Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najboljše za konec
Premiera: Ford GT Mk IV
Najboljše za konec
Najboljše za konec
12.12.2022 10:25

Ford je predstavil najbolj ekstremno različico GT-ja do zdaj.

Artur Švarc

V celi zgodbi GT je bilo kar nekaj posebnih retro izdaj in Mk IV se ozira na dirkalnik iz leta 1967 in je zadnji le za steze narejeni GT. V čast svojemu predniku, zmagovalcu Le Mansa, bo tudi narejenih le 67 primerkov, vsi bodo sestavljeni ročno v Multimaticovi tovarni v Markhamu v Ontariu.

Oktobra je Ford predstavil LM Edition kot cestno različico, ki pa je imela le 660 konjičev, najnovejša izdaja pa jih premore več kot 800. Ford omenja, da avto poganja unikatni twin turbo EcoBoost, narejen na osnovi 3,5-litrskega V6, kar pomeni tudi, da ima večjo prostornino, a bo za potrditev potrebno še malo počakati na uradne podatke.

Avto ima tudi spremenjeno šasijo s podaljšano medosno razdaljo, labodji spev GT-ja pa ima še dirkaški menjalnik, Multimaticovo aktivno vzmetenje in izboljšano aerodinamiko. Ker ni namenjen cestam, so imeli inženirji več svobode pri svojih posegih - tako so sprednje luči le poenostavljeni LED trakci, ni vzvratnih ogledal, razširjen pa je še kolotek. Za nameček je na zadku velikansko krilce, na dnu pa mogočen difuzor. Na strehi je karbonski zajemalnik zraka, pod sprednjim odbijačem pa gigantski spliter, s katerim se zagotovo da plužiti tudi sneg. Posredno večjo prostornino podpirata tudi večja vstopnika za zrak na bokih. 

Če imate polno denarnico, bo taka tudi ostala. Vseh 67 primerkov bo prodanih kupcem za 1,7 milijona dolarjev, pred tem pa vas bodo temeljito izprašali in preverili. Modri oval bo potem sam izbral kupce v začetku 2023 in prvim primerke dobavil konec pomladi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija