Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Druga polovica za najcenejši električni avto
Prenova: Dacia Spring
Druga polovica za najcenejši električni avto
Druga polovica za najcenejši električni avto
21.02.2024 11:18

Dacia Spring vstopa v drugo polovico svoje življenjske dobe, na prvi pogled pa je videti kot čisto nova generacija.

Artur Švarc Dacia

Na trgu skoraj tri leta, cena pa je v teh letih uspela priplezati do 22.900 evrov za osnovno različico Essential, kar je tudi najnižja cena za pravi električni avto pri nas. Značilnosti Springa sta majhna notranjost in poceni videz, kar pravzaprav ne čudi, saj je Spring v osnovi azijski Renault Kwid, pripravljen za Evropo, ta pa je na trgu že 9 let. Nekaj sprememb je Spring doživel že pred dvema letoma, ki pa so bile bolj neopazne, zdaj je napočil čas za resen facelift. Praktično je nova celotna zunanjost, z nosom, ki se zgleduje po novem Dusterju, nov in vizualno »zožan« je tudi zadnji del. Čez celoten bok se pelje ostreje zarobljeni zavihek in preko zadnjih bokov konča na zadku, nove pas o tudi zaščitne obloge na vratih.

Luči spredaj so še vedno v nivojih, s precej več poudarka na zgornjem delu, ki tvorijo optično celoto z nosom in imajo dnevne LED luči. Pod njimi so glavne luči, ki so še vedno halogenske, imajo pa leče. Dacia pravi, da je edini nespremenjeni del zunanjosti – streha, čeprav niti to ne drži povsem. Na njen namreč ni več nosilcev, ki pa so že prej tako ali tako bili le okrasne narave.

Druga polovica za najcenejši električni avto

Popolnoma nova je tudi notranjost, z ožjo in bolj elegantno armaturko na čelu, ki daje tudi okolju za potnike občutek sodobnosti. Namesto prejšnjih elementov v svetleči črni plastiki, ki so delovali oblikovno na silo postavljeni, so zdaj tu bolj domiselne oblike in barve. Več je odlagalnih mest, tu so držala za telefon, osvetlitev in dodatni sovoznikov predal. Dražja oprema ponuja Media Live Nav, novi zabavno informacijski sistem z 10-palčnim zaslonom, narejen na osnovi Androida za avtomobile in s podporo preslikave pametnih mobilnikov. Pred voznikovimi očmi so digitalni merilniki z diagonalo 7 palcev.

Prvič je tudi volan nastavljiv po višini, kar bo malce olajšalo življenje višjim voznikom, prvič je na voljo tempomat, da pa bi zadostili novim evropskim predpisom, so tu še asistenčni sistemi, najbolj zoprne pa se da izklopiti z enim pritiskom na gumb.

Druga polovica za najcenejši električni avto

Osnova Springa ostaja nespremenjena, kar velja tudi za prtljažnik in zadnje sedeže. A fantje so premeteni in so na listo doplačil dodali tudi pravi »frunk«, ki omogoča, da kable lahko pospravimo pod sprednji pokrov in tako zadaj ostaja več prostora. Med opcijami najdemo tudi V2L, ki omogoča priklop električnih naprav in možnost programiranja urnika polnjenja. Moč pogona ostaja 33 ali 48 kW, slednja pa ni več rezervirana za najvišji nivo opreme, pač pa tudi srednji. Spring še vedno nima trifaznega polnjenja – največja moč polnjenja je 30 kW (ali 7 kW iz navadne vtičnice), baterija meri 26,8 kWh, kar naj bi bilo dovolj za 220 kilometrov dosega. Pri Daciji iz tega ne delajo težav, saj naj bi povprečen voznik Springa dnevno prevozil 37 kilometrov.

Avto na trg prihaja v začetku poletja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil21.02.2024 11:37
Bolj zrelo deluje. Ker je to drugi avto v družini (cca 200 km dosega), bi cena morala biti veliko nižja.
jjs21.02.2024 11:40
No, pa da vidimo. Počakam par nemških, francoskih in nizozemskih testov, potem pa se odločim, če ga grem preizkusit.
aichi21.02.2024 11:42
seveda ne bo nižja, če je EV, pa ljudje z 180+ cm v njem praktično ne morejo sedet
shark91121.02.2024 17:16
Za foro se bom šel vsesti v njega...ker bi šel stavit, da hujšega primerka (glede ergonomije sedenja za voznika) od Nissan Leafa ni :)
shark91121.02.2024 18:11
Za foro se bom šel vsesti v njega...ker bi šel stavit, da hujšega primerka (glede ergonomije sedenja za voznika) od Nissan Leafa ni :)
IcEmAn21.02.2024 20:08
Kar lepa prenova (zadek mi sicer ni lih najbolj simpatičen, mogoče se ga sčasoma navadim). Škoda, da nadgradnje ni bil deležen tudi pogonski sklop.
skrivo21.02.2024 23:33
Kdor bi Springa, naj ga kupi v tujini (recimo FR), kjer je bistveno cenejši, in pripelje v SLO. Subvencija velja tudi za uvožene nove električarje.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija