Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Au revoir, Megane!
Premiera: Renault Megane RS Ultime
Au revoir, Megane!
Au revoir, Megane!
11.01.2023 10:57

Francozi v prodajo pošiljajo še zadnje primerke Megana RS, ki je skupno na trgu preživel skoraj dve desetletji. Prvič smo ga z oznako na cestah opazili leta 2004.

Peter Pirkovič Renault

Prišel je čas slovesa tudi za enega bolj priljubljenih avtomobilov v razredu tako imenovanih GTI-jev, kjer se je prepoznavnost Megana RS iz leta v leto vse bolj krepila. Sploh v zadnji generaciji, ko so Francozi na ceste pošiljali številne izvedbe – Sport, Cup, pa Trophy ter Trophy R, svojo vlogo pa so pri temu avtomobilu imeli tudi slovenski inženirji iz družbe Akrapovič. A časi so se močno spremenili, oddelek Renault Sport so poslali v pokoj in ga nadomestili z obujeno znamko Alpine, ki se v prihodnjih letih preusmerja le še v razvoj električnih vozil. Zato tisti pravi navdušenci oziroma zbiratelji, napnite ušesa in postavite se v vrsto, saj bo zanimanje za zadnjo verzijo izjemno veliko. Za ves svet bo na voljo le 1976 avtomobilov. Številka se namreč sovpada z letnico nastanka oddelka Renault Sport.

Au revoir, Megane!

Torej, Megane RS, ki bo najprej širši javnosti predstavljen na tokijskem salonu, je v zadnji seriji pridobil oznako Ultime oziroma zadnji. Temu primerno so Francozi cestno specialko opremili s posebno grafiko na vratih, blatnikih in pokrovu motorja, medtem ko so v črno barvo odeli kljuke vrat, ohišja vzvratnih ogledal, platišča in logotipe. Zelo povedno, ni kaj. Avtu so inženirji uredili še širše boke spredaj in zadaj, mu nataknili 19-palčna platišča Fiju Light, ga opremili z Brembo zavorami (rdeče zavorne čeljusti), Recaro sedeži in na sredinski konzoli našli prostor za posebno ploščico s podpisom tovarniškega testnega voznika Laurenta Hurgona, ki ima v lasti rekorde na stezah Nürburgringa, Suzuke in Spa-Francorchampsa, ter serijsko številko primerka. 

Au revoir, Megane!

Čeprav je na fotografijah opaziti ročni menjalnik, bo za evropske kupce Megane RS Ultime na voljo le z dvosklopčnim EDC menjalnikom, ki je povezan z navitim 1,8-litrskim turbo motorjem z 221 kilovati in 420 Nm navora. Z drugimi besedami, pogonska tehnika ostaja nedotaknjena. Bodo pa to verzijo serijsko opremljali s športnimi Bridgestone Potenza S007 gumami, ki so homologirane tudi za cestno uporabo. Omeniti velja, da je ta že v osnovi opremljen z znižanim in športno nastavljenim podvozjem Cup, ima vgrajen mehanski diferencial Torsen in možnost krmiljenja zadnjih koles. Avto gre v prodajo marca, ko bodo znane tudi cene za naš trg.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7711.01.2023 11:16
Bil je že čas za au revoir.. Bi pa ob tem, sploh zadnjem lansiranju, res bil že čas, da bi mu povsem neuporabne USB priključke s črke A spremenili v črko C.... Pa nič, no.
aichi11.01.2023 12:03
Misliš, dodat C?
7even7711.01.2023 12:20
Drži.
7even7711.01.2023 12:22
Vsaj dodat, če ne, kot sem imel v mislih, enostavno samo C-je namestit, brez A.
aichi11.01.2023 12:28
Zakaj bi pa A ukinili? večina uporabnikov je še veno na A.
7even7711.01.2023 12:56
Oeebno (!) in v svojem "krogu" (pa ni tako ozek...) jih ne poznam. Niso več na A, namreč. Bi bilo pa, na vsak način, dobro vsaj tako, kot si rekel - enega A in enega C, pa bi biila volk in koza zadovoljna. Bi se spodobilo. Kot bi se spodobilo obuti vse kaj drugega, le črna platišča ne...
shark91111.01.2023 14:55
7even77: Ne razumem teh komentarjev o USB priključkih. Kaj točno manjka tem priključkom,ki jih ima ta avto? A niso to klasični USB priključki, na katere potem lahko po želji priključiš še adapter za poljuben priključek na telefon oz.drugo napravo?
shark91111.01.2023 14:57
ZAJEB št.1 : oddelek Renault Sport so poslali v pokoj in ga nadomestili z obujeno znamko Alpine, ki se v prihodnjih letih preusmerja le še v razvoj električnih vozil."...ZAJEB št.2: Poslovilno serijo so opremili samo z avtomatskim menjalnikom....
macolar11.01.2023 15:54
A so klasični tavlki, C pa tanovi tamajhni. Glede na to da obstajajo adapterji je vseeno kaj je notri, samo da je. Sam še vedno uporabljam tastare, sploh zato ker so bolj rigidni, pa seveda ker imam star avto ????
aichi11.01.2023 16:34
@macolar; predvsem uporabljaš star telefon, USB-C je novevjša zadeva, zato pa ne boš šel kupovat novga avta ali novga telefona.
odbiti_val11.01.2023 19:04
Škoda no. Če pa nima C, pa ga res ne bom kupil.
macolar11.01.2023 19:33
V glavnem ni taka tragedija če so še vedno tastari priklopi.
König11.01.2023 19:33
Ravno danes sva imela v salonu s človekom stare šole debato o tem, kako se je spremenil odnos do avtomobilov in dojemanje tehnike, kako je infotaiment postal pomembnejši od tega, kar je pod pokrovom... in potem pod člankom o RS- u berem komentarje skoraj izključno o USB priključkih ???? priznam, da sem moral poguglat za kaj sploh gre ???? Pa nikogar ne kritiziram, je samo zanimivo, kako se časi spreminjajo
IcEmAn11.01.2023 20:45
Neuporaben USB Type A? Ja to bo to... Res ne vem, zakaj je na računalnikih še vedno bistveno več teh (po tvoje) neuporabnih A priključkov kot C (ponavadi samo en).
Gazibo211.01.2023 20:49
Dober avto, ne bi se ga branil. Vzel bi takega, brez USB priključkov, ker jih ne rabim.
simonvip11.01.2023 20:58
A res nihče ne opazi, da slika notranjosti (5. po vrsti) ni od Megana? Nekam velik ekran in nenavadno oblikovanje. :)
shark91111.01.2023 21:47
Res je smešno,da se je pod objavo o Meganu RS razvila debata o USB priključkih,ampak vidim da nekateri še vedno ne razumejo za kaj gre :) Če citiram razlago v angleščini: "What means USB Type A? Type A is the port on the computer (the host). The ports on the peripheral or mobile device are Type B, Mini USB, Micro USB or Lightning. Before USB-C was introduced, Type A ports were found on every computer.". A je zdaj kaj bolj jasno? USB-A pomeni priključek na izvoru napetosti, na računalniku, na polnilcu,itd....USB-C,Mini USB ali Micro USB pa so priključki na drugem koncu kabla,torej oznake za tisto, kar vtakneš v telefon! Za tiste ki še vedno ne razumejo, še dodatna razlaga: https://www.usbmemorydirect.com/blog/usb-a-vs-usb-c/
matt011.01.2023 22:11
Če je debata pri športnem Renaultu zavila v razkritja tančic skrivnosti USB standarda, mogoče to veliko pove o znamki :) Ne vem, zakaj takšna želja po različnih USB priključkih, indukcijsko polnjenje je v avtomobilih že 5, če ne 10 let. Iceman, ne vem, kakšne in koliko stare računalnike uporabljaš, ampak jaz sem že 4 leta na različnih (laptopih) brez "starega" USBja. C nadomesti posebej luknje za HDMI, polnilce, ipd. shark911, ne vem, kako si se lahko tako zmedel, jaz ne razumem napisanega. USB C torej obstaja ali ne? verjetno bi te zmedel tale kabel: https://cdn.sandberg.world/products/images/lg/136-30_lg.jpg
IcEmAn11.01.2023 22:39
shark911: ampak iz pisanja 7even77 se nekako razbere, da on (in njegov ne tako ozek krog ljudi) uporablja samo še kable, ki imajo na obeh straneh USB-C. Koliko vas ima tak kabel? Verjetno nas je večina še vedno na kombinaciji Type A - USB-C (jabolčniki so tu izvzeti) :)
IcEmAn11.01.2023 22:44
pa da ne bom čist off in se navežem na tvoje ZAJEB-e. Tudi če bi Renault Sport oddelek še naprej obstajal, najbrž ne bi bilo kaj bistveno drugače - še vedno bi bila v igri elektrika (mogoče pred tem še kratek skok med hibride). Se pa strinjam, da bi pa vseeno lahko ponudili tudi z ročnim menjalnikom.
7even7712.01.2023 07:09
Ta tip Renaultovega (nekoč R.S. oddelka) je pač v letih, drži. Ampak posodobitve, pa še to vsaj sprotne, mu seveda ne bi delaloe nobene škode. No in med slednje sodi TUDI osveževanje (in s tem sprotno prilagajanje) multimedije ter približevanje le-te čim štiršemu krogu lastnikov/uporabnikov recimo tega avtomobila. Sploh nisem želel razviti debate o teh priključkih, vsaj ne tako široke, ker ni nobene potrebe po tem. V oči mi je pač padla ta podrobnost in to je vse. In še naprej enim, da bi lahko VSAJ dodali zraven en C, da se človek ne ubada z raznoraznimi adapterji (na adapterje...), ker je to pač passe. Je pa res, da če se gremo prek brezžičevja poslušat glasbo, spremljat kartografijo na ta način in še kaj, potem se nobenega A ali C niti ne potrebuje (no, morda še vedno vsaj za polnjenje). Ergo - ta avto, kot tak, je za marsikoga lahko ok, z vsem, kar pač premore. Neki priključki so torej obrobna stvar. Ob strani pa mogoče pustim manj kakovostno notranjo plastiko, (pre)kratke sedalne površine školjkastih sedežev (naslon in stranski oprijem ugajata), malo prostora za zadaj sedeče (sploh, če je spredaj sedeči vsaj 1,85m), pa morda še kaj, kar ne sega na tehnično področje, ki pa je svoje že dokazalo. In tudi zato verjetno za tudi zadnje Ultime primerke prednjega motornega pokrova niti odpirali niso.
thunderbolt12.01.2023 16:06
Prav zaradi te teme sem se registriral. 777: vsak ljubitelj avtomobilizma, bi moral biti nad novicami o ukinitvi tovrstnih avtomobilov razocaran, pa kljub temu, da je za "nasprotnikovo ekipo". Kar se pa megana tice in "standarda" v tem razredu: oba sta bila v druzini (megan 4 in golf 7): zame je megan celokupno gledano boljsi avto.
aichi12.01.2023 16:30
Prejšnji je bil za spoznanje še lepši, tu je ratal malo preveč milenijsko načičkan
7even7712.01.2023 20:54
@Th@Thunderbolt, se lahko do neke točke strinjam s teboj. Seveda ni fino, da tak tip vozil enostavno izginja. Koliko je zdaj komu do katerega modela, je stvar osebnih (ne)naklonjenosti in meni osebno ta avto ni pač nikoli prav posebej odgovarjal. Primerjava med posameznimi modeli (tudi teh, športnejših izvedenk) istega modela je spet referenca posameznika. Nekomu Civic Type R nikoli ne pride na misel, spet drugi ga kujejo v galaksijo. In tako dalje… Nisem pa, btw, Golfa sploh niti omenil. Tudi Astra OPC je bila svoje časa hud stroj. Ali pa P 308 GTi. Takih je še nekaj… in jih bo vedno manj. No, to je pa vsesplošna škoda, drži.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija