Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Trojka prestiža in brezčasnosti
BMW M340d xDrive Touring
Trojka prestiža in brezčasnosti
Trojka prestiža in brezčasnosti
20.12.2022 09:50

Hitro gre čas in BMW-jeva družina s številko 3 se bliža abrahamu, hkrati pa je tudi prenova sedme generacije letos poleti pokazala, da kralj segmenta še ne namerava predati žezla.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 71.200
Cena testnega vozila: 95.417
agresiven športni videz
vozne lastnosti
motor
udobje
cena
nekoliko agresiven avtopilot

Vse od 1975 in generacije E20 BMW Trojko pelje kot poligon z najnovejšimi tehničnimi rešitvami. Premium razred D segmenta ima sicer kar veliko konkurence že med nemškimi proizvajalci (Audi A4, Mercedes razred C…), velika bavarska družina pa ima velik nabor tehničnih igračk, motorjev in drugih idej, ki jih brez težav kolobari med najmanjšimi modeli in velikimi SUV – tu je Serija 3, gledano iz vseh zornih kotov – preprosto zmagovalec.

Sedma generacija G20 in G21 (Touring) prihaja s tekočih trakov natanko štiri leta in letos v začetku poletja je dobila tudi prenovo. Kot je to že v navadi, so posegi kozmetične narave z novimi odbijači, rahlo spremenjeno masko in novimi lučmi. Grafika sprednjih žarometov je postala »družinska«, z obrnjeno črko L, še najmanj sprememb najdemo na zadnjih lučeh. Sprednji odbijač je tako v osnovni kot M Sport različici dobil bolj ostre in agresivne poteze s stransko pokončno režo, na testnem M Sport primerku pa še velik vstopnik za zrak na sredini, ki pa je bolj kozmetične kot praktične narave.

Trojka prestiža in brezčasnosti

Nov je tudi zadnji odbijač, ki pri M Sport paketu, kakršnega smo imeli na testu, straši z velikim, svetleče črno obarvanim difuzorjem ali bolje rečeno – njegovo imitacijo. Testni M340d Touring je bil nekaj zares posebnega – BMW že nekaj časa ponuja program Individual, kjer si stranke lahko omislijo svoje barvne rešitve. Tako je bil avto odet v polsijočo Zamrznjeno sivo barvo (doplačilo 3600 evrov), klasični bavarski logotip pa je odstopil velik del prostora obroču z grafiko BMW-jevega M oddelka ob njegovi 50-letnici.

Prenova po malo manj kot štirih letih je zadela tudi notranjost. Prvo, kar boste opazili je, da je tudi BMW pristal (ali podlegel) trendu dveh zaslonov, zamaskiranih v enega, ki je kot ploski monitor postavljen za volan in na sredinsko konzolo. Konec je dinamičnega oblikovanja in grbine pred voznikom – čas je za bolj špartanski ter hkrati bolj vesoljski videz in konec je več desetletij stare klasike z oranžno osvetlitvijo, ki je bila oblikovna tradicija in stalnica vseh BMW-jevih modelov, seveda tudi Trojke.

Trojka prestiža in brezčasnosti

Najnovejša različica BWM-jevega operacijskega sistema veliko dela na povezljivosti avtomobila s telefonsko aplikacijo, internetom in možnostjo dodajanja svojih aplikacij, za kar bodo imeli čas predvsem mlajši vozniki. Od prenove naprej se je poslovil klasični ročni menjalnik, pa tudi ročica avtomatike je zdaj odšla v pokoj, namesto tega je le še droben izbirni gumb, potopljen v tunel na sredinski konzoli ob desnem kolenu voznika in levo od okroglega gumba za upravljanje infotainmenta. Klimatska naprava se je praktično v celoti preselila na spodnji rob sredinskega zaslona, ostala sta le gumba za gretje sprednje in zadnje šipe.

V okviru programa Individual je imel testni primerek sedeže, odete v – modro usnje s črnimi robovi, za kar vzamejo 2800 evrov. Estetika? Hja, o tem bi se dalo razpravljati, sploh če ste privrženci tradicije, a če je komu dana želja po izstopanju, si jo lahko izpolni.

Trojka prestiža in brezčasnosti

M340d je najmočnejši dizel v ponudbi z 250 kW (340 KM) z 8 kilovati dodatka iz zaganjača, ki omogoča tudi neslišne električne premike po parkiriščih. Šestvaljni biturbo dizel je že nekaj let vrhunec dizelskega pogona in bo šel (nekoč) v zgodovino bavarske znamke kot eden najboljših in najbolj vsestranskih motorjev. To pa zato, ker je ob uglajenem delovanju sposoben velikanske osebnostne transformacije. 340 konjičev je dovolj za pospešek 4,7 sekunde do 100 km/h, če se kakemu vozniku to zahoče. A po drugi strani je lahko zares umirjen mlinček, ki z osemstopenjsko avtomatiko kar kliče k racionalni in umirjeni vožnji, ki jo nagradi, če se malo potrudite, tudi s porabo kak deci ali dva pod šestimi litri. Resno!

Ob asistenci aktivnega tempomata in njegovih pomočnikov je z avtonomno vožnjo druge stopnje avto, ki ima na papirju (pa seveda tudi v praksi) presežek dinamike, izjemen družinski potovalnik. Se pa opazi ena malenkost, samodejno vodenje med pasovi je verjetno z nadgradnjo softvera postalo rahlo bolj agresivno, sploh, ko gre za igro slabše vidnih črt na vozišču in kako senco od ograje - tam zna BMW pošteno poravnati volan z vso silo. Zdi se mi, da včasih tega ni počel, vsaj ne na tak način.

Trojka prestiža in brezčasnosti

Prtljažnika zadaj je za 500 litrov, s podiranjem sedežev pa 1510 litrov, toliko za osnovo. S pravilnimi oblikami in ravnim nakladalnim robom se karavanski Touring ne izneveri tradicji, da je ob voznih lastnostih tu še praktična komponenta, pa naj gre za vsakodnevno kramo iz trgovine, kovčki za dopust ali boks s psom.

Gola osnovna cena najmočnejšega dizelskega karavana Serije 3 je 71.200 evrov, k temu dodajmo modro usnje in sivo zunanjost, potem pa so tu še številni dodatki, začenši z 19-palčnimi sivo obarvanimi platišči. Ker M ne bi bil M, brez M dodatkov, seveda, je potem tu še M prilagodljivo podvozje, ki predvsem pri športnem načinu naredi avto precej bolj trdo postavljenega na cesto, pa cel kup estetskih dodatkov (omenimo M Shadow Line, ki naredi nekatere elemente zunanjosti in notranjosti še temnejše, če ne kar črne, vključno s črnim stropom), elektrifikacije sedežev in naprednih asistenčnih sistemov.

Trojka prestiža in brezčasnosti

Vse skupaj, potegnjeno pod črto, znese 24.500 evrov, skupna cena pa je potem 95.417. Za športni dizelski karavan ni malo, glede na ponujeno, pa tudi ne ekstremno veliko. Od M340d s štirikolesnim pogonom je močnejši le še bencinsko gnani M340i in prihajajoči M3 Touring, ki bo ponesel nekoč družinskega karavana v nove dimenzije. Zakaj? Ker lahko.

Potegnjeno pod črto je BMW-jeva Serija 3 z vsako generacijo žlahtnejša, ne le da sledi, pač pa narekuje trende, kljub temu, da cel svet sili na križance in SUV, aktualna prenova sedme generacije pa je pravzaprav eden bolj drznih korakov naprej, sploh, ko gre za notranjost.

Tehnični podatki
Motor: 6, vrstni; prostornina - 2.993 cm3 ; moč - 250 kW (340 KM) pri 4400 vrt/min; navor - 700 Nm pri 1750 vrt/min; vrtina in gib - 84,0 mm x 90,0 mm;
Prenos: pogon - štirikolesni; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 225/45R18; gume zadaj - 255/40R18; obračalni krog - 12,0 m;
Karoserija: 5-vratna, stationwagon; segment - D (srednji); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.713 mm x 1.827 mm x 1.445 mm; medosna razdalja - 2.851 mm; kolotek spredaj - 1.583 mm; kolotek zadaj - 1.567 mm; odmik od tal - 135 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 500-1510 l;
Mase: masa - 1.845 kg; nosilnost - 585 kg; skupna dovoljena masa - 2.430 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 4,7 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; rezervoar - 59 l; poraba WLTP - 6,0 l/100km (1 op 16,7); emisije CO2 - 157 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar20.12.2022 13:15
Zunaj dolgocasen, znotraj pa je barvo izbral clovek z barvno slepoto.
alfafil20.12.2022 14:11
Hitro kupit, ker boš čez 5 let za tale denar dobil 116d.
jjs20.12.2022 14:27
Svtem, da je E20 bil okusno, a zadržano oblikovan ter skromno opremljen volk v ovčji koži s svileno tekočim motorjem, ne glede na valje in kubaturo. Tole pa je po okusu, ne vem, vesoljske mafije oblikovana zverina, ki jo poganja diesel?
F1_tom20.12.2022 15:14
ker debil je odobril to konfiguracijo na koncu??
matt020.12.2022 16:43
Se tolažim s tem, da bo nekdo dejansko dal 90 tisoč za dizla s sedeži oblečenimi v plenico :)
F1_tom20.12.2022 21:30
hahahaha dobra
Msport221.12.2022 11:33
Aichi, ker ne najdem nikjer maila za teh. pomoč... Kar tukaj: V Feedlyju mi že mesec in pol -po dolgih letih brez težav- ni osveževalo RSS novih naslovov člankov, zato sem odstranil in ponovno naročil vašo RSS povezavo. Vendar pa sedaj, ko klik. na članek odpre vedno in samo vstopno stran AM. Se da kaj narediti pri vam? Hvala.
aichi21.12.2022 12:09
Aha, vidim težavo, bom zrihtal ta teden
7even7721.12.2022 12:25
Osebno me - pa sama Trojka s tem nima nič, ji pa ne more biti ravno v ponos - zelo zmoti tako šlampasto montirana prednja tablica. Morda kdo od odgovornih pogreša prednje bobrovje od ledvičk (ker tam je malodane vseeno, kam porineš tablico), ampak monter bi tole smel in moral pomakniti nižje. Druga opažanja pa lahko tudi podprem.
KOMPRESOR22.12.2022 08:36
Hvala bogu, da obstaja BMW vse možne kombinacije Motornih kombinacij v vseh modelih respect.
skrivo25.12.2022 22:26
Meni je vse OK, ampak kam gredo te cene, pa saj to je le trojka!?!?
skrivo25.12.2022 22:43
Še nekaj me je presenetilo; masa avtomobila se mi zdi velika; ne vem no naš bivši Tesla Model 3 Dual Motor je imel natanko tako maso, pa veste da je električar; za nameček ima Model 3 dual motor še več konjev in boljše pospeške in precej nižjo ceno, še brutalna Performance izvedenka je cenejša od tega. Nekako gre vse v smeri, da bodo avtomobili v istih razredih imeli podobne cene ne glede na pogon, kar bi bilo pravzaprav fajn (vsak izbere pogon glede na želje ali potrebe), če ne bi cene vseh bile nastavljene tako zelo visoko.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija