Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Do povsem avtonomnega avta je še daleč
Volvo
Do povsem avtonomnega avta je še daleč
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.01.2023 01:55

Direktor Volva Jim Rowan je prepričan, da povsem avtonomna vožnja še dolgo ne bo mogoča, čeprav je tehnologija že pripravljena.

Urša Prosenjak

Trenutni sistem klasifikacije v pet ravni se mu zdi neustrezen, možnost razvoja samovozečih vozil pa ne predstavlja več toliko višje vrednosti, kot jo je pred leti.

Rowan pojasnjuje, da obstajata le dve ravni avtonomne vožnje: z rokami na volanu (ADAS) in brez rok na volanu (AD). Dodaja, da je tehnologija sa polno avtonomnost že pripravljena, a so težave z zakonodajo, ki tega ne dovoljuje.

»Vožnja avtomobila brez voznika v mestu, kjer so šole, kjer je delo na cesti, kjer so dnevno spremembe, je še zelo oddaljena,« je prepričan.

Njegovo stališče je podobno mnenju nekdanjega direktorja Volva Hakana Samuelssona, ki ocenjuje, da javnost ni tako zelo naklonjena avtonomnim vozilom, kot se zdi na prvi pogled. Mnogi dvomijo v tehnologijo in skrbi jih varnost. Vseeno Volvo nadaljuje z razvojem.

»Tehnološko bomo skoraj zagotovo imeli vse pripravljeno, ko bo zakonodaja omogočila avtonomno vožnjo v določenih pogojih,« zaključuje Rowan.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil26.01.2023 09:44
Mnogi dvomimo, ja. Eno so pametna mesta, drugo pa podeželje, ali pa razvit in nerazvit svet.
shark91126.01.2023 10:34
Meni bo zelo zabavno za videti, kako se bosta na kakšni (po možnosti zeledeneli ali zasneženi) ozki gorski cesti srečala dva avtonomna avtomobila...in se noben od njiju ne bo hotel umaknit drugemu :)
rovokopac26.01.2023 14:19
To se zgodu tudi, če sta za volanom 2 človečnjaka.
Makaronar26.01.2023 15:00
Meni se ze povsem osnovni asistencni sistemi izklopijo ob vsakem snezenju, ko sneg zakrije senzorje. Tako da je avtonomna voznja v drzavah s snegom nemogoca 365 dni v letu.
alfafil26.01.2023 20:36
Rovokopac, in kaj misliš kateri primer bo prej dobil epilog? Bo avtonomno vozilo prosilo potnike, da ga potisnejo, ali vzamejo lopato, poklicalo prvega kmeta, da pride z traktorjem...? Daj no...
rovokopac28.01.2023 10:40
@alfafil: samo pravim, da se zelo pogosto zgodi, ko se dva voznika ne znata zmenit, da bi se en umaknil. Zadnje dni se mi je pogosto naredilo, da bi se nasprotivozeči samo malo umaknil nazaj in bi šla kolona mimo. Tako je pa trmaril, da smo se morali drugi reševat. On je pa seveda lepo peljal naprej in se smehljal. Avtonomna vožnja bo pa uporabna samo na avtocesti. Se pripelješ do vhoda, naprej te pa računalnik vodi do izhoda. Seveda, če bi bila vsa vozila avtonomna in bi se znala med seboj dogovarjat. Potem ti pa na cesto prileti ena žival. Kaj bo pa potem? Ali pa problem: počilo bo v vsakem primeru. Katera smer bo računalniku bolj všeč, da nacilja?
© Copyright 1999-2022 Avtomanija