Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom
Prvi kilometri: Jeep Avenger
Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom
Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom
01.02.2023 03:00

Za volan prvega električnega Jeepa v zgodovini sem kot članica žirije WWCOTY in urednica sestrskega medija Njen avto lahko sedla že nekaj tednov pred njegovim prihodom v Slovenijo. V Baloccu sem z njim odpeljala nekaj krogov po testni stezi.

Urša Prosenjak

Jeep Avenger predstavlja prelomnico za znamko v več pogledih. Ne le, da je prvi popolnoma električni Jeep in prvi, zasnovan od samega začetka v Evropi, je tudi prvi Jeepov model, ki je osvojil naziv Evropski avto leta. Kandidira pa tudi za naslov Svetovni avto leta po izboru žensk v kategoriji družinskih avtomobilov.

Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom

Ob tej priložnosti je Jeep eksluzivno predstavil Avengerja članicam žirije. Evropske predstavnice avtomobilskih novinark smo se tako zadnje januarske dni odpravile v italijanski Balocco, kjer smo se na Stellantisovi testni stezi podrobneje seznanile z novincem.

Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom

Novi Avenger je kljub električnemu pogonu stoodstotni Jeep. Z dolžino nekaj centimetrov več kot štiri metre je najmanjši model znamke v zgodovini, ohranja pa značilen DNK znamke. Z dosegom 400 km in možnostjo hitrega polnjenja je še vedno primeren za podvige v naravi in brezpotja, kjer omogoča tudi zabavno in dinamično izkušnjo vožnje.

Avenger je prvi Jeep s prednjimi pogonskimi kolesi, v standardni opremi pa ima nadzor spusta in sistem Selec-Terrain, ki omogoča izbiro med sedmimi različnimi načini vožnje glede na površino. Odmik od tal je 200 mm, pristopni kot meri 20 stopinj, odhodni pa 32 stopinj, kar predstavlja varno izkušnjo vožnje v vseh vremenskih pogojih in na vseh površinah.

Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom

Na asfaltni stezi je Avenger pokazal svoje spretnosti urbanega avta. Speljevanje je gladko in hitro, kot se za električni avto spodobi, lega na cesti in vodljivost sta pohvalna. Pospešek znaša po tovarniških podatkih 9 sekund, kar za električen avto ni ravno presežek, vendar je v praksi še vedno sprejemljivo živahen, sploh ko se spomnimo, da je njegov glavni atribut vožnja po brezpotju. Ali slovenskih cestah.

To pa je bila tudi njegova naslednja naloga. Na off-road stezi je dal Avenger vse od sebe pri osvajanju blatnega terena in premagovanju globokih kotanj na površini. Pri tem je svoje zmogljivosti pokazal tudi sistem za nadzor oprijema na osnovi zaviranja, ki omogoča nekaj napredka, ko je eno kolo v zraku.

Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom

Pomemben del Avengerjevega kompleta prednosti je tudi funkcionalen dizajn, ki omogoča 360-stopinjsko zaščito s plastičnimi oblogami na najbolj izpostavljenih točkah za preprečevanje vidnih poškodb pri trkih z zelo nizko hitrostjo. V potniški kabini ponujajo odlagalna mesta 34 litrov prostora, kar je dvakrat toliko, kot v večini drugih avtomobilov, prtljažnik pa meri 355 litrov. Svoj namen ima tudi ambientalna osvetlitev, ki ni tam zgolj zaradi estetskega učinka. Horizontalna svetlobna linija čez dolžino armaturne plošče je namenjena zmanjšanju napora oči, diode ob straneh pa pri bočno parkiranem vozilu v mraku opozarjajo ostale udeležence v prometu na odprta vrata.

Sto odstotkov Jeepa v štirih metrih z električnim pogonom

Med evropskimi kupci je veliko povpraševanje po novem Jeepovem modelu, doslej je bilo oddanih že več kot 10.000 naročil. Na voljo so štirje paketi opreme, Avenger, Longitude, Altitude in Summit. Prvi kupci bodo svoje Avengerje dobili konec pomladi, povprečna cena v Evropi pa bo brez eko subvencij znašala od 36 tisočakov za vstopni nivo opreme, do 42 tisočakov za najvišji nivo opreme. S subvencijami naj bi se v nekaterih državah njegova cena spustila tudi pod 30 tisočakov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar01.02.2023 07:41
Me ne preprica. Sploh pa ne za ta denar. 40k za 300km dosega, 9 sekund do 100 in najvisjo hitrost 150kmh? Saj se salite. Potemtakem raje primaknem par čukcev in kupim Stelvia, kateri je kar nekaj stopnick visje.
Dež01.02.2023 08:08
Za intermezzo. Se včeraj peljem po Zaloški v LJ, v smeri Polja. Levi pas prazen, ujamem kolono na desnem, se vleče kot čigumi. Odvijem levo, na čelu desne kolone (5-6 vozil) štromar, mislim da ID.3. Zarošene šipe, hitrost največ 20 km/h. Čisti e-užitek.
klemens01.02.2023 08:34
Elektro Dacia Duster po ameriško. Zanimivo, da vam ni uspelo narediti nobene fotke zadka.
mrop2301.02.2023 08:38
@Makaronar - Kje v članku piše 300 km dosega? In kdor cilja na Stelvia, 4,7 m dolg avto, verjetno že v osnovi ne bo gledal tega.
klemens01.02.2023 09:31
Mrop23, Makaronar je delal cenovno primerjavo, 40k za Avengerja ali pa 50 za Stelvia, ga popolnoma razumem, bi enako pomislil. Doseg vozila Jeep Avenger s popolnoma električnim pogonom: 392–390 km. Vrednosti so določene na podlagi kombiniranega cikla po WLTP, kot jih je izmeril proizvajalec v preizkusih pred homologacijo, in se lahko po končni homologaciji spremenijo. Se pravi pod črto bo res tam nekje 280-300 km realni doseg, če ga ne žgeš po AC...
shark91101.02.2023 10:05
5 fotk sprednje maske, 11 fotk notrannjost, in niti ene fotke zadnjega dela...a to pomeni, da je avto zadaj tako grd, da ga niti fotografirati nočete? :)
Makaronar01.02.2023 11:31
Pozimi na avtocesti, na -10 zjutraj z gretjem, radijem, sopotnico in dvema otrokoma bo pa doseg okrog 200km.
aichi01.02.2023 12:13
To je problem vseh EV
alfafil01.02.2023 14:20
Lep, malce premajhen, predrag (bo) in pogojno uporaben. Žal, drugače bi mi bil zanimiv.
mrop2301.02.2023 18:31
@klemens Seveda bo realen doseg okrog 300 km poleti in 200 km pozimi, kar pa je lahko čisto OK. Cenovno pa so vsi tam nekje ali še višje, od Peugeota 208, ki je realno (po prostoru v kabini in prtljažniku) še manjši, do ne dosti večjega Megana za 50K €, ni to kakšna velika posebnost ali večja "težava" tega dotičnega modela.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija