Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Levja prihodnost
Koncepti: Peugeot Inception
Levja prihodnost
Levja prihodnost
06.01.2023 10:02

Peugeot je na CES 2023 pokazal koncept Inception, radikalno oblikovan EV, ki nakazuje prihodnji oblikovalni jezik znamke.

Artur Švarc Peugeot

Koncept je postavljen na Stellantisovo platformo STLA Large, v dolžino meri 5 metrov, 1,34 metra je visok, uporablja pa 800-voltno tehnologijo z baterijo kapacitete 100 kWh. Ta naj bi zadoščala za800 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Sistem omogoča tudi indukcijsko polnjenje, 150 kilometrov dosega se pretoči v kemijo v samo 5 minutah. Kemija potem ustvari elektrone, ti pa poganjajo 500-kilovatni sistem elektromotorjev za vsa štiri kolesa, pospešek do stotice je manj kot 3 sekunde.

Koncept ima naslednjo generacijo i-Cockpita z novim Hypersquare nadzornim sistemom, ki zamenjuje mehanski volan z steer by wire krmiljenjem po žici. Volan je oblikovan oglato in je navdahnjen v videoigrah. Različne nastavitve, tudi za klimo in radio, so dostopne le s premikom palca na volanu.

Levja prihodnost

Pri konceptu izstopa kar 7,25 m2 steklenih površin. Peugeot je uporabil steklo Narima, ki ima posebno obdelavo s kovinskimi oksidi, uporabljen tudi pri vizirjih Nasinih astronavtov na Luni. Zato ima steklo rumen podton in posebne termalne lastnosti.

Koncept ima 4. nivo avtonomne vožnje STLA AutoDrive, ki spremeni notranjost iz okolja, namenjenega vozniku v okolje, namenjeno udobju. To pomeni, da se volan in merilnike skrije pod armaturko.

Tehnologija, ki jo predstavlja Peugeot, se zdi še zelo oddaljena, Peugeot pa računa, da bo velik del rešitev v avtomobilih že do leta 2025. Francozi bi radi postali vodilna evropska EV znamka do 2030 in v naslednjih dveh letih bo na trgu pet novih električnih avtomobilov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs06.01.2023 11:33
Včeraj BMW, danes tole... Je mogoče, da gre vse skupaj spet nekoliko v bolj simpatičen, simplificiran retro stil? Zanimiva držala za pijačo na volanu:))
© Copyright 1999-2023 Avtomanija