Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni Transit za primestno rabo
Ford E-Transit Furgon Trend L4 H3 RWD 350
Električni Transit za primestno rabo
Električni Transit za primestno rabo
19.07.2023 08:35

Tranzit v današnjem jeziku pomeni prevoz čez drugo državo. Beseda se je razvila iz latinskega pojma transitus, kar pomeni prehod in je izpeljano iz latinskega glagola transire, kar pomeni iti na drugo stran, prečkati, prekoračiti. In o tem se moramo takoj pogovoriti.

Zoran Triglav Zoran Triglav
Osnovna cena: 76.030 €
Cena testnega vozila: 81.250 €
lega na cesti
spodoben doseg
asistenčni sistemi
informacijsko-zabavni sistem
cena
razmeroma neudobni sedeži

Podpisani sem šel z avta na drugo stran, ko so mi zaupali ključe največjega možnega Fordovega Transita, furgona, če ne štejemo ta velikih kesonarjev s ponjavo. Na drugo stran sem šel pravzaprav dvakrat, saj je bil omenjeni Transit popolnoma električen!

Gre za enega prvih popolnoma električnih kombijev na tržišču, ki se sicer v nobenem pogledu ne razlikuje od dizelske različice. Oblika vozila je popolnoma enaka, povsem enako je tudi voznikovo delovno okolje, a z nekaterimi pomembnimi razlikami, ki pa so na prvi pogled neopazne. Če ne bi bil polepljen z napisi, ki razkrivajo njegovo električno srce, bi bil anonimni beli kombi povsem neopazen. A napisi so v kombinaciji s tišino delovanja zbudili veliko pozornosti, kamor koli sem se podal.

Po strmih serpentinah kot za šalo

Električni Transit za primestno rabo

Precej logično je bilo prvo vprašanje, ki sem ga postavil ob prevzemu testnega vozila: Kako daleč pa pridem s polno baterijo? Enoznačnega odgovora nisem prejel, na zaslonu potovalnega računalnika pa je ob 100-odstotni napolnjenosti 400-voltne baterije z 68 kWh pisalo: 241 kilometrov. Prav, sem dejal. Pa poskusimo. Prva pot je vodila v nekakšno slepo črevo slovenskega cestnega omrežja: na Koroško, kamor vodi dolg in zavit kolovoz, med drugim skozi Hudo Luknjo, ki si to ime več kot zasluži. Ampak na Koroško, ki je od Ljubljane oddaljena kakšnih 120 kilometrov, vendar poteka gradnja tako imenovane tretje razvojne osi, hitre ceste, ki se vleče približno tako kot tista o jari kači. Mimogrede. Na Koroško so prej kot cesto skozi obstoječe in nove tunele zgradili popolnoma novo kolesarsko pot, ki poteka po trasi nekdanje železnice Dravograd–Velenje. Skratka, prek hribov nad tuneli nove hitre ceste poteka stara cesta, ki že od nekdaj služi kot obvoz, če se v Hudi Luknji kdo prekucne ali zagozdi med skale. 

In tja čez sva jo z električnim Transitom mahnila z nadebudnim kopilotom. Zdela se mi je kar prava preizkušnja, saj nekateri odseki vsebujejo strme serpentine, hujše kot Kačje ride pri Postojni. Takšne, ki se jih s klasičnimi motornimi vozili zvozi le v prvi prestavi. In orjaški Transit jih je s svojim električnim navorom (430 Nm) zvozil kot za šalo. Je pa res, da se je v najstrmejših serpentinah zadnje kolo večkrat za hip zavrtelo v prazno, dokler ga ni obrzdala elektronika. Kar je zagotovo posledica dejstva, da je bil orjak prazen. Če ne štejemo kakšnih 125 kilogramov žive teže, ki jih premoreva skupaj s kopilotom. 

Spodoben doseg, a le pri zmerni vožnji

Električni Transit za primestno rabo

Transit se je tako izkazal za živahno in kljub velikosti presenetljivo okretno živinče, ki ga je prijetno voziti ter mu niti strme in zavite hribovske ceste ne pridejo do živega. Nedvomno bi jih prestal tudi polno naložen, saj je rezerva moči precejšnja. Torej za kakšnih 240 kilometrov elektrike, v eno smer pa je kakšnih 120 kilometrov. Kot nalašč za preizkus. Izkazalo se je, da je potovalni računalnik doseg izračunal precej ohlapno, torej si je vzel nekaj rezerve za primer, če bi bil kombi polno naložen oziroma bi bila voznikova noga težja, kot je bila moja. Mahnila sva jo namreč iz Ljubljane po avtocesti do Krtine, nato pa po dobri stari štajerki čez Trojane, Letuš, Šoštanj, Graško Goro in Kotlje vse do Raven na Koroškem. Tam sva namreč računala na polnilno postajo. Ker sva po deželnih cestah vozila večinoma okoli 80 kilometrov na uro, pa se je doseg pravzaprav podaljšal. Po kakšnih 120 kilometrih je bila baterija še vedno nad 60 odstotki in prav mogoče bi se lahko brez polnjena vrnila v Ljubljano. A izkušnje so mati previdnosti, bi se lahko glasil star pregovor. Za kakšno uro sva e-Transita priključila pri hostelu Punkl, kartico, ki je potrebna za polnjenje (22 kw), pa so nama brezplačno posodili pri ZKŠTM Ravne na Koroškem. Občina časti.

Izkazalo se je, da je izračun potovalnega računalnika dokaj realen, saj je po vrnitvi v Ljubljano, po isti poti, vendar z malo več »divjanja« s 110 kilometri na uro po avtocesti, v bateriji ostalo še kakšnih 30 odstotkov. Impresivno! Povprečna poraba je znašala kakšnih 22 kWh/100 km. Noč je Transit prebil na Petrolovi polnilnici (22 kw) pri poslovni stavbi Mercatorja za Bežigradom. Zaradi zadka, ki sega daleč za zadnja kolesa, ga je bilo mogoče parkirati na običajen parkirni prostor za avtomobile, a treba je bilo poiskati takšnega, ki za robnikom nima nobene ovire. 

Po seriji krajših poti po mestu, kjer poraba ni bistveno odstopala od omenjene, sem se iz Ljubljane podal proti Poreču v Istri. Po avtocesti do Kozine, pri dobrih 110 km/h je bila poraba bistveno višja, dobrih 40 kWh/100 km. Tako sem do kozine porabil skoraj polovico, zato sem se priključil na hitro polnilnico, ki je do 80 odstotkov napolnjenosti polnila s približno 80 kW, in po pol ure nadaljeval proti Poreču. Tudi tam je na Petrolovi črpalki na obvoznici na voljo hitra polnilnica. 

Idealen za primestne obrtnike

Električni Transit za primestno rabo

Dejstvo je, da E-Transit zaradi omejenega dosega (ki pa še zdaleč ni majhen!) ni namenjen zelo dolgim, tranzitnim vožnjam, ampak predvsem krajšim obrtniškim potem nekje do 100 kilometrov v eno smer. Predstavljamo si lahko, da po koncu službe E-Transita priključimo na elektriko na sedežu podjetja in je zjutraj vselej pripravljen za nov delovni dan. Na domači polnilnici (11,3 kW) naj bi se e-transit s povsem prazno baterijo napolnil približno v osmih urah, na hitri polnilnici pri 115 kW pa od 15 do 80 odstotkov v pičlih 34 minutah. Proizvajalec obljublja, da je mogoče v le 15 minutah E-Transita napolniti za 132 kilometrov dosega.

Dodano vrednost vsekakor prineseta dva električna priključka v prtljažnem delu, tik ob zadnjih vratih. E-Transit omogoča, da priklopite svoje orodje, kamor koli vas pripelje delo. Pro Power, ki je na voljo kot dodatna oprema, zagotavlja 2,3 kW moči brez potrebe po generatorju. Tako lahko svoje vrtalne stroje, žage, prenosne računalnike in večino ročnega orodja priključite v vtičnico na vozilu in se takoj lotite dela. Pri tem je seveda treba paziti, da se boste z dela lahko tudi odpeljali, za kar sicer poskrbi avtomatika, ki ne dovoli popolnega izpraznjenja baterije.  

Dobra lega in zagate s tehtnico

Električni Transit za primestno rabo

Novi E-Transit se ponaša z zelo dobro, skoraj avtomobilsko lego na cesti, tudi zavoljo nizko nameščene baterije, kar zniža težišče; proizvajalec obljublja, da to drži tudi pri polno obremenjenem vozilu. Za to poskrbi neodvisno zadnje vzmetenje, ki omogoča, odvisno od različice, prevoz do 1800 kilogramov tovora. A tu je treba povedati, da E-Transit v svoji največji različici, ki sem jo imel na preizkusu, prazen tehta 2803 kilograme. Kar pomeni, da lahko vanj kljub 15,1 kubičnega metra prostora natovorimo natanko 697 kilogramov, če ga želimo voziti s kategorijo B. Največja dovoljena skupna teža sicer znaša 4250 kilogramov, a le v nekaterih državah je takšno težo dovoljeno voziti s kategorijo B, izjema pa velja le za električna vozila. Omeniti velja, da se zadnja vrata tovornega prostora odprejo za 256 stopinj.

Lomilec telefonov z odlično povezljivostjo

Električni Transit za primestno rabo

Voznikov delovni prostor je prijeten, pregledno opremljen in z obilico priročnih odlagalnih mest, tudi za napitke. Nekoliko nenavadno je le odlagalno mesto v vratih, ki je oblikovano tako, da bi človek vanj zlahka samodejno smuknil telefon. A nalepka opozarja, naj tega nikar ne storimo, saj ob zapiranju vrat rob armaturne plošče deluje kot škarje in vse, kar štrli iz predalčka, tako rekoč odreže. Ko bo opozorilna nalepka odpadla, bo tam bridki konec doživel marsikateri telefon. Nekoliko so presenetili le sedeži, ki so za daljše poti morda nekoliko pretrdi in s premalo bočne opore. Pri E-Transitu zaradi omejenega dosega to morda niti ni problem, pri njegovih dizelskih bratih pa bi si vozniki na dolge proge zagotovo želeli boljšega sedišča. E-transit je v nasprotju z dizelskimi različicami serijsko nekoliko bolje opremljen. Denimo z informacijsko-zabavnim sistemom SYNC 4, ki vključuje 12-palčni zaslon na dotik, izposojen pri Mustangu Mach-e in še kup dobrot. Povezljivost s telefoni je odlična, možno ga je upravljati tudi z glasom. Med prednostmi, ki jih velja izpostaviti, je preglednost pri parkiranju, za katero poskrbijo številne kamere in senzorji, ki omogočajo sintetiziran pogled s ptičje perspektive na velikem zaslonu, s čimer je parkiranje tako velikega vozila izjemno enostavno. Za varnost pri tem poskrbi sistem za samodejno ustavljanje, če senzorji med vzvratno vožnjo zaznajo oviro. Odlično se izkaže tudi vgrajen navigacijski sistem, sladkorček pa je zares kakovosten radijski sprejemnik, ki sprejema tako analogne FM kot digitalne DAB valove. Vse do Poreča in morda še naprej sem lahko poslušal številne slovenske radijske postaje povsem brez motenj. 

Električni Transit za primestno rabo

Velja pa opozoriti, da nastavljanje vsega mogočega prek zaslona na dotik ni vedno praktično. Denimo za nastavitev klimatske naprave je potrebne kar malce preveč pozornosti, da bi to varno opravili med vožnjo. Skromneje opremljene različice Transita z manjšim zaslonom in analognimi gumbi, kar sem imel priložnost preizkusiti, je mogoče s popolno zbranostjo nad cesto upravljati povsem intuitivno, mimogrede. A to je težava pri vseh avtomobilih z zaslonom na dotik.

Prestavni gumb in obilica aktivne varnosti

Zanimiv je Fordov izbirnik prestav v obliki vrtljivega gumba, ki ga imajo tudi drugi Fordovi modeli s samodejnim menjalnikom. Sprva se ga je treba navaditi, nato pa se izkaže za prikladnega. V primeru E-Transita ima na sredini tipko z oznako L, s katero vključimo ekonomičnejši način vožnje, ki zajema višjo stopnjo izkoristka energije zaviranja, ko stopimo s pedala za »plin«, kar pride prav ne samo v mestu, ampak tudi na zelo strmih klancih. Tudi sicer je za povečanje dosega na voljo ekološki način vožnje, ki ga (enako kot način za spolzko cesto) aktiviramo prek zaslona. Z njim najvišjo hitrost omejimo na 110 kilometrov na uro, nekoliko zmanjšamo pospeške in omejimo delovanje klimatske naprave. Idealno za podeželske magistralne ceste. Za varnost in manj napora med vožnjo med drugim skrbi aktivni radarski tempomat, pomagajo pa tudi sistem za ohranjanje smeri, prepoznava prometnih znakov, opozorilnik za vozila v mrtvem kotu in še kup drugih. E-Transit si je za svoj obsežen nabor sistemov za pomoč vozniku prislužil zlato nagrado neodvisne organizacije za varnost vozil Euro NCAP.

Električni Transit za primestno rabo

E-transit je izjemno zanimivo tovorno vozilo, ki je v času testa pritegnilo ogromno pozornosti in začudenih pogledov, kjer koli sem se z njim pojavil. Najbolj zaprepadena je bila skupina ročnih koscev v strmem bregu nekje nad Graško Goro, mimo katere sem po strmem klancu zdrsel povsem neslišno. Za mano so še dolgo zrli odprtih ust. Najbolj navdušena pa večja skupina obrtnikov, mizarjev in monterjev na kolektivnem oddihu v bližini Poreča. Vsaj kakšno uro so si ga natančno ogledovali z vseh strani. Najbolj nejeveren je bil neki tuji turist na črpalki, ki je bil nekaj časa trdno prepričan, da sem parkirno mesto ob električni polnilnici zasedel z navadnim dizlom.  

Za konec rečemo še kako o ceni. Osnovni L2 H2 električni Transit se začne pri 73.740 evrih, za tega velikana pa hočejo 76.030 denarcev. Z dodatno opremo, med katero je tudi zračna blazina za sovoznika (!) za 350 evrov, pa Pro Power On Board za 2050 evrov, ki omogoča mizarjenje in vrtanje kar iz kombija in še nekaj malenkostmi pa skupaj za najdaljši in najvišji električni Transit cifra nanese 81.250 evrov. To so seveda cene z davkom, kar naši podjetniki potem tako ali tako večinoma odštejejo. Cena dizelsko gnanega primerljivega Transita pa je - 31 tisočakov manj.

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 135 kW; navor - 430 Nm;
Baterija:; kapaciteta - 68 kWh; napetost - 400V; moč polnjenja (DC) - 115 kW ; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 34 min;
Karoserija:kombi; število sedežev - 3; mere (d/š/v) - 6.704 mm x 2.474 mm x 2.778 mm; medosna razdalja - 3750 mm;
Zmogljivosti: poraba WLTP - 28,8-39,5 kWh / 100 km; doseg - 219 - 288 km;
Podvozje: obračalni krog - 14,5 m;
Mase: masa - 2765 kg ; nosilnost - 790 - 826 kg; skupna dovoljena masa - 4250 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 4,26 m x 2,03 m x 1,78 m (15,1 m3);
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Bacco19.07.2023 13:33
Se pravi je fajn za vozit, ampak precej neuporaben. S 15 m3 prostora idealen za razvažat wc papir, pri nosilnosti ga pa že Berlingo poseka.
Gjarc21.07.2023 12:42
Neuporabno zaradi dosega
RedNige521.07.2023 17:48
oba imata popolnoma prav. Bolj uporaben bi bil recimo osnovni L1H1 za dostvne službe v mestih
skrivo21.07.2023 19:20
Tako mala baterija za tako kravo. Taka baterija jih pride maksimalno 8-9k€, tako da prosim nikar ne kupujte tega za ta denar. Od dizelskega je lahko 10k€ dražji, vse kar je več, je 100% nateg. Povejte to dejstvo naprej....
Gjarc21.07.2023 20:12
Dva privatnika na dpd-ju imata za dostavljati po Ljubljani električni kombi in oba cvikata ali bosta lahko podelala ali ne. Sam sem dosti na cesti in si ne predstavljam da bi se moral vsake dve uri ustavit oz. Če gledamo da dejansko koristiš 60% baterije da je ne uničuješ, ker jo bos najbrž uničil v dveh letih če jo boš večkrat na dan izpraznil do nule in filal 100% naredi ta kombi med 130-170km
skrivo23.07.2023 00:35
Grajc: baterije ne moreš uničiti v 2 letih tudi če se trudiš. Za uničenje današnjih baterij boš rabil prevoziti nekje 500.000km da bo kapaciteta padla za 30-40%.
shark91123.07.2023 11:35
Skrivo: baterijo lahko uničiš, če se res potrudiš... parkiraš Novembra zunaj na prostem avto s popolnoma prazno baterijo, pa imaš Marca skoraj garantirano uničeno ????
shark91123.07.2023 11:36
Ne vem zakaj mi je prej na koncu dodalo 4 vprašaje, ker dal sem smajli :)
Gjarc23.07.2023 12:45
Skrivo: sem iz transportnega področja in imam pogodbe pri podjetjih s paketno dostavo prav tako sam vozim. Kombi ki ima najmanj kilometrov je bil par dni nazaj star 2leti z njim se dela med 4-6 tisoč na teden kar pomeni da bi bil vsake par ur na hitri polnilnici in seveda vedno pogosteje. Z kombijem delam krepko čez 200.000km na leto prav tako več kot 200.000 delajo zaposleni ki vozijo po Sloveniji. Kar po tvojih izračunih pride do tega da se da v dveh letih skurit baterijo da je za transport neuporabna. Ker pri bateriji ki ji primanjkuje 30-40% začetne kapacitete pridemo v lepem vremenu spomladi in jeseni na nekje 150km kar pa ni dovolj za nobeno resno igro dostavlje niti po Ljubljani
skrivo23.07.2023 17:30
Grajc: v 2 letih je ne boš skutil, ker ne boš s tako malo baterijo mogel narediti 200kkm na leto, saj boš po vsakih 200km filal in čakal pol ure. V takem kombiju bi morala biti baterija kapacitete najmanj 200kWh, da bi naredil realnih 500km z enim polnjenjem tudi pozimi. Pa kemija baterije bi morala biti LiFePO4, da bi zdržala več kot 2.000.000km. To je tehnično moč narediti (nekaj nosilnosti bi sicer še šlo), a nihče tega ne naredi. Kitajci že imajo osebni avto s 150kW baterijo, kar je neposredni dokaz, da je kombi z 200kWh in več veliko baterijo brez problema možno narediti danes.
skrivo23.07.2023 18:03
Še to: tisti ki dela s kombijem 6kkm na teden bi z 200kWh baterijo filal 2x na dan. 1x čez noč zelo poceni in 1x za čas malice 30 minut v delovniku za ceno nekaj manj kot pride dizel. Nisem računal ali bi to ob upoštevanju cene goriva/elektrike, servisov,... prineslo prihranek po 2-3 letih ali ne, lahko pa si vsak sam preračuna. Cena baterije 200kWh je pa 20-25k€, toliko bi bil tudi kombi realno dražji od dizelskega.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija