Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nove smernice za vozniška dovoljenja
EU
Nove smernice za vozniška dovoljenja
Nove smernice za vozniška dovoljenja
01.03.2023 14:37

Evropska unija uvaja nova pravila za vozniška dovoljenja in mlade dirkače.

Artur Švarc Joseph Chan

Evropski komisarji so v okviru zakonodajnega paketa o varnosti v prometu, predstavili nekatere novosti. Med njimi so enotna digitalna vozniška dovoljenja v EU in nova pravila, ki bodo olajšala plačevanje kazni in odvzeme vozniškega dovoljenja za kazni, storjene izven matične države v EU.

"Z novim paketom se poenostavlja pravila o vozniških dovoljenjih in se jih prilagaja tehničnemu in medicinskemu napredku," je povedala komisarka za promet, Adina Valean.

Nov digitalni sistem bo tudi prenesel kazni za hujše prekrške iz tujih držav v domači sistem sankcioniranja in kazenskih točk. Največja tehnična novost je kot rečeno digitalna vozniška, ki bo veljala znotraj cele Evropske unije, olajšana pa bo tudi zamenjava in podaljšanje le-te, vsi postopki pa bodo dostopni online. To bo tudi prvo digitalno vozniško dovoljenje na svetu, lahko bo v fizični obliki, lahko pa boste policistu pokazali kar kodo v aplikaciji na telefonu.

Novi paket predvideva testno obdobje za mlade voznike za najmanj dve leti od pridobitve vozniškega dovoljenja in pravilo ničelne tolerance na alkoho. Čeprav mladi vozniki predstavljalo le 8 % vseh voznikov v EU, so povzročitelji 40 % nesreč s smrtnim izidom.

Enotni sistem predvideva tudi možnost opravljanja vozniškega izpita v drugi državi EU, prav tako pa dvig omejitve za B kategorijo z 2,5 tone na 4,25 tone za električna vozila.

Komisija predlaga novo direktivo za odvzem vozniškega dovoljenja, ne glede na to, v kateri državi je narejen težek prekršek. Do zdaj je brez enotnega digitalnega sistema še vedno bilo mogoče, da je nekdo, ki so mu dovoljenje vzeli na primer v Nemčiji, v domači državi prijavil krajo in dobil novo. Po novem to seveda ne bo mogoče, ker bo vozniško dovoljenje zapis v centralni podatkovni bazi in ne več osebno dokumenti. V predlogu so tudi specificiriani težki prekrški - to so hitrost več kot 50 km/h od dovoljene, vožnja pod vplivom alkohola in drog in povzročitev nesreče s težkimi telesnimi poškodbami ali smrtjo.

Že zdaj je zadnjih nekaj let bilo mogoče izterjati 60 odstotkov kazni, vseeno pa je 2019 kar 40 % voznikov s prekrški v tuji državi odneslo celo kožo, ali zaradi tega, ker voznika ni bilo mogoče identificirati ali pa ni obstajal način, da se kazen izterja.

Komisija predlaga, da se prekrški, o katerih se poroča v matično državo, razširijo tudi na nezadostno varnostno razdaljo, nevarno prehitevanje in nevarno parkiranje, vožnja preko polne črte, vožnja v napačni smeri, vožnja vozila preko dovoljene skupne mase in neupoštevanje razvrščanja pri reševalnem pasu na avtocestah.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens01.03.2023 17:50
Enotni sistem predvideva dvig omejitve za B kategorijo z 2,5 tone na 4,25 tone za električna vozila. Da se ne bomo čudili, če kdo vozi 3 tonsko mrcino, še bo lufta do 4,25 tone :)
klemens01.03.2023 17:51
Pa upam, da ne bo to veljalo samo za električna vozila, ampak tudi za avtodome, kjer gre večina B kategorije s potniki in prtljago preko 2,5 tone.
RedNige501.03.2023 18:00
in od kdaj je b kategorija 2,5 tone??? odkar ve, zase, pa to ni tako malo, je bila b kategorija do 3,5 tone
klemens01.03.2023 19:04
Pardon, RedNige5 imaš prav, zatipkal, 3,5 tone. No pri avtodomih je bil to vedno problem, ker si bil v večini primerov pretežek. S 4,25 t bi bilo to bolj ali manj rešeno.
Rothschild02.03.2023 20:49
3,5 tone je ze sedaj zelo malo. Imam kombi, ki ga uporabljam za delo. V njem imam orodje ter material za delo in servis. Prekleto moram paziti, da ne presegam 3,5 tone skupne teze
klemens02.03.2023 21:07
Tudi naši fantje na firmi imajo veliko težav, ker za dostavo lahko naložijo cca dobro tono, pri serviserjih pa z orodjem in tremi v kabini, skoraj ne morejo vzeti več kot nekaj deset kg materiala. Potem pač ločeno naročamo zunanje prevoze s tovornjakom, kar zadevo zelo podraži.
skrivo02.03.2023 21:26
To bo lahko dvignili le za avtodome in kombje, ampak izgleda, da bodo tudi za osebne avte. In potem se ne čudit, da bodo pričeli delati 4 tonske mrcine na dizel in tudi elektriko. In ker bodo večji in močnejši, bodo eni mamo prodali samo za to, da bodo imeli največjega na vasi :)
aichi02.03.2023 22:45
O ja, Oshkosh!!!! :P
© Copyright 1999-2023 Avtomanija