Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vrača se rotacijski motor
Mazda
Vrača se rotacijski motor
Vrača se rotacijski motor
22.11.2022 08:45

Mazda je predstavila MX-30 R-EV, mali električni križanec je tako dobil podaljševalnik dosega z rotacijsko klasiko.

Artur Švarc

Po letih govoric in čakanja je Mazda končno spet predstavila svoj rotacijski motor. Mazda MX-30 R-EV bo uradno predstavljena na avtosalonu v Bruslju januarja prihodnje leto. Vseeno pa ne pričakujte kričečega Renesisa iz RX-8, saj se motor vrti s konstantno hitrostjo in služi kot podaljševalnik dosega za polnjenje baterija. Mazda pravi, da gre za sinergijo elektrićnega pogona z dosegom klasičnega.

Doseg MX-30 je bil pravzaprav šibka točka tega avtomobila. S 35,5 kWh baterijo se giblje okoli 160 kilometrov, elektromotor pa premore 104 kW in 271 Nm, kar je dovolj za pospešek 9,6 sekunde do stotice. Specifikacija rotacijskega motorja še ni znana, niti morebitna sprememba elektromotorja ob dodatni teži v avtomobilu.

MX-30 z rotacijskim podaljševalnikom je Mazda omenila že pred dvema letoma, od 2023 pa bo to realnost. Mazda in Wanklov rotacijski motor imata dolgo zgodovino. V šestdesetih so kupili licenco od NSU in potem vsa leta izboljševali tehnologijo. Prva Mazda s tem motorjem, Cosmo, je doživela premiero 1964 v Tokiu, serijska proizvodnja pa se je začela šele 3 leta pozneje. Najbolj slavna modela pa sta seveda RX-3 in RX-7, a visoka poraba in emisije ter obraba rotorjev niso bili v prid tej vrsti motorja. To so tudi razlogi, da je Mazda 2012 upokojila model RX-8. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs22.11.2022 13:50
Tole napeto čakam. Ker se mi zdi, da a)delovanje ob stalnem režimu odpravi velik del težav, ki jih sicer povzroča Wankel in b) so medtem materiale razvili že do te mere, da bi morale biti težave odpravljene. Tako da upam, da se bo ta zamisel končno enkrat dobro obnesla
© Copyright 1999-2023 Avtomanija