Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Butični Italijan z V12
Predpremiera: Bizzarrini Gioto
Butični Italijan z V12
Butični Italijan z V12
01.02.2023 10:51

Še so volja, čas in denar za eksotične butične superšportnike, tudi v Italiji. Bizzarrini je slavo ime iz preteklosti slavnih znamk.

Artur Švarc Bizzarrini

Giotto Bizzarrini je v šestdesetih letih ustanovil svoje podjetje, da bi izdeloval visoko zmogljive in maloserijske športne avtomobile. Pred tem je služboval pri Ferrariju in Alfa Romeu. Tik preden je šel svojo pot, je ta talentirani inženir poskrbel za 250 GTO in 250 GT SWB. Njegovo podjetje Societa Autostar je delalo tudi na prvem V12 motorju za Lamborghini.

 

1964 ustanovljena tovarna v Livornu je sestavila 140 vozil do 1969, ko so bankrotirali. Leta 2020 je Pegasus Brands kupil pravice za ime Bizzarrini z namenom, da oživi znamko. 5300GT je bil prvi model kot nadaljevanje originala iz šestdesetih, naredili so 24 primerkov, zdaj pa je tu napoved za nekaj novega.

Za dizajn sta poskrbela Giorgetto Guigiaro in njegov sin Fabrizio, kot je sloviti oblikovalec pred več kot pol stoletja poskrbel že za 5300GT, ko je delal pri Bertoneju. Elegantni in nizki avto iz karbona nosi ime svojega praočeta, vse ostalo pa je novo, tudi sredinsko nameščen motor, medtem ko ga je imel 5300GT spredaj.

Motor je normalno dihajoč V12, povezan z osemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom. Motor ni sposojen drugje, pač pa so ga razvili sami pod vodstvom Chrisa Porritta, ki je bil šef inženirjev že pri Aston Martinu, Rimacu in Tesli. Ostalih tehničnih podrobnosti za zdaj ni.

Testiranja se bodo začela 2024, prvi kupci pa bodo model Gioto verjetno dobili najprej 2025. Cena zagotovo ne bo nizka, saj 5300GT s Chevroletovim V8 stane okoli 2 milijona evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija