Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najbolj ekskluziven M z ročnim menjalnikom
Premiera: BMW 3.0 CSL
Najbolj ekskluziven M z ročnim menjalnikom
Najbolj ekskluziven M z ročnim menjalnikom
24.11.2022 12:16

Vrhunec praznovanja 50. obletnice obstoja znamke M se je zgodil danes, ko so Bavarci predstavili najnovejši cestni dirkalnik. Omejena serija šteje le 50 primerkov, cena zanj pa je poletela v višave.

Peter Pirkovič BMW

Bavarci pravijo, da je to nekakšen poklon zgodovini motoršporta, ki so ga ustvarjali zadnje pol stoletja. Avto je izdelan na osnovi modela M4 Coupe, čeprav je ta skoraj v celoti predelan. V prvi vrsti velja omeniti težo vozila, ki znaša le 1270 kilogramov, če upoštevamo, da M4 CSL tehta 1624 kilogramov. Prihranek na teži so bavarski mojstri uspeli doseči z uporabo določenih sestavnih delov iz lahkih materialov. Tako so denimo vrata, pokrov motorja, prtljažna vrata, sprednji in zadnji odbijač, streha ter dirkaški sedeži izdelani iz karbona, obenem so odstranili tudi del zvočne izolacije in se intenzivno posvetili aerodinamiki. Kar delovnih 200 ur so porabili v vetrovniku, kjer so preverjali, kako učinkovit je aerodinamični paket, ki vsebuje dvojno krilce (prav tako iz karbona) na zadnjem delu vozila, sprednji usmernik zraka in še nekaj drugih dodatkov.

Najbolj ekskluziven M z ročnim menjalnikom

Avto so opremili z znano dirkaško poslikavo in številko 50, nataknili so mu 20- oziroma 21-palčne Michelinove gume (posebej razvite za ta model) in platišča z Y obliko, ki so odete v zlato barvo, spremenili so tudi obliko sprednjih ledvičk, rumena barva v delu laserskih žarometov pa spominja na dirkalnike, kot je na primer M4 GT3, ki je munchenskega proizvajalca avtomobilov pripeljal do letošnjega konstruktorskega naslova v prvenstvu DTM.

Najbolj ekskluziven M z ročnim menjalnikom

Kratica CSL je sestavljena iz treh besed - Coupé, Sport, Lightweight.

Največja posebnost tega modela je tudi v tem, da ga poganja najzmogljivejši trilitrski šestvaljnik v zgodovini. Moč motorja v tem avtomobilu znaša kar 411 kilovatov (560 KM) in 550 Nm, pogon pa je prek šeststopenjskega ročnega menjalnika speljan na zadnja kolesa. Bavarca so kakopak opremili še z aktivnim M diferencialom za lahkotnejše drsenje skozi zavoje, obenem pa bo uporabnik imel na izbiro več različnih programov vožnje, kjer se bodo spreminjale nastavitve podpornih sistemov, kot je na primer sistem DSC (Dynamic Stability Control). Veliko dirkaških kilometrov so tovarniški vozniki z njim prevozili tudi na Severni zanki Nurburgringa, da bi primerno uglasili delovanje vzmetenja in preverjali učinkovitost zavornega sistema, ki je sestavljen iz kolutov premera 400 mm spredaj in 380 mm zadaj.

Najbolj ekskluziven M z ročnim menjalnikom

Vseh 50 avtomobilov bo sestavljala izbrana ekipa BMW-jevih mojstrov, ki imajo posebej za ta projekt urejene nove prostore v neposredni bližini tovarne v Dingolfingnu. Celoten proces proizvodnje bo za posamezni avto trajal 3 mesece. Kaj pa cena? Pri BMW-ju jo uradno še ne oznanjajo, a slišati je, da je ta zelo ekskluzivna. Najmanj 750 tisoč evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark91124.11.2022 12:40
Odlično, ampak za ceno 750 jurjev naj ga kar imajo...
ripmork24.11.2022 17:45
Detajli čist ok izgledajo, proporci so pa na 3.0 CSL Hommage konceptu iz 2015 precej boljši. Predvsem zadaj izgleda napihnjen, cene niti komentiral ne bom :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija