Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zaprli bodo vse vodikove polnilnice
Danska
Zaprli bodo vse vodikove polnilnice
Zaprli bodo vse vodikove polnilnice
15.09.2023 20:00

Vodik je še eden od svetih gralov zelene prihodnosti, v katerega pa na Danskem ne verjamejo več.

Artur Švarc

Čeprav so gorivne celice še vedno na začetku svoje razvojne poti, bi širitev mreže polnilnic z vodikom lahko pomenila, da gredo reči v pravo smer. Sploh, če vodik ne bo uspel pri osebnih avtomobilih, bo pa pri tovornjakih in drugih velikih vozilih. No, na Danskem gredo v drugo smer in bodo zaprli prav vse obstoječe vodikove polnilnice. Danski operater Everfuel tako zapira vse tri polnilnice na Danskem, ki jih ima v lasti od 2020, ko so konsolidirali sicer majhno mrežo z nakupom od drugih podjetij. Njihov načrt je bil pred tremi leti zelo optimističen - do konca 2023 naj bi bilo na Danskem že 19 polnilnic vodika. To se seveda ne bo zgodilo.

Everfuel sicer še dopušča možnost, da bi tri polnilnice kupil nekdo drug, sami pa ne mislijo več vlagati ali vzdrževati sistema, samo letos jim je delovanje prineslo 11 milijonov evrov izgube.

Tudi šef podjetja, Jacob Krogsgaard, ne vidi prihodnosti v vodiku in verjame, da je rešitev nalaganja energije v baterije boljša plat kot pa hranjenje iz elektrike v vodik in nazaj, če gledamo dejansko čisti vir pridobivanja z elektrolizo (95 % vodika na planetu pridobijo med destilacijo fosilnih goriv).

Everfuel bo sicer še vedno pridobival vodik za druge potrebe.

Zaprli bodo vse vodikove polnilnice

"Pridobivanje vodika, prevozi in polnilne postaje še niso tako zrele kot smo upali, ko smo pred tremi leti napovedali naše ambicije."

Med krivci za to Krogsgaard vidi tudi proizvajalce avtomobilov, katerih modele skupaj lahko preštejemo na prste ene roke. Toyota ima Mirai, Hyundai Nexo in potem so tu še eksperimentalni BMW-ji iX5 Hydrogen. Danska ima trenutno 136 vozil na vodik, od tega jih je le 10 v privatnih rokah.

"Zaradi tega je težko ustvariti smiseln poslovni model," pravi Krogsgaard, lastnik enega od teh desetih avtomobilov. 

Klasična zgodba o kuri in jajcu, ali pa še to ne.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo15.09.2023 21:10
Secsamo smejim. Pa kdo bo kupil avto na vodik, ki stane več kot baterijski, in se z njim potem vozil 3x dražje kot na bencin/dizel. Nihče :)
shark91116.09.2023 00:39
A so že rešili težave z uhajanjem vodika skozi stene rezervoarjev? Najprej hočemo odgovor na to vprašanje, potem se lahko sploh naprej pogovarjamo ali je vodik ekonomsko smiseln ali ne...
aichi16.09.2023 09:36
Najprej se pogovarjamo, a je ekonomsko smiseln, pol šele o teh problemih. Ja, pol leta parkiran v garaži rata prazen :)
rovokopac16.09.2023 16:37
Tudi električni se tako sprazni. Še helija se ne, da nadzirat, kaj šele vodik.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija