Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najbolj priljubljen avto v Sloveniji z osveženim obrazom
Prenova: Škoda Octavia
Najbolj priljubljen avto v Sloveniji z osveženim obrazom
Najbolj priljubljen avto v Sloveniji z osveženim obrazom
14.02.2024 11:18

Čehi so razkrili podobo prenovljene Octavie, ki v Slovenijo prihaja še pred poletjem. Še naprej bo na voljo v limuzinski in kombi različici, ohranja pa se štirikolesni pogon in dizelske motorje.

Peter Pirkovič Škoda

Prvič predstavljena v letu 1996 je do danes po vsem svetu zabeležila že več kot 7 milijonov prodanih primerkov, že vrsto let pa je uvrščena med deset najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi. Pri nas ima še nekoliko boljši status, saj velja za najbolje prodajan avtomobil v lanskem letu. Registriranih je bilo 1694 Octavij. Prihodnost je za ta avtomobil nedvomno zagotovljena, a za zdaj si nihče ne upa napovedati v kakšni obliki. Zelo verjetno bo nekoč Octavia tudi električna. 

Najbolj priljubljen avto v Sloveniji z osveženim obrazom

Vmesna prenova ni prinesla korenite oblikovne prenove, v tem primeru gre bolj za piljenje obstoječih linij. Na sprednjem delu je na prvi pogled najbolj opazen spremenjen LED dnevni podpis z osveženo obliko žarometov, nekoliko drugačna je maska, nekaj novih oblikovnih potez pa ima tudi odbijač. Da ne bi ostalo zgolj pri temu so osvežili ponudbo platišč, zamešali nekaj novih barv in zadnje luči opremili z novo grafiko ter z dinamičnimi smerniki. 

Najbolj priljubljen avto v Sloveniji z osveženim obrazom

Kar zadeva potniško kabino so spremembe bolj ali manj osredotočene na infozabavni vmesnik. Na seznamu serijske opreme še naprej ostaja 10-palčni osrednji zaslon, za doplačilo pa novem vgradijo tudi večjega 13-palčnega, hkrati pa so poskrbeli tudi za programsko prenovo infozabavnega sistema. Ta je enak tistemu iz novega Tiguana oziroma Passata Varianta in je opremljen s podporo umetne inteligence (ChatGTP). Novo grafiko imajo še digitalni merilniki, na seznam serijske opreme so uvrstili še dvopodročno samodejno klimatsko napravo, uredili so močnejše polnjenje (45 vatov) povezanih naprav preko USB-C vhoda in hkrati izboljšali sistem zaklepanja brez uporabe ključa. Na izbiro so tudi ergonomski sedeži s certifikatom AGR in masažno funkcijo. Pri njihovih rešitvah Simply Clever so na seznam dodali še posebno namensko odlagalno mesto za shranjevanje torb, skodelic in steklenic potnikov na zadnji klopi, sredinski naslon za roko je bogatejši za držalo za telefon, hkrati pa velja izpostaviti, da sta strgalo za led in dežnik izdelana iz recikliranih materialov.

Najbolj priljubljen avto v Sloveniji z osveženim obrazom

Motorizacija pri Octaviji je doživela nekaj blagih sprememb. Opazili smo, da dizelskega RS-a s štirikolesnim pogonom ne bo več v ponudbi, prav tako v začetku ne bo možno izbirati opcije 4x4. Slednja bo na voljo šele v letu 2025 z uvedbo dvolitrskega TSI motorja s 150 kilovati moči (204 KM). Športna RS izvedba bo vezana le še na kombinacijo z dvolitrskim TSI motorjem, ki po novem razvija 195 kW (265 KM), medtem ko je vstopni 1,5-litrski TSI s 85 in 110 kilovati moči lahko opremljen z dodatkom elektrifikacije (mehki hibrid). Dizla sta dva – dvolitrski TDI s 85 in 110 kilovati. 

Najbolj priljubljen avto v Sloveniji z osveženim obrazom

Kot že omenjeno, avto na ceste prihaja sredi leta, ko bodo znane tudi cene. In te bodo zagotovo konkretno poskočile. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
SimonsenPlus14.02.2024 11:59
V redu.
7even7714.02.2024 12:11
Ponovno zaznam nekakšno “reinkarnacijo” tistih nesrečnih deljenih žarometov s facelifta prejšnje generacije, ki se seveda nikoli in k sreči niso obnesli ali ponovili na še katerem poznejšem modelu, no tule je videti zadeva mnogo bolj subtilna in mnogo manj moteča, a spet, prav potrebe po tem resnično ni bilo. Znotraj je novosti, razen v barvnem smislu, precej manj ali ne preveč (ne omenim prevelike televizije). In to je v redu.
shark91114.02.2024 12:51
Kaj pa 2.0 tdi 150 KM z ročnim menjalnikom?
darker14.02.2024 13:23
Res jih je spet vleklo na tiste deljene luči ampak so pravočasno odnehali.:) Mi je pa tudi "limuzina" ok.
klemens14.02.2024 17:04
Meni se zdi to že nekaj časa najbolj ljudski avto. Dober kompromis med vsem, pa dobro oblikovan.
jjs14.02.2024 20:53
Eden redkih avtov, ki bi si ga sam raje izbral v izvedbi kombilimuzine kot pa karavana. Zelo lepo oblikovano. Sprednji žarometi me ne motijo, čeprav, ja, res spominjano na tiste dvojne luči faze II prejšnje generacije. Tudi notranjost lepa in kakovostna, me pa osebno moti prosto lebdeči ekran. Morda sem edini, a integrirani je bolj po mojem okusu.
shark91115.02.2024 07:23
Še eno vprašanje: zakaj oz. na podlagi česa, naj bi cene "konkretno poskočile"? A ker so ji nataknili nove sprednje žaromete, a to je tak strošek?
7even7715.02.2024 08:26
@Jjs, mirda ne boš verjel, ampak tudi sam zeli težko gledam “naknadno” nameščene in vedno večje tablice, veliko lepše in bolj homogeno seveda učinkujejo lntegrirani in enotni paneli - kar je koč opaztiti pri mnogih znamkah. Pa še ena, s katero soglašam s teboj / oblika. Ampak pri Octavii bi vseeno izbral Combi, kar pa bi, iskreno, vzel v premislek pri Novem Duperbu. No pri slednjem mi je pa vedno bolj všeč (kombi)limuzina, kakor Combi.
alfafil15.02.2024 09:22
Lepo uspel FL. Mogoče si bom jo ogledal, čisto iz firbca.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija