

Udobno in prostorno potovanje

Za doplačilo si kupec lahko omisli udobne ergonomske AGR sedeže, dodatno svetlobo v potniško kabino lahko prenaša velika panoramska streha, za dobro zvočno kuliso poskrbi B&O ozvočenje, na voljo je tudi tripodročna klimatska naprava in električno pomična stranska drsna vrata. A to je zgolj nekaj poudarkov, kaj novi Tourneo Custom na področju udobja ponuja. Pri Fordu so temeljito spremenili tudi voznikovo delovno okolje in ga primerno digitalizirali z osrednjim 13-palčnim zaslonom (Snyc4 omogoča 5-letno brezplačno komunikacijo z avtomobilom na daljavo – Ford Pass Connect) in digitalnimi merilniki, nov je tudi volan, medtem, ko upravljanje samodejnega menjalnika zdaj poteka preko obvolanske ročice.

Udobno in prostorno potovanje

Ko govorimo o pogonski tehniki bo največ zanimanja za dizelski motor. V ponudbi je dvolitrski štirivaljnik tremi stopnjami moči. Najšibkejšega 100-kilovatnega in najzmogljivejšega 125-kilovatnega je možno kombinirati s samodejnim menjalnikom, vmesni 110-kilovatni pa je na voljo le z ročnim menjalnikom. Novost pri Fordovemu velikanu je uvedba štirikolesno gnane verzije in diferenciala z mehansko omejenim zdrsom (mLSD). Prav tako novost je tudi priključno-hibridna verzija s kombinacijo 2,5-litrskega bencinskega motorja, elektromotorja in 11,8 kWh baterije (52 km dosega), medtem ko se v drugi polovici leta ponudbi pridružuje še popolnoma električno gnan e-Tourneo Custom s 100- oziroma 160-kilovatnim motorjem in s 65 kWh baterijo (doseg 320 km). Pri vseh izvedbah je za doplačilo na voljo tudi vlečna kljuka (fiksna ali električno poklopna). Največje obremenitve prenese dizelsko gnan Tourneo Custom, ki lahko vleče prikolico z zavorami težko do največ 2 toni in pol, medtem ko ima hibridna verzija omejitev pri 1850 kilogramih, električna pa pri dveh tonah.

Udobno in prostorno potovanje

Kot že omenjeno, so Fordovci Tournea Customa opremili še s kopico novih asistenčnih sistemov. Zdaj ta zmore prepoznavati prometne znake, preprečevati morebitna trčenja, prepozna avtomobile v mrtvem kotu, vzdržuje hitrost na voznem pasu, opozarja voznika pri izstopanju iz vozila, v kolikor zazna pešca ali kolesarja, dobrodošel pa je tudi komplet kamer za 360-stopinjski pogled. Servisni interval je zapovedan na dve leti ali na 40 tisoč kilometrov, hkrati pa vam pri Fordu ponujajo dve leti splošne tovarniške garancije in tri leta jamstva. Cene zanj se začnejo pri slabih 41 tisočakih.

Udobno in prostorno potovanje

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija