Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kino na zadnjih sedežih
Slovenska premiera: BMW Serija 7
Kino na zadnjih sedežih
Kino na zadnjih sedežih
03.03.2023 00:54

116 tisočakov v Sloveniji stane vstopna dizelska verzija, po kateri je največ povpraševanja, slabih 150 tisoč evrov pa je cena najzmogljivejše priključno-hibridne izvedbe.

Peter Pirkovič

Z novo sedmo generacijo bavarske admiralske ladje sem prevozil nekaj uvodnih kilometrov, saj je ta v teh dneh uradno zapeljala v BMW-jeve prodajne salone. A stik s potencialnimi kupci je bil kakopak vzpostavljen že pred nekaj meseci, ko so objavili cene in odprli možnost oddaje naročila v nemško tovarno v Dingolfingnu. Presenetljiv je podatek, ki so nam ga postregli predstavniki pri BMW-ju, da so v teh nekaj mesecih našli kar 33 končnih kupcev. Nekaj teh je svoje primerke že prejelo, ostali sledijo v prihodnjih mesecih. Upamo si trditi, da bo število kupcev v prihodnje še raslo, a verjetno z nekaj manj vneme, ki je običajna za začetek prodajnega ciklusa. 

Kino na zadnjih sedežih

Po dosedanjih podatkih se je večina slovenskih kupcev tradicionalno odločala za dizelsko gnano izvedbo, ki ima na zadku oznako 740d. To pomeni, da 5,39 metra dolgo limuzino poganja trilitrski šestvaljni dizelski motor z 220 kilovati moči, ki moč pošilja na vsa štiri kolesa. Nenazadnje je xDrive pogon serijski pri vseh pogonskih kombinacijah. Poleg dizla so v ponudbi tudi dve različici s priključno-hibridnim pogonom, ki imata v osnovi vgrajen bencinski šestvaljni motor, poleg tega pa še električni motor (147 kW). Z oznako 750e razvija sistemsko moč 360 kW (490 KM) in 700 Nm navora, drugi z oznako 760e pa 420 kW (571 KM) in 800 Nm navora. Oba imata vgrajeno še 18,7 kWh baterijo, ki naj bi zagotavljala 80 kilometrov dosega. 

Kino na zadnjih sedežih

Vrhunec ponudbe predstavlja model z oznako i7 xDrive60, ki ga poganjata dva električna motorja s sistemsko močjo 400 kilovatov, medtem ko energijski zalogovnik (101,7 kWh), vgrajen med sprednjo in zadnjo osjo, na papirju zagotavlja največ 625 kilometrov dosega. A v praksi je ta nižji. Zanimiva je informacija, da bo vsak kupec tega modela s strani proizvajalca prejel posebno BMW Charging kartico, preko katere mu bo omogočeno brezplačno neomejeno polnjenje na ultra hitrih polnilnicah Ionity za dobo enega leta. Največja moč polnjenja znaša 195 kilovatov, kar pomeni, da bo postanek za polnjenje baterije iz 10 na 80 odstotkov trajal 34 minut. Na tem mestu velja omeniti, da pri BMW-ju napovedujejo prihod še nekoliko zmogljivejšo verzije modela i7 z oznako M. Podrobnosti o njem niso znane.

Kino na zadnjih sedežih

Za BMW je Sedmica pomenila ne samo prestižno potovanje, pač pa je bila ta vselej tudi nekakšen znanilec naprednih tehničnih rešitev. Denimo druga generacija je leta 1986 imela vgrajene ksenonske žaromete, leta 1994 je tretja generacija voznike razvajala z navigacijskim sistemom, leta 2008 so v peti generaciji vgrajevali sistem za projekcijo podatkov na vetrobransko steklo. Kaj pa leta 2023 prinaša sedma generacija? Vrhunec udobja potnikov na zadnji klopi je velik 31,3-palčni zaslon na dotik, ki se spusti iz stropa in se ga delno upravlja preko manjših 5,5-palčnih zaslonih na dotik na vratih. V Munchnu ga imenujejo Theater Screen in je tesno povezan s ponudnikom pretočnih vsebin Amazon Fire. A težava je v tem, da v Sloveniji ta sistem ne deluje in pri BMW-ju ne razpolagajo s podatkom, kdaj se bo ta možnost vzpostavila, zato je ta zaslon uporaben le za predvajanje video posnetkov preko pametnih telefonov oziroma z napravami preko HDMi povezave.

Kino na zadnjih sedežih

BMW z novo generacijo potovalne limuzine v ponudbi nima več dveh dimenzijsko različnih modelov. Obdržali so le tako imenovano Long podaljšano verzijo. S 3,21 metra dolžine med sprednjo in zadnjo osjo, je v bavarskem velikanu prostor zares obilno odmerjen. Potnik za sovozniškim sedežem si lahko v nekaj potezah pripravi nekakšen počivalnik in iztegne noge, po vzoru sestrskega Rolls-Roycea ima Sedmica možnost, da se vrata odpirajo in zapirajo povsem samodejno, v voznikovem okolju pa je integrirana poznana zasnova ukrivljenega zaslona, ki se deli na dva dela in je povezan z osmo generacijo multimedijske enote iDrive8. Omembe vreden je tudi poseben pas, ki teče od volana desno čez sredino armaturne plošče. Tega so Bavarci poimenovali Interaction bar, ki vključuje haptične gumbe za klimo, vse štiri smernike in odpiranje sovoznikovega predala ter vrat. Bavarski mojstri oblikovanja so zagotovo spet poskrbeli, da bo velika limuzina tako ali drugače izstopala. Spredaj nikakor ne gre spregledati velikanskih ledvičk, ki so lahko osvetljene, a le če se uporabnik ne odloči za M paket. V tem primeru so v celoti obarvane v črno barvo. Tu so tudi dvovrstni sprednji žarometi v LED tehniki, kjer ima zgornji ozek pas luči vlogo dnevnih luči, spodnji del pa skrbi za osvetljevanje v nočnem času. Omeniti velja še možnost, da si kupci bavarskega velikana lahko omisli v dvobarvni zunanjosti.

Kino na zadnjih sedežih

Prenovljeni BMW X7

Kino na zadnjih sedežih

Istočasno z novo generacijo serije 7 je na slovenske ceste pripeljal tudi osveženi športni terenec X7. Bavarci so po vzoru limuzine uredili osveženo podobo na sprednjem delu, v potniškem delu pa največjo spremembo predstavlja velik ukrivljen zaslon deljen na dva dela in napredni infozabavni vmesnik osme generacije. Ta je tudi edini v ponudbi BMW-jev, v katerem se lahko pelje skupno 7 potnikov. Spremembe so se zgodile tudi na področju pogonskih sklopov. Ponudbo sestavljajo 4,4-litrski V8 motor s 390 kW (530 KM), ki nosi oznako M60i xDrive in je povezan z dodatki iz paketa M, oznaka xDrive40i predstavlja nov vrstni šestvaljnik z 280 kW (381 KM), kar je 35 kW več od predhodnik, za slovenske kupce pa najbolj zanimiv ostaja trilitrski šestvaljnik xDrive40d z 259 kW (352 KM) in 700 Nm navora. Ta je s ceno okroglih 107 tisoč evrov tudi najcenejši, medtem ko orjak z osemvaljnikom stane 136.700 evrov.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark91103.03.2023 11:37
Fajn bi bilo, da napišete, da so zdaj pri BMW-jevih višjih serijah vsi motorji najmanj MHEV, torej blagi hibrid, ki ima vgrajeno Li-ion baterijo....no, razen če se vam ta podatek ne zdi omembe vreden?
shark91103.03.2023 12:46
Fajn bi bilo, da napišete, da so zdaj pri BMW-jevih višjih serijah vsi motorji najmanj MHEV, torej blagi hibrid, ki ima vgrajeno Li-ion baterijo....no, razen če se vam ta podatek ne zdi omembe vreden?
shark91103.03.2023 12:49
Še pripomba za Aichija: šefe, na spletni strani imaš programerski bug...ko uporabnik odda komentar in ostane na strani, nato pa to stran refresha, se mu komentar podvoji (potroji,itd...kolikorkrat pač pritisne na refresh)...zrihtajte to :)
aichi03.03.2023 13:57
Ne refreshaj! :)
shark91103.03.2023 14:34
Haha! Ja refresham ne za brezveze,ampak da vidim če je kakšen nov komentar :) No samo tolk da se ve v čem je težava,ko se pri objavah pojavlja več zaporednih enakih komentarjev...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija