Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Velikost je vse
Ford Explorer 3.0 Ecoboost Platinum
Velikost je vse
Velikost je vse
26.12.2022 16:45

V ZDA je vse veliko, tudi avtomobili, sploh mogočni SUV, ki kdaj zapeljejo tudi naše ceste.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 77.200
Cena testnega vozila: 81.570
udobje
prostor
pogon
pokončni infotainment
cena

Eden takih je Fordov Explorer, največji Ford pri nas, zavidanje in hkrati strah in trepet sosedov, sploh če živite v blokih s kako podzemno garažo, takrat se sosedje nenadoma naučijo zelo šolskega parkiranja in vas prijazno pozdravljajo.

Ob prvem pogledu pred vožnjo se na to ameriško beštijo povprečnemu evropskemu kupcu usta zagotovo raztegnejo v nasmeh – Explorer meri v dolžino 5 metrov in šest centimetrov, medosna razdalja meri 303 centimetre, širok je 2 centimetra več od dveh metrov in ima prazen 2,5 tone. Carsko.

Tudi videz je precej ameriški, rahlo sicer spomni na kak Range Rover, a ima prepoznavno Fordovo oblikovno noto. Nekih radikalnih vige-vage oblikovalskih izbruhov, ki včasih nastanejo v laboratorijih stare celine, tu ne boste našli. Velikost pomeni vse, mogočnost se kaže velikanski kromirani maski, dvigajoči se bočni liniji, naprej zavihanega C-stebrička in tretjega zajetnega stranskega okna, odpira velikanski prostor prtljažnika s še dvema sedežema.

Velikost je vse

Tudi notranjost je – poenostavljeno rečeno – ameriška. Usnje vsepovsod, malce zadržano tradicionalno oblikovanje, nekaj svetlečih materialov za razbijanje črnine in digitalni merilniki, na sredinski konzoli pa še infotainment, postavljen na pokončno »tablico«. Nekatere poteze, sploh ta slednji zaslon, bodo evropskemu kupcu malce nenavadne, a se jih da brez težav navaditi, sploh ker za kompaktne Američane vse na dosegu roke pomeni zelo veliko. Ni pa ta prehod v digitalizacijo ekstremen, preostali del od klimatske naprave dalje je še vedno zelo analogen, kar niti ni slabo – vsega pač ni treba digitalizirati v imenu napredka.

Pet metrov skupne dolžine, tri metre medosne razdalje, dnevna soba v notranjosti je zagotovljena. V opremi Platinum je usnje del serijske opreme in sprednja dva sedeža sta že skoraj fotelja. Oba imata električni pomik, je pa dejstvo, da tudi ko si najdete najbolj optimalen položaj, velike dimenzije in visok nos še vedno terjata nekaj previdnosti pri manevriranju.

Velikost je vse

Tudi v drugi vrsti je prostora v izobilju, sploh ker je vsak od treh sedežev še vzdolžno pomičen. Za njimi je še tretja vrsta z dvema sedežema, ki sta kot v večini teh primerov bolj pisana na kožo otrokom kot da bi bil Explorer pravi sedemsedežnik. Prtljažnik meri 330 litrov, ko pa sta dodatna sedeža (zložita se s pritiskom na gumb) poravnana v dno, pa je skupna dimenzija 635 litrov. S podiranjem druge vrste pa nastane tako velik prostor, da lahko s primerno opremo služi tudi kot ležišče. V ameriški maniri je Explorer tudi dovolj potenten, da vleče kar 2,5 tone težko prikolico, če imate kak malce večji čolniček ali barčico za na morje, na primer.

Velikost je vse

Velike mere zahtevajo tudi velike moči, ali tako nekako, če rahlo predelamo Spidermanov citat. Edini pogon, ki je na voljo, je priključno hibridni kombinat s turbo trilitrskim V6 z 257 kW (350 KM) in še dodatkom električnega motorja s 75 kW, skupaj torej 336 kW ali 457 KM. Baterijskega zalogovnika je za 13,6 kW, eno so obljube, drugo so realne vrednosti – realno se da samo na elektriko s polno baterijo premikati nekje do 30 kilometrov brez pretiranega pritiskanja na stopalko. Bencinski motor svojo moč na vsa štiri kolesa prenaša kar preko 10-stopenjske avtomatike in če igrate na karto normalne uporabe, se da poraba lepo vrteti okoli 10 litrov na sto kilometrov. Seveda pa lahko vpadljivi hrust, če si tako želite, na semaforju pošteno pokvari dan kakim lokalnim dirkačem s svojim pospeškom 6,1 sekunde do stotice. Končna hitrost , ki je ne potrebujete, pa je 230 km/h.

Velikost je vse

Ker je velikost ne samo vse, pač pa tudi očitna, iz tega izhajajo tudi vozne lastnosti. Kake zavite slovenske lokalne cestice pač niso poligon, kjer bi ta orjak polagal ovinke. To sicer ne pomeni, da jih ne zmore, ni pa temu namenjen in deluje malce leseno in okorno. Precej raje ima Explorer tisto, kar ima v svoji domovini – široke avtoceste in dolge razdalje. Tu se počuti doma, udobje dnevne sobe pa pride najbolj do izraza. Seveda bo zaradi svoje narave več kot srečen tudi sredi najhujše zime visoko v hribih ali na primer na poti na smučanje. Štirikolesni pogon je tu, da ustreže in služi, brez da se rabite kaj veliko ukvarjati z njim. Za vse ostalo pa so tu aktualni asistenčni sistemi.

Explorer bo pisan na kožo tistim, ki rabijo moč in prostor, predvsem pa niso več navdušeni nad raznimi oblikovalskimi poskusi in odkloni 21. stoletja. Ni ga čez klasiko. Veličastno klasiko. V skladu s tem se piše tudi cena – 77.200 evrov za dražji paket opreme in še 4370 evrov za nekaj dodatkov.

Tehnični podatki
Motor: V6; prostornina - 2956 cm3 ; moč - 267 kW (363 KM); navor - 555 Nm; število elektromotorjev - 1; moč - 75 kW; baterija: Li-ion; kapaciteta (bruto) - 13,6 kWh;
Prenos: pogon - štirikolesni; menjalnik - 10-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - diski spredaj, diski zadaj; gume - 255/55R20; obračalni krog - 12,6 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - M (zgornji-SUV); število sedežev - 7; mere (d/š/v) - 5049 mm x 2004 x 1789 mm; medosna razdalja - 3.025 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 330 - 2274 l;
Mase: masa - 2.466 kg; nosilnost - 694 kg; skupna dovoljena masa - 3.160 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 6,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 230 km/h; rezervoar - 68 l; emisije CO2 - 71 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija