Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Smiselna električna izbira
Volvo XC40 P6 Recharge Ultimate
Smiselna električna izbira
Smiselna električna izbira
30.12.2022 10:40

Volvo pri električarjih ni novinec, tudi XC40 so pred časom že elektrificirali. Kaj je torej novega pri XC40 Recharge? Na prvi pogled malo, a pod kožo gre za povsem nov avtomobil.

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 56.915
Cena testnega vozila: 60.125
velikost avtomobila
prostornost
kakovost materialov
izdelava
ekološka miselnost
uglajen in ne preveč ekstremen električni agregat
pogon na sprednji kolesni par
prtljažnik pod motornim pokrovom
zelo zadržana grafika merilnikov
odvisnost od Googlovih aplikacij in uporabnikovega mobilnega omrežja (včasih lahko tudi prednost)

Volvo XC40 Recharge se predstavlja kot električna različica spredaj gnanega XC40. Zato so spremenili masko, mu pri zadnjih popravkih nadeli nekoliko drugačne luči, v notranjosti pa odstranili gumb za zagon in ga nadomestili z malce spremenjenim načinom upravljanja menjalnika. Je to vse? Pravzaprav ne, a o tehničnih podrobnostih se bomo pogovarjali kasneje. Volvo XC40 Recharge ima prijetno zunanjost družine XC40. Z ravno pravimi zunanjimi merami, da ni preveč velik, okoren in ni preveč družinski, če si kupci takega karakterja avtomobila ne želijo. Med Volvovimi XC-ji je štiridesetica še najmanj klasična. Bolj je podobna koncernskem bratrancu Polestar, ki ima enako osnovo, a nekoliko drugačno ciljno klientelo.

Smiselna električna izbira

V notranjosti Volvo XC40 Recharge niti ne preseneti, ampak še bolj utrjuje nov Volvov sloves z zares lepo izdelanim, a zadržanim ambientom. Kvaliteta izbranih materialov je odlična, enako tudi zvočno udobje in ergonomija. Tu bo zagotovo kdo zastrigel z ušesi in prav ima. Volvo trmasto stavi na popoln nadzor funkcij vozila preko zaslona na dotik. Tokrat je le-ta opremljen tudi z Googlovo tehnologijo. V resnici je upravljanje pogosto uporabljenih funkcij, kot sta klimatizacija in radio, precej bolj zamudno. Se pa človek počasi navadi in uspeva z nekaj možganske in ročne telovadbe. Kako to počno starejši kupci, morda vajeni malo starejših Volvov ostaja velika neznanka. Se splača računati na Google? V resnici zadevščina ni slaba, Volvo tako stavi na preverjeno delujoč sistem navigacije in glasovnih ukazov. Razvoj programja prepušča Googlovim strokovnjakom in ne dopušča polovičarskih rešitev. Stvar deluje. Toliko bolje, če imate dejansko Androidov telefon. Ampak tudi z Applom bo šlo. Če ne takoj, pa kmalu.Ločljivost zaslona pred voznikom in odzivnost tistega na armaturni plošči sta ustrezni. Glavnemu odštejemo nekaj točk zaradi nekoliko zapletenih majhnih ikone. Tudi logiko morate najprej razumeti. Na voznikovem pa so zbrane vse pomembne informacije vključno z navigacijo, če je vključena. Oblikovanje merilnikov je skandinavsko, na zadržan način, s precej črnine. Ravno veliko individualnih prilagoditev pa prav tako ne pričakujte.

Smiselna električna izbira

Notranjo arhitekturo Volva XC40 Recharge zaznamuje še ena uspela pogruntavščina inženirjev. Iz nič kaj presežnih zunanjih mer so uspeli pričarati zelo spodoben življenjski prostor v obeh vrstah. Tudi po širini prostora ne manjka, zadaj lahko udobno sedijo odrasli do ekstremnih mer seveda. Sedeži so izjemno udobni, nič več ni tako debelih naslonjal kot nekdaj, ostala pa je vrhunska ergonomska učinkovitost. S 452 litri prtljažnika tudi pri prtljagi ne gre pričakovati večjih težav. Dodaten prtljažni prostor pa vam Volvo ponuja tudi pod pokrovom motorja. Tam ga je sicer za samo okrog trideset litrov, naravnost idealno za polnilne kable, da se jih končno rešimo iz prtljažnika.

Smiselna električna izbira

Kaj pa vožnja? Če so v prejšnji različici elektrificiranega XC40 merili na športnost, je XC40 Recharge narejen za vsakdanjo uporabo. Pogon na sprednja kolesa je manj zapleten, ima manj moči in je predvsem cenejši. Vseeno je XC40 Recharge hiter, pospeševanje so zabavna enako kot pri večini električarjev. Vzmetenje je izjemno udobno in tiho dokler sodelujejo vzdrževalci cestnega omrežja. Ko manjše neravnine postanejo luknje, postane bolj glasno, ostaja pa izjemno učinkovito. Višine vozila ni čutiti niti pri hitrejši vožnji po ožjih in zavitih cestah. Pogonski sklop ima s 170 kW dovolj moči za vse zgoraj navedeno, čeprav je brat z dvema motorjema še bistveno močnejši. XC40 Recharge je mogoče voziti z eno stopalko, kar nastavite v enem izmed mnogih menijev za upravljanje. Morda delovanje ni tako naravno homogeno kot pri zvezdnem EQB-ju, a deluje zelo dobro. Za sam zagon ne potrebujete pritiska na gum, ampak samo pretaknete ročico menjalnika. Dvojnega potrjevanja ni več. XC40 Recharge je takoj pripravljen za vožnjo. Z baterijo, ki premore 69 kWh zmore okrog 300 kilometrov. Raje kakšnega manj, odvisno od načina vožnje in okoliščin kot so uporaba klimatske naprave, gretja, zunanje temperature, saj veste kup stvari, ki pri električarjih pač vplivajo na vsakodnevno življenje. Poraba električne energije se giblje okrog 21 kWh/100 km, v ekonomičnem načinu. Pri brezbrižni vožnji in brez elektronske pomoči za varčevanje, ki se prav tako aktivira v enem izmed menijev na sredinskem zaslonu, boste porabili kar nekaj kWh več. Volvo XC40 Recharge je opremljen s klasičnim kompletom polnilnih kablov. Tistega za 220V je dobro imeti, ni pa nekaj za vsakdanjo uporabo, kar vam govorimo pri večini električarjev.

Smiselna električna izbira

Volvo XC40 Recharge je s ceno, ki seže skoraj do 57 tisočakov vse prej kot poceni. Vključujoč vso dodatno opremo prištejte še vsaj tri tisočake. Ne ozirajoč se na popolnoma nerazumno draginjo pri avtomobilih v zadnjem desetletju, gre vseeno za precej dober Volvov paket. Priljubljena velikost avtomobila, dovolj prostora v notranjosti, udoben in kakovosten nastop, za povrh pa še razumen pogonski sklop s prav tako dostojno baterijo. Konkurenca prav tako ne ponuja nič prav posebej boljšega. Da cen niti ne omenjamo.

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 170 kW; navor 330 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 69,0 kWh; kapaciteta (neto) - 67,0 kWh; napetost - 400 V; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 04:08; moč polnjenja (DC) - 150 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:27;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - L (lower-SUV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.425 mm x 1.873 mm x 1.652 mm; medosna razdalja - 2.702 mm; kolotek spredaj - 1.601 mm; kolotek zadaj - 1.626 mm; odmik od tal - 180 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 7,4 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 160 km/h; poraba WLTP - 18,6 kWh/100km; doseg - 425 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 235/50R19; gume zadaj - 255/45R19; obračalni krog - 11,4 m;
Mase: masa - 1.923 kg; nosilnost - 537 kg; skupna dovoljena masa - 2.460 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 419-1295 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens30.12.2022 14:06
Znotraj mi je v primerjavi s konkurenco že zelo zastarel, tako kot vsa Volvo vozila.
skrivo31.12.2022 17:07
Ninslabo, cena pa prehuda. Za ceno vstopnega primerka folk dobi vstopno Teslo Model Y (vsa oprema je že zajeta v osnovni veni), ki je večji in krepko prostornejši voz troši pa manj, da o mreži Superchargerjev sploh ne izgubljam besed. In potem se vsi čudijo, da je Model Y najbolj prodajni električar. Seveda je pa to vse skupaj predrago za širše množice.
alfafil01.01.2023 21:31
Tesla je obljubil cenejši model. Mogoče ga ne bo nikoli, saj mu enostavno ni treba. Meni bi zadoščala kakšna Tesla 2 z 200 KM za cca 30-35 000 €.
Rothschild02.01.2023 13:47
ja, Alfafil. Tudi sam bom moral v kratkem kupiti zeni majhen avto za voznjo okoli hise. V sluzbo, do trgovine... Kvaliteten, majhen (razred golfa), 200 do 300 km avtonomije in ceno okoli 35 K EUR
© Copyright 1999-2023 Avtomanija