Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nova generacija Kone je še bolj ekstravagantna
Predpremiera: Hyundai Kona
Nova generacija Kone je še bolj ekstravagantna
Nova generacija Kone je še bolj ekstravagantna
20.12.2022 00:39

Po petih letih in pol je Hyundai pokazal naslednika enega najbolj priljubljenih modelov, ki bo tudi tokrat na voljo s klasičnim, hibridnim in električnim pogonom.

Artur Švarc Hyundai

Kona je bila 2017, ko je prišla na trg, postavljena pod Tucsona in je bila testni poligon za širok spekter pogonov. 2018 je avto dobil povsem električno verzijo, ki še danes spada med enega najbolj učinkovitih električarjev na trgu. Po skoraj šestih letih so se Korejci odločili, da je čas za nadaljevane.

Tehnični dvojček Kia Niro je bila predstavljena že v začetku leta, zato je bila nova Kona le vprašanje časa. Tudi nova Kona bo imela hibridni pogon pa seveda električno različico, medtem ko je priključni hibrid za nekatere trge pod vprašajem.

Nova generacija Kone je še bolj ekstravagantna

Hyundai še ni razkril tehnični podrobnosti, so pa pokazali nov videz zunanjosti in notranjosti. Tudi Kona gre v smeri hitrega napredovanja v prihodnost, podobno kot Ioniq 5, s katerim si subtilno deli nekaj oblikovalske filozofije. Luči so spet v dveh nivojih, le da je tokrat vse skupaj zastavljeno precej drugače kot pri predhodniku. Na vrhu je ozek LED trak, ki služi kot dnevne luči, zdaj speljan od enega roba do drugega, nadstropje nižje in na skrajnih robih pa so preostali žarometi, tokrat vstavljeni v črno ohišje. Nasploh so vse tri različice razen zgornjega LED traku na nosu precej različno oblikovane – električna Kona ima zaprto masko, medtem ko je najbolj agresiven obraz pripadel N Line.

LED trak je postavljen tudi na zadek in prav tako teče od enega roba do drugega na vrhu, del na vratih pa je po vzoru Ioniqov narejen iz kvadratkov in imitira pikselacijo. Na vrhu zadnje šipe je še zelo majhna tretja zavorna luč, podobno kot spredaj pa so zadnje luči postavljene na skrajni rob avtomobila. Večji del vrat prtljažnika je pokrit s Hyundaijevim logotipom in velikim napisom Kona.

Nova generacija Kone je še bolj ekstravagantna

Po prenovi 2020 je električna različica izgubila črne plastične obrobe kolesnih lokov in enako se bo zgodilo tudi tokrat. Preostale različice imajo precej bolj zajetno črno plastiko, ki se nadaljuje tudi v odbijače.

Nova Kona je tudi zrasla, z dolžino 4,36 metra je kar 15 centimetrov daljša od predhodnika, širša je za 2,6 centimetra, za 6 centimetrov pa je daljša tudi medosna razdalja. Hyundai pravi, da je avto v osnovi narejen za električno različico in potem prilagojen za ostale klasične motorje. Baterija, ki bo vgrajena v električno Kono je bržkone enaka kot pri Kii Niro EV in ima kapaciteto 64,8 kWh in 160-kilovatni elektromotor, kar bo po pri Koni pomenilo deset kW več od predhodnika.

Nova generacija Kone je še bolj ekstravagantna

Tudi notranjost je produkt časa, v katerem se nahajamo, klasiko je nadomestil dvojni paket 12,3-palčnih zaslonov, zlit v enega, na sredinski konzoli pa ostaja klasična klimatska naprava in upravljanje radia, sredinska konzola bo bencinsko gnanih Konah verjetno spet drugačna s prostorom za prestavno ročico, medtem ko je za električni pogon postavljena za volan.

Pogoni in ostale tehnikalije bodo znani v začetku prihodnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7720.12.2022 04:49
Drži, nekaj manjši Tucson torej, predvsem ne tako "alienovski" spredaj ter z nekaj primesmi Ioniqa 5. V redu.
jjs20.12.2022 07:20
Videti, je lepo kompakten in nabit. Nič proti temu. AMPAK... Gledati ga ne smeš predolgo. Če je Ioniq5 konsistentno oblikovan od prvega do zadnjega vijaka, je Konina oblika kar nekaj z vseh vetrov. Ja, med drugim ji je dodano tudi nekaj elementov v stilu Ioniq5, ki pa ne vedo, kaj bi sami s sabo. Plus še tisto čudno čaranje z zadnjim stebričkom, kjer hoče vsak nekaj izumljati. Saj ne rečem, da bi morali vsi kopirati Austin Maestro, a tole gre vse skupaj precej na škodo preglednosti. Vsem asistenčnim sistemom navkljub bi si včasih želel, da bi ob konkretnem pogledu čez desno ramo nazaj tudi kaj videl.
7even7720.12.2022 07:54
Tudi takšna utemeljitev vsekakor drži. Včasih se oblikovanje nekako "ujame" v vsemogoča pretiravanja in tako sem ter tja zadeve ne izpadejo v realnosti tako, kot bi menda morale. Tudi Ioniq 6 je, ko smo že pri tem korejskem proizvajalcu, dokaj nedorečena zadeva.
avtodenis20.12.2022 11:45
Naslednjo generacijo pa bo ob strani po celi dolžini žmigavc...
jjs21.12.2022 13:15
Po celi strani žmigavc -:D Čudno, da se tega res še nihče ni spomnil. Verjetno bi imel Danner kaj povedati, pa bi šel kasko v luft.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija