Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Povsem spremenjen naslednik, z njim pa tudi prodajne ambicije
Slovenska premiera: Renault Austral
Povsem spremenjen naslednik, z njim pa tudi prodajne ambicije
Povsem spremenjen naslednik, z njim pa tudi prodajne ambicije
26.01.2023 13:19

Austral je najnovejše prodajno orožje s katerim francoski proizvajalec vstopa v segment, kjer se pri nas letno proda okrog 10 tisoč avtomobilov. Če bo šlo vse po načrtih, bo letos na naše ceste zapeljalo okrog tisoč primerkov novega križanca.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Segment C SUV je za večino avtomobilskih proizvajalcev v prodajnem smislu še vedno zelo pomemben, zato prisotnost v njem v trenutnih okoliščinah ni pod vprašajem. Po Kadjarju, ki se je umaknil sredi lanskega leta, so Francozi tudi k slovenski mreži trgovcev poslali prvi kontingent novih Australov. Teh je pri nas v tem trenutku na zalogi med 250 in 300, s čimer želijo popraviti vtis iz zadnjih dveh let, ko je bila čakalna doba na nov avtomobil precej dolga. Tudi na podlagi tega so prodajne ambicije precej visoke, saj odgovorni pri Renaultu pričakujejo, da bo novinec do konca leta na prodajni lestvici v svojem segmentu zasedal eno od mest med trojico najbolj priljubljenih.

Povsem spremenjen naslednik, z njim pa tudi prodajne ambicije

Nova platforma CMF-CD, ki je plod sodelovanja z japonskim Nissanom, je Australu med drugim omogočala vgradnjo elektrificiranih pogonov na katerih sloni celotna prodajna strategija. Za krajši uvodni preskus sem v roke dobil hibridno verzijo z oznako E-tech Full Hybrid 200, ki z zalogo moči in navora brez dvoma preseneti. V njem je kot primarni pogon vgrajen 1,2-litrski turbo bencinski motor (pred tem je to bil 1,6-litrski bencinski motor), dodatno pa so mu razvojniki v pomoč dodali še dve električno gnani enoti. Eden v vlogi generatorja, drugi kot pogonski elektromotor. Pogonskemu sklopu je dodan še menjalnik brez sklopke (šeststopenjski - dve prestavi za električni motor in štiri prestave za bencinski trivaljnik) ter baterija z uporabno kapaciteto 1,7 kWh, ki je vgrajena v delu pod sprednjimi sedeži. Skupna sistemska moč tako znaša 147 kilovatov, s čimer je vožnja lahko precej dinamična. Vpliv nekoliko večje baterije se pozna predvsem pri pospeševanju oziroma speljevanju z mesta, obenem pa se lahko pomoč energije iz malega zalogovnika uporabi tudi za zniževanje porabe. Pri Renaultu sicer navajajo povprečno porabo 4,6 litra, a v praksi bo ta za dober liter višja, kar je še vedno dovolj sprejemljiv podatek. S 55-litrsko posodo za gorivo bo vožnja občutno daljša od oblikovno primerljivega Megana E-Tech Electric.

Povsem spremenjen naslednik, z njim pa tudi prodajne ambicije

Kar se tiče motorne ponudbe, dizelski motor, ki je bil pri predhodniku Kadjarju precej priljubljen, v njej nima več mesta, prav tako so odgovorni s seznama črtali klasični bencinski motor, zato pa je ta zdaj na voljo z dodatkom elektrifikacije oziroma kot blagi hibrid. Pod sprednjim pokrovom je vgrajen 1,3-litrski štirivaljni turbo bencinski motor, dodatno pa ima ta vgrajen še alternator-zaganjalnik in litij-ionski akumulator z napetostjo 12 voltov. V kombinaciji s samodejnim menjalnikom razvija 103 kW (140 KM) ali 118 kW (160 KM), medtem ko je kombinacija z ročnim menjalnikom na voljo le v šibkejši verziji. Austral v dolžino meri 4,51 metra, razdalja med sprednjo in zadnjo osjo znaša 2,67 metra, medtem ko je karoserija od tal oddaljena dobrih 17 centimetrov. Štirikolesnega pogona ni v ponudbi, nadomešča ga alternativa v obliki sistema Extended Grip (elektronski sistem nadzora oprijema pogonskih koles), morda še bolj uporaben pa je sistem štirikolesnega krmiljenja (dodatek 1500 evrov). To pomeni, da se nad 3 km/h do 5 stopinj obrača tudi zadnji par koles, z namenom, da bi bil obračalni krog čim krajši (10,1 metra), pri hitrostih nad 50 km/h pa se ta obračajo le še minimalno (1 stopinjo). 

Povsem spremenjen naslednik, z njim pa tudi prodajne ambicije

Austral je svojo zunanjo podobo dobil na podlagi nove oblikovne strategije, ki so jo pri Renultu pilili zadnja leta. V nekoliko bolj nazorni obliki nam jo je prvič postregel električni Megane, zdaj pa se je ta preselila še na novega križanca. Na kratko lahko zapišem, da je ta sveža in ima dovolj veliko mero drznosti. Pri tem velja izpostaviti, da so svoj del k celotnemu videzu dodali še mojstri iz ljubljanske Helle Saturnus, saj so oblikovali in razvili novo generacijo LED matričnih žarometov (dodatek 900 evrov). Prijetno svež je pogled tudi na potniško kabino, kjer glede na zunanje dimenzije avtomobila težav s prostorom ne bo. Namestili so nove udobne sedeže, uredili so, da se zadnja klop vzdolžno pomika za 16 centimetrov (ni na voljo pri vseh paketih), s čimer se lahko dodatno poveča še prtljažni prostor, ki je v osnovi velik natanko 500 litrov, medtem ko ima hibridna verzija 70 litrov manj. Dostop do tega olajšajo elektrificirana prtljažna vrata. Hkrati niso pozabili niti na številna druga odlagalna mesta in na posebno ergonomično drsno držalo za roke na sredinskem grebenu med sedežema. Največji preskok se je zgodil v delu voznikovega okolja. Armaturna plošča ima povsem novo zasnovo, ki mu pri Renaultu pravijo OpenR Link. Slednji združuje dva zaslona. Tisti za volanom je v vlogi digitalnih merilnikov, kjer bo voznik spremljal vse aktualne potovalne podatke, medtem ko je na sredinski konzoli postavljen 12-palčni pokončni zaslon na dotik, opremljen z najnovejšim multimedijskim sistemom. Pri Renaultu pravijo, da ta zagotavlja brezhibno in bogato uporabniško izkušnjo, ki se bo s časom še razvijala, hkrati pa izpostavljajo, da je sistem podprt z Googlovimi storitvami: navigacija z Google Maps, pomočnik z glasovnim upravljanjem Google Assistant in katalog aplikacij Google Play.

Povsem spremenjen naslednik, z njim pa tudi prodajne ambicije

Na vrhu cenovne lestvice je postavljen Austral hibrid s paketom opreme Esprit Alpine, ki nadomešča upokojenega RS.Line. Cena tega znaša 41.400 evrov, a kot ocenjujejo bo s strani kupcev največ zanimanja za 118 kilovatni blagi hibrid s paketom opreme Techno, ki ima redno ceno nekaj čez 32 tisočakov, medtem ko se cena vstopnega Australa začne pri zglednih 28 tisočakih. Hkrati je novinec tudi prvi v ponudbi, kjer kupec prejme 8-letno obdobje jamstva. Prvih pet let v sodelovanju s tovarno, preostala tri leta preko sistema Eurogarant.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs26.01.2023 14:24
Sem že hotel zapisati hvalnico (na pogled) solidni izdelavi in lepo izbranim materialom - potem pa je že prvi pogled v notranjost razkril, da niti pokrova predala pred sopotnikom ne znajo namestiti približno naravnost.
matt026.01.2023 15:43
Tudi meni je generalno všeč, ne vem sicer, ali so po pomoti nataknili Alpine nalepko, drugače ok. Zgleda pa notranjost res.. francosko natančna :D
kamiKaZaA26.01.2023 18:30
Kakšna pa so mnenja za tak napol pravokotni volan? Kako se obnese med vožnjo?
alfafil26.01.2023 20:51
Oblikovno me ne prepriča.
kamiKaZaA26.01.2023 21:05
Mene pa oblikovno prepriča. Sem ga točno s tako barvo in takšnimi sedeži gledal v Europarku. Bi ga kar odpeljal, če bi mi to denarnica dopuščala. :-)
klemens26.01.2023 21:37
Avto v živo niti ni velik, prej majhen. Oblikovno je zunaj lep, notri pa bolj plastik fantastik. Moj P 508 ima še bolj kvadraten volan, pa je ok, sploh ne porajtam, ker gledam na cesto :)
IcEmAn27.01.2023 22:07
Gledano kot celota je tudi meni kar všečen (so tudi kakšne malenkosti, ki mi niso všečne). jjs, sem preletel nekaj oglasov na avto.net - pri nekaterih res čudno stoji, pri nekaterih je pa povsem ok, tako da je odvisno, kdo ga sestavlja v fabrki. matt0, ni pomota - včasih je bil GT line, trenutno (še) R.S. Line, ker pa je športni program zdaj v domeni Alpina, je logično, da se bo (pri boljših izvedenkah) zdaj pojavljal njihov logotip .
IcEmAn27.01.2023 22:25
Je pa zanimivo, da kako so si Renaulti in Nissani, kljub temu, da uporabljajo isto osnovo, v končni fazi potem precej različni. Kaj ima Austral skupnega s Qashqai-jem? Na prvi pogled platformo in bencinski MHEV motor. Hibridno različico imata vsak svojo, multimedia je tudi videti povsem različna, Qashqai ima celo AWD pogon, nima pa npr. 4-kolesnega krmiljenja, pa še bi lahko našteval razlike.
7even7728.01.2023 05:52
Nekaka zanimiva se mi zdi "igra" z imenom samim - Austral(e) torej. Mislim, seveda imajo Francozi zadnji samoglasnik nem (v tem primeru je to pač "e"), ampak vseeno je tole malo nenavadno, saj se avto, izvorno, ne imenuje Australe (kot sta to že vsa desetletja recimo Megane ali Espace, ki ju seveda izgovarjamo brez "e"-ja), ampak četudi gre ta "e" jemati kot samo oznako ob imenu, je na prvi pogled res tako, kot bi se vsa paleta imenovala tako! Nekako neobičajno, torej. V redu bi bilo enako črko morda namestiti stran od osnovnega imena in ji dodati tisti "tech", torej E-Tech. Ok, v vsem ostalem pa škoda še nadaljnjih mojih besed - v večini se pridružujem večini že zapisanih mnenj, je moje kar zelo podobno.
zraice02.02.2023 12:11
Jzelo lep avto, edino cene okrog 35 so prevelike
zraice02.02.2023 15:47
Jjs, tisto je ročaj od predala, ne cel predal
© Copyright 1999-2023 Avtomanija