Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nemčija kmalu brez E10 pri gorivih?
Nemčija
Nemčija kmalu brez E10 pri gorivih?
Nemčija kmalu brez E10 pri gorivih?
31.01.2023 14:44

E10, 95-oktanski bencin, ki ima do 10 odstotkov dodano biogorivo, bi lahko v Nemčiji že 2030 postalo preteklost.

Artur Švarc

Razlog? Nemška okoljska ministrica Steffi Lemke želi pidelek porabljati izključno za hrano. V zadnjih desetih letih je E10 postal standard in od 2019 z evropsko uredbo tudi obveza. Prednosti E10 so, da zmanjšuje emisije CO2 in da za proizvodnjo goriva potrebujejo manj nafte. Za ostale je tu še vedno na voljo 98-oktanski E5. Ampak E10 ima tudi svoje slabosti, dokazano je slabše za motorje. Razlog nemške ministrice pa je povsem nekaj novega.

V državi, ki ima tako ali tako velikanske energetske probleme (pred 2 desetletji so ugasili jedrske elektrarne, da zdaj kurijo premog),  ministrica Lemke želi ukiniti E10, ker mora biti hrana po njenem hrana in ne gorivo. S tem bi živilska industrija imela na voljo več surovin, znižale bi se cene hrane, pa tudi pridelava na polju bi imela manj vpliva na okolje. Na drugi strani je glas povzdignilo nemško ministrstvo za transport, ker ima E10 pozitiven učinek na emisije CO2, ki jih ustvarja promet. Lemke odgovarja, da ima avtomobilska industrija tako ali tako drugačne naloge in rešitve, da zmanjša emisije CO2 do 2030.

Oglasil se je tudi nemški ADAC, ki je opozoril, da bi ukinitev bioetanola kot dodatka pomenila tudi višje cene goriva. Nemčija, ki je bila odvisna od ruskega plina, se zdaj pretežno zanaša na svoje vetrne elektrarne, ki pa rabijo subvencije in posledično ima Nemčija drugo najdražjo ceno električne energije. Lignit, ki poganja znova odprte termoelektrarne, trenutno predstavlja kar 20 % električne proizvodnje in spreminja Nemčijo v eno najbolj energetsko umazanih držav v EU.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs31.01.2023 18:02
Medtem ko nuklearke naprej spijo?
skrivo01.02.2023 00:01
Uni pa o tem, da bi bilo z ukinitvijo etanola v gorivu le to potem dražje; pa še kaj, nič po fiziki ne more biti ceneje od nafte, ki sama priteče iz zemlje. Spet lobiji, res težka odločitev ali gorivo ali hrana; meni se zdi, da bi lažje preživel brez goriva kot brez hrane.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija