Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prihodnost znamke Peugeot bo električna in digitalna
Strategija
Prihodnost znamke Peugeot bo električna in digitalna
Prihodnost znamke Peugeot bo električna in digitalna
27.01.2023 11:25

Da se pri francoski znamki pripravljajo na popolno preobrazbo so nakazali že v začetku tega meseca, ko so na sejmu CES v Las Vegasu predstavili študijsko vozilo Inception. Na posebnem dogodku, ki se je odvijal v tem tednu, pa so vodilni podrobno spregovorili o prihodnosti.

Peter Pirkovič Peugeot

Načrt za prihodnost so poimenoval E-Lion ali Električni lev. Ta obsega pet ključnih »zapovedi«, kjer najbolj izstopa tista o elektrifikaciji. Ker se avtomobilska industrija vse bolj pomika v smer elektromobilnosti je bila glavna napoved, da bodo pri Peugeotu v roku dveh let na ceste poslali pet novih električnih avtomobilov, to pa pomeni, da bodo do leta 2025 vsi modeli imeli možnost izbire elektrificiranega pogona. Da bosta v tem paketu modela e-308 in e-308 v kombi izvedbi, kot prvi tovrstni baterijski avto v Evropi, je že nekaj časa znano, povsem sveža pa je novica, da bodo z baterijami in električnim motorjem opremili novo generacijo križancev z oznako 3008 in 5008. Peterico novih električarjev bo zaokrožil še e-408, medtem ko se ta s klasičnim motorjem slovenskim kupcem predstavi že v prihodnjem tednu.   

Prihodnost znamke Peugeot bo električna in digitalna

Nova generacija križancev e-3008 in e-5008 se v Peugeotovih razvojnih delavnicah že približuje zaključni fazi razvoja. V drugi polovici letošnjega leta bodo najprej predstavili tistega z oznako e-3008, leto 2024 pa bo prineslo še njegovega večjega 7-sedežnega brata. Izpostaviti velja, da sta oba grajena na Stellantisovi platformi STLA Medium, da bo v ponudbi zgolj električni motor (oziroma dva za potrebe štirikolesnega pogona) s tremi stopnjami moči, baterija pa bo v eni od različic omogočala, da bi uporabnik lahko prevozil do 700 kilometrov brez vmesnega polnjenja. Na srečo še nekaj časa v ponudbi ostajajo tudi klasični motorji z notranjim izgorevanjem, jasno, z izdatno dozo elektrifikacije. Peugeotovi inženirji so v ta namen razvili nov motor z blago-hibridno tehnologijo, ki ga namenjajo modelom 208, 2008, 308, 3008, 5008 in 408. V tem primeru gre za turbo bencinski trivaljnik s 74 oziroma 100 kilovati moči, ki bo povezan s 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko, kjer bo vgrajen tudi 21-kilovatni elektromotor. Kot pravijo pri Peugeotu, ta kombinacija prinaša 15-odstotno znižanje porabe, pri mestni vožnji pa bo vozilo polovico časa delovalo v električnem načinu vožnje.

Prihodnost znamke Peugeot bo električna in digitalna

Francozi v svojih načrtih na veliki zvon obešajo ogljično nevtralnost, ki se bo zgodila do leta 2038. A do tam je še precej dolga doba, kljub temu pa se bodo v vmesnem času dogajale določene spremembe. Jasno je, da bodo ti uporabljali tehnične osnove, ki se razvijajo znotraj skupine Stellantis, s čimer bo razvoj novih avtomobilov stroškovno cenejši. Omenjajo podatek, da za vse bodoče avtomobile uvajajo nov oblikovalski jezik in da hkrati spreminjajo obliko ter izboljšujejo funkcionalnost potniškega prostora. To pomeni, da bodo leta od leta 2026 v svoje modele vgrajevali novo generacijo armature plošče i-Cockpit, kjer bodo posredno vpletene napredne tehnologije, ki jih bodo za Peugeot razvijali Amazon in Foxconn. V upanju, da bodo prispevali k nižjemu globalnemu segrevanju, bodo v avtomobilih uporabljali reciklirane materiale in takšne, ki jih bo po določenem času možno obnavljati, zato so prepričani, da se bo življenska doba električnih avtomobilov še podaljšala. Pri Peugeotu pravijo, da bo ta doba trajala med 20 in 25 let, medtem ko je danes življenjska doba vozila z notranjim zgorevanjem približno 15 let.

Prihodnost znamke Peugeot bo električna in digitalna

Da ne bo ostalo zgolj pri krepitvi novih modelov in številnih tehnologij so zelo konkretno spregovorili še o spremenjenemu načinu prodaje oziroma uporabe avtomobila. Lastništvo avtomobila kot tako je prežvečena zgodba, zato se v ospredje postavljajo novi prodajni modeli. Zavedajo se dejstva, da električni avtomobili niso poceni, zato si želijo si, da bi bili njihovi avtomobili dostopni širši množici uporabnikom. Denimo, v Franciji že imajo vzpostavljen sistem uporabe avtomobila, kjer uporabnik za model e-208 plačuje mesečni obrok 150 evrov in ta paket vključuje 500 prevoženih kilometri. Vsak dodaten kilometer stane 7 centov. Najem si tako lahko uredi preko aplikacije na telefonu. Tisti nekoliko bolj zahtevni kupci pa lahko izberejo paket, kje so v mesečni obrok všteta vsa vzdrževalna in servisna dela, zavarovanje in celo polnjenje, uporabnik pa na uporabo ni časovno vezan in se lahko kadarkoli odloči, da avto zamenja ali vrne. To sta dva prodajna modela, ki si ju Peugeot zdaj želi razširiti tudi na ostale države.

Prihodnost znamke Peugeot bo električna in digitalna

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark91127.01.2023 11:50
Veselica bo, ko ti bo pri blago hibridnem motorju crknila li-ion baterija, in ti jo bo uradni serviser prodal za 10 jurjev (torej najmanj 10x predrago), drugje se jo pa ne bo dalo dobiti ;)
alfafil27.01.2023 12:40
Zakaj bi bila takšna cena? Potem pojdi Toyoti. Ko ti bo crknila na HEV (in ne MHEV) tam nekje nad 300 000 km, boš je zamenjal in plačal cca 2500 eura. ;)
7even7728.01.2023 09:41
"... baterija pa bo v eni od različic omogočala, da bi uporabnik lahko prevozil do 700 kilometrov brez vmesnega polnjenja..." Aha. Torej VW očitno pravzaprav ni nekaj zelo pretiraval - ko smo se zadnjič pogovarjali na to temo -, da bo ID.7 zmožen enake razdalje.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija