Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prenova zavezništva z novimi projekti
Renault-Nissan
Prenova zavezništva z novimi projekti
Prenova zavezništva z novimi projekti
31.01.2023 00:16

Renault in Nissan sta po več mesecih konstruktivnih diskusij znova ocenila svoje sodelovanje.

Urša Prosenjak

V skupni izjavi sta proizvajalca povedala, da želita krepiti zavezništvo, ki ga imata med sabo in z Mitsubishijem, s tem pa povečati tudi vrednost za delničarje. Del tega načta je sodelovanje pri operativnih projektih ustvarjanja visoke vrednosti v Latinski Ameriki, Indiji in Evropi. Renault in Nissan ne razkrivata veliko podrobnosti, vendar sta povedala, da bodo ti projekti vključevali trge, vozila in tehnologije.

Nissan bo investiral v Renaultovo podjetje za električna vozila in programsko opremo Ampere in tako postal strateški delničar. Obe družbi sicer iščeta ravnoteženo upravljanje in navzkrižno lastništvo delnic za spodbujanje pospešene operativne učinkovitosti. Tako bi obe podjetji obdržali 15-odstotni delež v drugem in vsaka bi lahko prosto uveljavljala glasovalne pravice, povezane z njihovim 15-odstotnim neposrednim deležem.

Da bi delež znižal na 15 odstotkov, naj bi Renault prenesel 28,4 odstotka svojih Nissanovih delnic v francoski sklad, kjer bi bile glasovalne pravice nevtralizirane za večino odločitev. Gre za neposreden pristop in Renault je pripravljen prodati delež, če je to komercialno razumno.

Podrobnosti še niso dorečene, podjetji pa opozarjata, da bosta imela zadnjo besedo pri odločitvah upravna odbora Nissana in skupine Renault.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs31.01.2023 08:25
Mitsi je tule očitno le še privesek, ki pod katerega imenom se prodajajo francoski avti (glej ASX in Colt) tako, kot so se nekoč Chryslerji prodajali pod imenom Lancia.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija