Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V Evropi samo še kot priključni hibrid
Premiera: Toyota Prius
V Evropi samo še kot priključni hibrid
V Evropi samo še kot priključni hibrid
16.11.2022 11:02

Pred nekaj urami so istočasno na Japonskem in na salonu avtomobilov v Los Angelesu predstavili novo peto generacijo Priusa. Ta na ceste pripelje prihodnje leto, v Slovenijo predvidoma junija.

Peter Pirkovič

Toyotin model se je daljnega leta 1997 v zgodovino zapisal kot prvi serijski avto hibridnim pogonom, ki je v tistem času veljal za poseben inženirski dosežek. Na drugi strani, za obliko tega ne bi mogli trditi. A kljub temu, je pri kupcih užival dovolj zanimanja, da so to zgodbo razvijali kar četrt stoletja. 

V Evropi samo še kot priključni hibrid

Na prvi pogled zunanja oblika avtomobila precej bolj pritegne v primerjavi s predhodniki. Poudarjena je kupejevska zasnova in hkrati minimalističen dizajn, ob tem pa velja izpostaviti, da je skupna dolžina vozila sicer za 46 milimetrov krajša, a so uspeli medosno razdaljo povečati za 5 centimetrov, kar pomeni malenkost več prostora v potniški kabini in v prtljažniku. Sicer konkretnejših podatkov za zdaj ne omenjajo, saj v začetku prihodnjega meseca sledi posebna evropska premiera. Potniško kabino so zasnovali povsem na novo in se pri tem zgledovali po modelu BZ4X. Položaj sedenja je nižji, 7-palčni osrednji zaslon na dotik je nameščen neposredno v vidnem polju in vozniku omogoča, da pogled vseskozi ohranja na cesti, hkrati pa se Toyotini razvojniki niso odpovedali klasični menjalni ročici in nekaterim fizičnim gumbom.

V Evropi samo še kot priključni hibrid

Avto je izdelan na znani TNGA platformi in bo za evropske kupce na voljo zgolj z oznako PHEV – kot priključni hibrid. Za pogon so mu japonski mojstri vgradili kombinacijo dvolitrskega bencinskega štirivaljnika in električnega motorja, ki razvijata skupno 164 kilovatov moči (223 KM). Nova generacija Priusa ima tudi večji doseg v električnem načinu vožnje, saj ima vgrajeno novo litij-ionsko baterijo s kapaciteto 13,6 kWh. Baterijski sklop so inženirji zdaj vgradili pod zadnjo klop, s tem so dodatno znižali težišče avtomobila in prispevali k nekoliko boljšim voznim lastnostim. V prvi informaciji za javnost so zapisali le, da je doseg v električnem načinu za polovico večji od zdaj še aktualnega Priusa.

V Evropi samo še kot priključni hibrid

Avto bo po zdajšnjih napovedih kupcem v Sloveniji na voljo junija prihodnje leto, cenika zanj pa še niso oblikovali.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil16.11.2022 11:16
Zanimiva enostavna oblika. Je kaj znanega o novem C-HR?
Makaronar16.11.2022 11:29
Tudi ce ga ne bi bilo v Evropi bi bilo ok. Priusi itak samo guzvo delajo na cestah, da se lahko potem hvalijo z nizko porabo. O obliki pa raje ne bom izgubljal besed. Nikakvo.
jjs16.11.2022 11:30
Ta model doživlja neverjetne metamorfoze. Iz dvakrat grdega račka v kar lepo obliko, pa spet nazaj v grdega račka in nato v nekaj tako vrhunskega, kot je tole. Prav dobro se mi zdi, da modela niso čisto ukinili, kot so napovedovali. Pogled na tole mi raztopi večino argumentov proti hibridu kot cuker v vodi. Ko pride v naše konce, ga grem preizkusit.
shark91116.11.2022 14:29
Zanimiva oblika! Naj naredijo še karavana na tej osnovi, pa se bomo mogoče pogovarjali o nakupu...
alfafil16.11.2022 17:54
Če bo obdržala ceno starega modela (seveda ne bo) bi bilo lepo, žal, po moje bo "že" od 44990.
jjs16.11.2022 19:06
Karavan? Morda, a ne tak kot je bil zadnji Prius+ Če jim ga uspe narediti kompaktnega, z enakimi previsi kot pri tej varianti na sliki, ja, potem pa z veseljem!
skrivo16.11.2022 19:54
Meni j oblika ful dobra, kot sulica, stranska silhueta spreda skoraj kot lambo (no, malo pretiravam). Če bi bi bila cena ugodna (kar ne bo), bi bila prodajni hit...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija