Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Elektrifikacija in eleganca za bavarska orjaka
Premiera: prenovljena BMW X5 in X6
Elektrifikacija in eleganca za bavarska orjaka
Elektrifikacija in eleganca za bavarska orjaka
08.02.2023 16:14

Nemški proizvajalec premijskih avtomobilov je prenovil dva športno terenska velikana, ki se bosta v novi izdaji začela sestavljati od aprila dalje. Prihod teh, iz tovarne v ameriški Južni Karolini, je v Slovenijo napovedan za sredino poletja.

Peter Pirkovič BMW

Tovarna v Spartanburgu že nekaj let skrbi za proizvodnjo vseh modelov z oznako X. V ta koš spada tudi X5, ki pravzaprav predstavlja največji delež celotne proizvodnje. Podatek iz leta 2021 kaže, da so skupno sestavili kar 400 tisoč vozil, od tega jih je model X5 predstavljal nekaj več kot 170 tisoč. To je podatek, ki kaže, kako zelo priljubljen je ta model. Prodajno najbolj uspešen je v Evropi in ZDA. Na drugi strani X6 velja za nekakšen nišni produkt, z ozkim krogom kupcev, zato so njegove proizvodne številke bistveno nižje. Le okrog 40 tisoč primerkov na leto.

Elektrifikacija in eleganca za bavarska orjaka

Železo je potrebno kovati dokler je vroče, zato sta bila X5 in njegov kupejevski brat X6 deležna  pomembne in potrebne prenove nekje na sredini življenskega ciklusa, da bi bila nekako v koraku z bližnjimi tekmeci. Oblikovalci so jima namenili za 35 milimetrov tanjše LED žaromete z novo grafiko in poskrbeli, da so se ledvičke dimenzijsko nekoliko okrepile ter da imajo te možnost osvetlitve (za doplačilo). Opazno so spremenili grafiko zadnjih LED luči in prevetrili ponudbo zunanjih barv ter platišč. Potniška kabina je bogatejša za nov infozabavni vmesnik (iDrive 8) v obliki ukrivljenega zaslona, ki je razdeljen na dva dela. Podobno rešitev že ima manjši brat X1. 12,3-palčni zaslon ima vlogo merilnikov, tisti 14,9-palčni pa za uporabnika predstavlja nekakšno osrednje podatkovno vozlišče, ki ga upravlja z dotikom prsta, kar pomeni, da so znatno zmanjšali prisotnost gumbov in stikal. Omeniti velja še nove sedeže, panoramsko streho osvetljeno z LED diodami, ozvočenje Bowers&Wilkins, možnost odklepanja in zaklepanja s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu, obenem pa bo preko te (samo za iPhone uporabnike) možno aktivirati še samostojno parkiranje in zapuščanje parkirnih mest na razdalji do 200 metrov.

Elektrifikacija in eleganca za bavarska orjaka

Vse motorje v ponudbi, med drugim tudi zmogljivejšo trilitrsko bencinsko enoto, ki zdaj razvija 280 kilovatov, so elektrificirali z 48-voltno blago hibridno tehnologijo in sicer na način, da so v menjalnik vgradili še 9-kilovatni elektromotor. Čeprav bo v Evropi največ povpraševanja po dizelskih motorjih, pri BMW-ju izpostavljajo izboljšan priključni hibrid za model X5 z oznako xDrive50e, pri katerem gre za kombinacijo vrstnega šestvaljnega bencinskega motorja z 230 kilovati in novo generacijo elektromotorja s 145 kilovati moči, kar pomeni, da ta sklop zmore razvijati sistemsko moč 360 kW (490 KM) in 700 Nm navora. Dodati velja, da ima ta vgrajeno zmogljivejšo baterijo s kapaciteto 25,7 kWh, kar teoretično pomeni 110 kilometrov vožnje na elektriko. Tako za X5 kot za X6 bo kupcem na voljo izboljšan 4,4-litrski osemvaljnik s 390 kilovati moči (530 KM), s pomočjo katerega se bo na primer X6 z mesta do 100 km/h odrinil v 4,3 sekunde. Izboljšave so se dotaknile tudi trilitrskega šestvaljnega dizla, ki ima vgrajene jeklene bate namesto aluminijastih sestavnih delov, hkrati pa je nov sistem neposrednega vbrizgavanja goriva prek skupnega voda z vbrizgalnimi šobami z elektromagnetnim ventilom. Ta motor je na voljo v obeh modelih in zmore razvijati 219 kilovatov moči ter 670 Nm navora.

Elektrifikacija in eleganca za bavarska orjaka

Slovenske cene bodo za X5 in X6  oblikovane čez dober mesec ali dva, ko trgovci uradno odprejo knjigo naročil. Prvi primerki se bodo na naših cestah pojavili sredi poletja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija