Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prenovljeni električni prestižni velikan
Slovenska premiera: Audi Q8 e-tron
Prenovljeni električni prestižni velikan
Prenovljeni električni prestižni velikan
25.05.2023 06:00

Pred več kot štirimi leti so pri Audiju predstavili svoj največji elektrognani model z oznako e-tron, ki je bil hkrati prva resna napoved za vstop v svet elektromobilnosti. Zdaj se njegova pot nadaljuje z vmesno preobrazbo.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Da bi bil ta pri kupcih še bolj prepoznaven, so pri Audiju odločili, da tega odslej imenujejo Q8 e-tron, medtem ko oznak 50, 55 ali quattro na zadku avtomobilov ne bo več. Izjema bo le črka S, ki predstavlja najzmogljivejšo verzijo, in rdeči romb, kar bo pomenilo, da ima avto opremo S Line. Poleg slednje bodo kupci lahko izbirali še paket opreme Advanced, medtem ko so osnovni paket Basis črtali s cenika. 

Prenovljeni električni prestižni velikan

Q8 e-tron bo kupce še naprej prepričeval v klasični in Sportback karoserijski izvedbi, a se dimenzijsko ni spreminjal. Precej minimalne so tudi oblikovne spremembe na zunanjosti. Dodali so štiri nove barve, prevetrili ponudbo platišč, mu uredili novo masko, kjer je vključen nov dizajn logotipa proizvajalca, nad njim pa je prostor našla posebna projekcijska luč, ki osvetli minimalen del štirih krogov. Če so pri predhodniku izpostavljali tako imenovana digitalna vzvratna ogledala, jih pri prenovi modela pravzaprav ne omenjajo, čeprav jih v ponudbi še vedno imajo. Preprosto, med uporabniki se niso obnesla. V potniški kabini opaznih sprememb tako rekoč ni, saj so se razvojniki osredotočili predvsem na izbiro novih materialov. Mednje denimo spadajo rdeči šivi na športnih sedežih, volanu, zunanjem delu sredinske konzole in naslonih za roke na vratih.

Prenovljeni električni prestižni velikan

Kar se tiče pogona velja izpostaviti, da ima električni velikan izboljšana električna motorja na zadnji osi. Z gostejšim navitjem (iz 12 na 14) zdaj ustvarjata močnejše magnetno polje, posledično to pomeni več navora in večja učinkovitost pogonskega sklopa. Na sprednji osi ima Q8 e-tron vgrajen še en dodaten 124-kilovaten elektromotor, kar v sistemski moči pomeni 250, 300 ali 370 kilovatov moči. Zadnja številka je rezervirana za SQ8 e-tron, ki ima obenem tudi baterijski zalogovnik z največjo kapaciteto. Iz dosedanjih 86 kWh je uporabna kapaciteta narasla na 106 kWh, s čimer se je doseg povečal za skoraj tretjino in znaša 494 oziroma 513 kilometrov (Sportback izvedba). To isto baterijo, kjer so inženirji uspeli za 20 odstotkov povečati gostoto, ima vgrajen tudi model z oznako 55 Quattro, ki na papirju kot edini ponudi največji doseg. 582 oziroma 600 kilometrov. Do te številke so inženirji prišli z dodatnimi izboljšavami na področju aerodinamike. Oblikovali so poseben usmernik na sprednjem delu in dosegli optimalnejši obtok zraka, s tem pa so količnik upora zraka pri Q8 e-tron Sportback znižali na 0,24. V paket aerodinamičnih trikov za podaljševanje dosega sodijo še posebna 19-palčna aerodinamična platišča in minimalistična digitalna vzvratna ogledala. 

Prenovljeni električni prestižni velikan

Tudi najbolj osnovna izvedba z oznako 50 quattro je bila deležna izboljšane baterije. Iz 64 kWh je kapaciteta narasla na 89 kWh, kar na papirju pomeni, da brez postanka lahko uporabnik prevozi 491 oziroma 505 kilometrov. Omeniti velja še to, da so pri Audiju z nekaj programskimi rešitvami omogočili, da se baterije polnijo z večjo močjo. Pri omenjeni najšibkejši verziji je moč na polnilnicah z enosmernim tokom povečana iz 120 na 150 kilovatov, pri tisti z večjo kapaciteto pa iz 150 na 170 kilovatov. Za doplačilo pri Audiju uredijo, da ima ta na drugi strani še eno dodatno polnilno loputo za dvosmerno polnjenje (največja moč 22 kW).

Prenovljeni električni prestižni velikan

Osnovna cena Audijevega velikana znaša 75.570 evrov in ni nemogoče, da ta s popusti ne bi padla pod mejo 65 tisočakov, s čimer bi kupec lahko uveljavljal državno subvencijo v višini 4500 evrov. Izbira modela 55 Quattro, ki ima večjo baterijo, pomeni doplačilo vsaj 12 tisočakov, medtem ko so ceno za SQ8 e-tron postavili tik pod 100 tisočaki. Obenem iz Audija sporočajo, da lastnikom ponujajo novo Audi Charging kartico z letno naročnino, ki jim denimo na ultra hitrih polnilnicah Ionity ceno kilovatne ure znižuje iz 79 na 35 centov.

Prenovljeni električni prestižni velikan

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens25.05.2023 09:16
Simpatična zunanjost, notranjost je pa že malo povozil čas.
7even7725.05.2023 10:32
Oznak 50, 55.. in tako naprej naj ne bi več videvali (na avtu), v uporabi so pa še? Če se navežem na sam prispevek o avtomobilu torej. Sicer pa sem ga ravno pred dnevi vrnil z nekajdnevne uporabe in moram priznati, da kar zleze "pod prste" in je nasplošno prijeten, le kot SB mi osebno ni ravno ok. Bi se odločil za normalnega (če bi se). Z uporabniškega vidika se mi sicer vse zelo dopade, malo se je treba navaditi odpiranja vrat (tu moram pritrditi Thomasu ali pa Joeju Achillesu, ki sta že pred časom ugotovila, da če vrata odpreš na hitro, se zdi, kot bi jih nekaj zadrževalo, če pa bolj počasi, gre normalno), sicer pa ergonomija ustreza in tudi notranjost je še naprej izjemno sveža, sploh po nekaj dneh, ko se je privadiš,je precej intuitivna. Voznost, podvozje, obnašanje vozila v domala vseh režimih pa je, seveda, zelo suvereno. In sploh ni treba, da je SQ8.
skrivo26.05.2023 00:22
Sicer čisto v redu, ampak poraba je pa še kar zelo visoka....ne znajo in ne znajo....in potem je realen domet z ogromno baterijo precej skromen.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija