Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Peklenski in uživaški ritmi
Audi RS6 Avant Quattro
Peklenski in uživaški ritmi
Peklenski in uživaški ritmi
06.12.2022 16:04

Dvajset let je minilo od prve generacije tega super športnega karavana, ki za zdaj še živi v svoji četrti izdaji. Imel sem priložnost, da 600-konjsko potovalno zverino tudi na kratko pobliže spoznam.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 131.265
Cena testnega vozila: 175.915
videz
pogon
vozne lastnosti
uporabnost potniške kabine
LED laserski žarometi
veliko dodatne opreme zvišuje končno ceno

To je brez dvoma avto presežkov in hkrati eden najbolj vsestransko uporabnih športnikov, ki so danes naprodaj. Zgodba o super karavanu se je pravzaprav začela že leta 1994, ko so Audijevi in Porschejevi inženirji razvili RS2 Avant. Že takrat jim je uspelo povezati dvoje – uporabnost in športnost. Leta 2002 prvič predstavijo RS6, tudi v limuzinski izvedbi, ki ga z vmesnimi premori vodilni pri Audiju negujejo vse do danes. Čeprav so vmes naredili eksperiment z V10 motorjem, ima zadnja generacija, ki smo jo spoznali leta 2019, vgrajeno zmogljivo V8 srce.  

Peklenski in uživaški ritmi

Brez dvoma se ta Audijeva mojstrovina uvršča na moj seznam sanjskih avtomobilov. In upam si trditi, da nisem edini, ki tako razmišlja. A bo, vsaj zame, za vedno ostal nedosegljiv, kajti cena je vrtoglavo visoka. Spomini pa ostanejo. Za vedno. 4,99 metra dolg karavan v RS obleki je kakopak videti precej drugače. Precej bolj drzno in ostro kot njegovi klasični bratje z oznako A6. Za 20 mm je nižje podvozje, za 65 mm so širši boki, nataknjena ima 22-palčna platišča (doplačilo), neopazen ne ostane niti karbonsko-keramični zavorni sistem, medtem ko zadek krasita dve ogromni izpušni cevi s podpisom slovenskega proizvajalca – Akrapovič. Izpušni sistem iz titana prinaša dobrih 11 kilogramov prihranka na teži in nekaj več kot 11 kilovatov dodatka pri skupni moči. Tudi ta je na seznamu za doplačilo. Izpušnemu sistemu pripada tudi poseben daljinec, s katerim vsakokrat znova odprem lopute in poskrbim, da zvočna slika postane krepko bolj globoka. 

Peklenski in uživaški ritmi

Pod sprednjim pokrovom je nameščen znan štirilitrski V8 motor. Podatki na papirju kažejo, da ta razvija 441 kilovatov moči oziroma pogovorno 600 konjev, dodatno pa so ga opremili še 48-voltno elektrifikacijo in s sistemom za deaktivacijo valjev. Takšnega avtomobila ne vozim vsak dan, zato prve kilometre prevozim bolj umirjeno. Da se spoznava. Petek popoldne, gneča na ljubljanski obvoznici in kasneje tudi proti Primorski. Tradicija. A si celotno umirjeno predstavo zelo hitro popestrim, ko za nekoliko bolj dinamičen preskus izberem kačje ride iz Logatca preko Podkraja do Ajdovščine. Zaviti ovinki, serpentine in urejena asfaltna podlaga so idealen naravni habitat za Audi RS6 Avant. Še pred tem izberem športni program RS1, kjer vzmetenje postane še nekoliko bolj čvrsto, aktiviram odpiranje loput izpušnega sistema, ugasnem radijski sprejemnik in zabava se začne.

Peklenski in uživaški ritmi

 

Kako neverjetno filigransko natančen je v zavojih in kako lahek na volanu. Teže dveh ton in še nekaj kilogramov niti najmanj ne čutim, zato ga brez kakršnihkoli težav prelagam iz ovinka v ovinek. Volan, opremljen s stikali za ročno prestavljanje, se na moje želje po nekoliko bolj dinamični vožnji odziva izjemno bliskovito in natančno. Da je ta skoraj petmetrski karavan na asfaltu tako ultra suveren, mu izdatno pomagajo štirikolesni pogon, športni diferencial na zadnji osi in krmiljenje zadnjih koles, ki se pri višjih hitrostih sukata v isti smeri kot sprednja kolesa za dve stopinji. Razmerje prenosa moči, ki poteka preko osemstopenjskega samodejnega Tiptronic menjalnika, je 60 odstotkov zadaj, 40 spredaj. Ko se razmere na cesti spremenijo, se na zadnji kolesni par lahko razporedi do 85 odstotkov navora, na sprednja kolesa pa 70. Imel sem to srečo, da sem za tisti kratek čas ujel prijetno toplo in suho jesensko vreme, kjer so Pirellijeve P Zero gume dobesedno trgale asfalt. Pogoji so bili resnično idealni, užitki pa peklensko dobri. 

Peklenski in uživaški ritmi

Zbirnik različnih podatkov na osrednjemu sredinskemu zaslonu na dotik, med drugim ponuja tudi nekakšen RS zaslon, kjer sem denimo ves čas lahko spremljal temperaturno statistiko motornega olja, olja menjalnika, RS diferenciala, hladilne tekočine in zavornih kolutov. V mojem primeru so bili ti večinoma zeleno obarvani, kar je pomenilo status toplega. Če bi kateri od teh bil odet v rdečo, bi pomenilo, da se pregreva. Nisem prišel do te točke. Sem pa na neki opuščeni cesti preskusil sistem za pospeševanje z mesta in pri tem meril čas. Vklop opravim v dveh potezah preko stikal na volanu in že na polno stisnem stopalko za plin. Odriv je izjemen, rezultat do 100 km/h pa 4,1 sekunde. Tovarna obljublja 3,6 sekunde in 305 km/h, kjer se doseže najvišjo hitrost. Verjamem zapisanemu na papirju.

Peklenski in uživaški ritmi

Veliko še skriva ta super karavan, a druženje je bilo prekratko. Bistvo je, da RS6 Avant po duši ni samo športnik s 600 konji. Je hkrati izredno udoben in prostoren družinski karavan, ki je v potniškem delu z izjemo športnih sedežev, soroden z ostalimi A6 brati, medtem ko v zadnjem delu ponuja zajeten odlagalni prostor. V osnovi ima 565 litrov, ki jih je s preklopom naslona zadnje klopi možno povečati na kar 1680 litrov. Da ne bo ostalo je pri uporabnosti prtljažnika, velja omeniti, da je bil testni avto dodatno opremljen še z vlečno kljuko, ki zmore vleči 2,1 tone težko prikolico. Končna cena testnega modela res znaša slabih 176 tisočakov, a je ta sestavljena iz zares dolgega seznama dodatne opreme, če upoštevamo, da je začetna cena pri nas postavljena na 131.265 evrov.

Tehnični podatki
Motor: osemvaljnik; prostornina - 3.996 cm3 ; moč - 441 kW (600 KM) pri 6000 vrt/min; navor - 800 Nm pri 2050 vrt/min;
Prenos: pogon - štirikolesni; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 275/35R22; gume zadaj - 275/35R22; obračalni krog - 12,1 m;
Karoserija: karavan; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.995 mm x 1.951 mm x 1.460 mm; medosna razdalja - 2.929 mm; kolotek spredaj - 1.630 mm; kolotek zadaj - 1.617 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 550-1680 l;
Mase: masa - 2.150 kg; nosilnost - 690 kg; skupna dovoljena masa - 2.740 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 3,6 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; rezervoar - 73 l; poraba WLTP - 12,4 l/100km (1 op 8,1); emisije CO2 - 282 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar06.12.2022 19:09
A ni ta model zunaj že 4 leta? Kako to, da ste ga zdaj dobili na test?
7even7707.12.2022 06:57
Ker ni presežka te izvedenke med prisotnimi na naših cestah in ob tem naročenimi/prodanimi pri našem uvozniku? Saj enak lahko rečemo tudi za AMG E63s ali pa M5Competition (Cs) recimo.
F1_tom07.12.2022 09:00
Pač razlog da so ga fantje zapeljali po cesti kak krog. Sicer pa če kdo hoče tega dotičnega prodat, kupec ve, da je dal več kot 100 različnih rok čez sebe ... kdo hoče potem tak avto po premium ceni?
klemens07.12.2022 09:03
Super stroj, se mu pa poznajo leta, sploh armaturka mi je že čisto mimo.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija