Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nova platforma, večja učinkovitost
Premiera: Audi Q6 e-tron
Nova platforma, večja učinkovitost
Nova platforma, večja učinkovitost
18.03.2024 19:01

Pri Audiju predstavljajo povsem novega člana električne družine e-tron, ki ga bo zaznamovala uporaba nove arhitekture. Slednjo so pred časom razvijali skupaj z znamko Porsche.

Peter Pirkovič Audi

Q6 e-tron je novo nadaljevanje razvoja baterijskih vozil znamke štirih krogov, ki se bo uvrščal med manjšega Q4 e-tron in večjega Q8 e-tron. Oblikovno je novinec pobral nekaj prepoznavnih linij od modela Q4 e-tron in še od bolj eminentnega e-trona GT Quattro. Izstopajo minimalistični in zelo napredni LED matrični žarometi z različno animacijo in grafiko, pa velika prepoznavna Audijeva maska, nova so tudi aluminijasta platišča, zadek pa krasijo OLED luči, prav tako s spremenljivo grafiko, katere svetlobni pas se razteza čez celotna prtljažna vrata. 2350 kilogramov težak velikan v dolžino meri 4,77 metra, v širino pa krepkih 1,99 metra, medtem ko je visok zmernih 1,64 metra. Še bolj pomemben je podatek, da razdalja med sprednjo in zadnjo osjo znaša 2,89 metra, kar kaže na to, da gre za prostorsko bogat avtomobil. Nemci izpostavljajo predvsem obilo prostora za potnike na zadnji klopi (naslon deljiv v razmerju 40:20:40), pa velik 526-litrski prtljažnik (povečati ga je možno na skupno 1529 litrov) in 64-litrski sprednji frunk za odlaganje polnilnih kablov.

Nova platforma, večja učinkovitost

Q6 e-tron je prvi Audijev električni avtomobil grajen na novi namenski platformi (PPE - Premium Platform Electric). Ta omogoča vgradnjo 800-voltne polnilne arhitekture, kar ima za posledico hitrejše polnjenje. Med sprednjo in zadnjo osjo so tako vgradili tudi novo razvito litij-ionsko baterijo z uporabno kapaciteto 94,9 kWh (12 modulov, 180 celic), ki na papirju zagotavlja do 625 kilometrov dosega. Na polnilnicah z enosmernim tokom bo moč polnjenja znašala do 270 kilovatov, kar pomeni, da se te iz 10 na 80 odstotkov teoretično napolnijo v 21 minutah. Na domači polnilnici z izmeničnim tokom bo šlo največ do 11 kW.

Nova platforma, večja učinkovitost

Na trgu bosta na voljo dve izvedbi modela Q6 e-tron. Klasični in športno navdahnjeni SQ6. V obeh primerih bosta novinca poganjala dve električni enoti, kar pomeni, da se bo moč prenašala na vsa štiri kolesa, bo pa med njima razlika v stopnji moči. Sistemska moč osnovnega modela znaša 285 kilovatov, SQ6 pa bo razvijal največ 380 kilovatov. V praksi to pomeni, da bo najvišja hitrost 210 oziroma 230 km/h, odriv z mesta do 100 km/h pa bo trajal 5,9 oziroma 4,3 sekunde. In še to. Pri Audiju omenjajo, da bo Q6 e-tron na izbranih tržiščih na voljo v izvedbi s 83 kWh baterijo, le z enim električnim motorjem in s pogonom na zadnji kolesni par.

Nova platforma, večja učinkovitost

Potniška kabina je glede na premijski karakter znamke v tem slogu tudi zasnovana. Na prvi pogled nam v oči pade prepoznavna oblika volana, medtem ko je celotna armaturna plošča popolnoma nova. Digitalizacijo upravljanja predstavlja dolg, tanek in ukrivljen OLED zaslon, kjer sta dva ločena prikazovalnika. 11,9-palčni v vlogi merilnikov, 14,5-palčni pa kot zaslon na dotik, kjer je možno upravljati vse sisteme, ki je podkrepljen z izboljšano programsko opremo. Ker je potrebno slediti trendom, so pri Audiju dodali možnost vgradnje še tretjega zaslona (10,9 palčni) za sovoznika, ki si bo med vožnjo lahko ogledoval filme, serije in vse ostale pretočne vsebine. In če smo še malce bolj natančni, obstaja še četrti prikazovalnik - zrcaljenje podatkov na sprednjo šipo. 

Nova platforma, večja učinkovitost

Pri Audiju navajajo, da bodo za novega Q6, ki se kot prvi električni Audi sestavlja v matični tovarni v Ingostadtu, začeli v nekaj dneh zbirati naročila, medtem ko prve predaje sledijo poleti. Osnovni Q6 e-tron tako v Nemčiji stane 74.700 evrov, SQ6 e-tron pa 93.800 evrov.

Nova platforma, večja učinkovitost

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens18.03.2024 19:53
Lep, spredaj me že malo na Peugeota spominja. Notranji ekrani, ni da ni : ) Oblikovno znotraj ravno zaradi ekranov me pa spominja na GLS-a. Solidno opremljen je verjetno 100k.
skrivo18.03.2024 23:07
Meni je zanimiva cena, ki za premium zadevo niti ni čez vse meje, pa še dolžina avta je v mejah normale. Spredaj je tudi frunk, ki ga mislim da BMW in MB nimata, kar je precejšnja prednost. Pričakujem solidno prodajo po EU.
91119.03.2024 07:40
Lep avto. Cena je pa zelo začetniška, to bo šlo še dol, ta avto se bo na jesen dobilo za 65k eur brez problema (seveda full opremljenega). Konec koncev je cena v Nemčiji za q8 e-tron Quattro tudi 75k evrov, tako da bo q6 po začetnem optimizmu s ceno še nekoliko padel. Pa zelo sem vesel da je sovoznikov ekranček za doplačilo, ker res ne zgleda ok.
milky19.03.2024 08:16
Sem gledal predstavitev in je bilo kot da gledam nov hladilnik ali pečico - ja ta ima zdaj trojni AAA energijski razred, vse je na dotik in poglejte vse lepe lučke. Potem se pa industrija čudi, zakaj mladi raje kupujejo drage telefone, kot avte - saj jim avte tržimo kot zabavno elektroniko. Nič, grem še malo gledat stare Alfe :-(
Bacco19.03.2024 09:00
Ja milky, tako nekako to sedaj izgleda... in potem je tudi navdušenje podobno kot nad novim hladilnikom ali pralnim strojem :/
halter20.03.2024 20:32
Zgleda všečen, ampak če ga kdaj kupim, prvo kar nardim je da tiste poceni plastik kroge zamenjam s kromanimi, da vsaj malo zgeda avdiju podobno, tkole pa že na 100 metrov v oči bode...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija