Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ko Toyota Yaris Cross postane premijski avto
Premiera: Lexus LBX
Ko Toyota Yaris Cross postane premijski avto
Ko Toyota Yaris Cross postane premijski avto
05.06.2023 11:13

Preobrazba prodajno priljubljenega avtomobila znotraj istega avtomobilskega koncerna je bilo samo vprašanje časa. Pa bo tudi Lexus LBX tako uspešen? To bo pokazal čas.

Peter Pirkovič Lexus

Že kar nekaj časa so iz Lexusa prihajali signali, da si v svoji ponudbi želijo manjši avto, ki bi predstavljal nekakšno vstopnico v njihov premijski svet. Ker je Lexusov novi model izdelan na znani Toyotini platformi (TNGA), so tudi zunanje dimenzije zelo podobne. Avto v dolžino meri 4,19 metra, širok je 1,82 metra, visok 1,54 metra, medtem ko je dolžina medosja za 20 milimetrov povečana in skupno meri 2580 milimetrov. 1280 kilogramov težak LBX ima nataknjena 18-palčna kolesa, kupci pa bodo izbirali dvo ali štirikolesno gnano različico, ki bo opremljena z dodatnim elektromotorjem na zadnji osi. Na voljo bo le en tip pogona – hibridni, kakopak. 1,5-litrski trivaljnik ob podpori električnega pogonskega sklopa razvija okroglih 100 kilovatov (15 kW več od Yaris Crossa) skupne sistemske moči in 185 Nm navora. Z mesta do 100 km/h se bo odrinil v dobrih devetih sekundah, hkrati pa pri proizvajalcu obljubljajo, da bo mali križanec zmožen vleči prikolico, ki ne bo težja od 750 kilogramov.

Ko Toyota Yaris Cross postane premijski avto

Čeprav gre za Toyotin klon, so pri Lexusu vendarle pametno odločili, da oblikovno plat zapeljejo po svojih standardih. Spredaj prepoznavna Lexusova maska, odbijač in minimalistični žarometi, zadaj pa všečna oblika luči, širok svetlobni LED pas ter velik Lexusov podpis. Podobno oblikovno zasnovo so zapeljali tudi v potniški kabini, kjer so poskrbeli za primerno raven digitaliziranega upravljanja. Na sredini armaturne plošče je postavljen velik 9,8-palčni zaslon na dotik (Lexus Link Connect infozabavni vmesnik), ki se zna povezovati z Applovimi in Androidovimi pametnimi telefoni, obenem pa ne gre pozabiti niti na 12,3-palčne digitalne merilnike z novo grafično podobo. Za doplačilo pri Lexusu poskrbijo tudi za odličen zvočni sistem, pod katerega so se podpisali mojstri iz družbe Mark Levison. Opazno so se potrudili pri izbiri materialov in poskrbeli, da bodo potniki imeli dovolj prostora. Je pa prostora v prtljažniku nekoliko manj kot pri Yarisu Cross – 332 litrov. 

Ko Toyota Yaris Cross postane premijski avto

Kot poudarjajo pri Lexusu, je LBX njihov prvi model, ki je bil v celoti razvit v Evropi, proizvodnja zanj pa se začne proti koncu letošnjega leta. To pomeni, da bo avto na ceste zapeljal proti koncu naslednje zime, ko bodo znane tudi cene.

Ko Toyota Yaris Cross postane premijski avto

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs05.06.2023 11:50
Sam ne maram niti SUV-jev niti Toyot in ne glede na predpone je BX zame predvsem Citroen. Ampak od te točke naprej in če odmislim par iritirajočih oblikovnih značilnosti tega desetletja, je tole kar v redu. Dovolj kompaktno, da ni kakšen gazguzzler za Ruse in Arabce, sprednji del ne spominja na jabolčni ogrizek, predvsem pa je njegova notranjost apetitlih in ima +/-približno 4-kolesni pogon. Palec gor.
klemens05.06.2023 13:08
Spredaj mi ni všeč, zadaj KIA Stonic, notranjost ena najlepših. Cena že od 34.990 eur naprej.
shark91105.06.2023 13:48
Luštna zadeva, nimam pripomb! Edino nad ceno sem zgrožen :)
klemens05.06.2023 13:54
Ceno sem si izmislil, ampak vseeno poskusil realno umestiti... :)
alfafil06.06.2023 00:09
Ni me prevzel, bi pa mogoče razmišljal o njem, če se bi cena začela pri 29990. Tako bom raje razmišljal o novem C-HR.
klemens06.06.2023 09:22
Alfafil ti bolje spremljaš vse o C-HR, teden dni nazaj se je ena vžgala v centru LJ, parkirana. Jaz sem prvič slišal za kaj takega. Brat pozna lastnico in je rekla, da se je vžgala sama od sebe na parkirišču.
alfafil06.06.2023 10:53
Prvič slišim. Nikoli slišal, da bi se kakšna hibridna Toyota vžgala. Mogoče pa je, tako kot pri ICE.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija