Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni ekstremi in ravnovesja
BMW i4 eDrive40 Gran Coupe M Sport
Električni ekstremi in ravnovesja
Električni ekstremi in ravnovesja
09.11.2022 18:54

Po brutalnem i4 M50 je prišel na vrsto za test za odtenek manj brutalen šibkejši brat, ki pa je še vedno prava električna beštija.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 54.300
Cena testnega vozila: 75.288
obilica dinamike a hkrati tudi možnost umirjenosti
počutje v notranjosti
zahtevnost ob dinamični vožnji
cena dodatkov

Pred časom je med nami avtomobilisti tekla debata, kolikšne pospeške sploh še prenese povprečen voznik, brez da bi čutil fizično nelagodje in potencialno idejo karkoli zaužitega povrniti po vstopni poti. Če vemo, da so v dirkalnih kategorijah, sploh v Formuli 1, dirkači podvrženi več G stranskega in vzdolžnega pospeška, vemo tudi, da morajo za to, da se s tem spopadejo, trenirati vsak dan.

Prihod električnega pogona in lastnosti elektromotorja z zveznim navorom je običajne potnike v avtomobilu rahlo približal tej ekstremni coni, kar sicer ne pomeni, da je treba za električne avte zdaj postati fit (škodi sicer ne, pa ne zaradi avtov) in se iti športnika. A pospešek, ne samo z mesta, je tisto, v čemer večina električnih avtomobilov povsem poniža običajno cestno konjenico. Zdaj, več kot je moči, več je tudi navora in tu se inženirji pravzaprav razen z elektronskimi omejitvami nimajo kaj veliko igrati. Dokler avto prilepi na sedeže naravnost, še nekako gre, ko pa se z njim podamo med ovinke, pa nastopijo malce spremenjene okoliščine.

Električni ekstremi in ravnovesja

Če je imel i4 M50 kar 800 Nm navora, je pri bratu iz spodnjega nadstropja ta le 430 Nm, še vedno pa je dovolj, da avto pospeši do stotice v 5,7 sekunde, najvišja hitrost pa je omejena na 190 k/h. Obilica navora pri običajnih prehitevanjih in skakljanje med počasnelami na avtocestah naredi novo falango električnih športnih limuzin zabavno, prikupno in uporabno.

Tudi zato, ker ima reč pogon le na zadnji kolesni par. Baterija z 81 kWh obljublja do 591 kilometrov, kar se seveda ne bo zgodilo, ob vsakodnevni rabi pa se da čisto lepo prepeljati do 450 kilometrov, če pa niste doma  zelo daleč, pa bo baterija tako ali tako polna vsako jutro. Kot klasični štirivratni kupe s precejšnjo dolžino 4,78 metra je avto prej cestna križarka kot lokalni dirkalnik. Vseeno je dovolj lahek, ima sicer 2.050 kilogramov, da se dokaj lepo obrača skozi ovinke. Dokler je voznik in vožnja v mejah relativne normale. Zakaj sem načel debato okoli tega, koliko prenese netrenirano telo?

Električni ekstremi in ravnovesja

Ena od voženj tega električnega i4 je bila po zaviti cesti na Jezersko, kjer si lahko z dinamično vožnjo zares damo duška. Na lep poletni dan in praktično prazno cesto je avto lepo skočil iz ovinka in tudi radostno zaviral pred njimi, a glede na težo in sile, priznam, da sem bil po tistih 10 kilometrih vožnje kar utrujen, tako fizično kot psihično. Če je šibkejši i4 razigran avto, pa je to vseeno beštija, ki ji kruh reže obilica navora in avto se ga ne bo branil. Dejstvo je, da je tako vozilce na taki cesti nedosegljivo tudi za motociklistične športake in zanimivo je videti, da sta na vrhu pri jezeru dva nemška motorista prišla prav pogledat za mano, s čim sta imela opravka. Električni, da je, pravite?

Ravno zaradi naštetih parametrov, sploh pa teže in navora, je i4 več kot lahko povprečen voznik na taki cesti izkoristi. Sploh težki tankec skozi ovinke, pa čeprav le desetinko ali dve čez 1 G, pusti kar nekaj sile na voznikovem hrbtu in rokah, koncentracija pa tudi ni ravno za poslušat radio Veseljak. Občutek, da so se pravila igra za prihodnost spremenila, je na mestu – lahkih avtomobilov, razen če bomo elektriko pobirali iz zraka, ne bo več.

Električni ekstremi in ravnovesja

Notranjost takega avtomobila je vrhunec nemške tehnike, besedica fenomenalno, ko gre za ergonomijo in sploh sedeže, pa povsem na mestu. Prtljažnika je sicer bolj malo, 470 litrov, a ob dejstvu, da gre za športni štirisedi avto, več kot dovolj, niti ni to glavni namen i4. Njegov glavni adut pred super navitim M50 je uporabnost. Na poti iz službe domov ali obratno, po avtocesti, je lahko izjemno potovalen in umirjen avto, kjer svoje doda že omenjena odlična ergonomija. Če pa potrebujete kak preskok naprej v koloni, pa mirno malce bolj pohodite stopalko, rezerve je dovolj. Električni ekstremi in ravnovesja

Še malce o polnjenju – na enosmerni polnilnici, i4 prenese do 230 kW moči, bo od 20 do 80 odstotkov baterija polna v 23 minutah, ampak ker bo to prej izjema, ga boste z 11 kW na domači vtičnici napolnili za enako razmerje v malce več kot petih urah.

Za srednje močni i4 boste v osnovi odšteli 54.300 evrov, skupaj z dodatno opremo, začenši z M linijo pa 75.288 evrov.

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 250 kW; navor 340 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 83,9 kWh; kapaciteta (neto) - 80,7 kWh; napetost - 398 V; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 05:02; moč polnjenja (DC) - 210 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:23;
Karoserija: 5-vratna, hatchback; segment - G (športni); število sedežev - 4; mere (d/š/v) - 4.783 mm x 1.852 mm x 1.448 mm; medosna razdalja - 2.856 mm; kolotek spredaj - 1.601 mm; kolotek zadaj - 1.630 mm; odmik od tal - 125 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 5,7 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 190 km/h; poraba WLTP - 16,0 kWh/100km; doseg - 590 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 225/55R17; gume zadaj - 225/55R17; obračalni krog - 12,5 m;
Mase: masa - 2.050 kg; nosilnost - 555 kg; skupna dovoljena masa - 2.605 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 470-1290 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil09.11.2022 21:10
Všeč mi je, da je videt kot ICE. Cena je tudi podobna.
skrivo09.11.2022 23:59
Alfafil: res je in zato so dolge čakalne vrste. Kr vprašaj kdaj ga dobiš, če ga ta teden naročiš. Si pa lajko predstavljate, da sem še malo nazaj fural Teslo 3 dual motor z več konji in 200kg manj mase. Ja, tako kot je Aichi napisal, motoristi nimajo šans po taki cesti. 4.5s do 100km/h, kar je naša bivša Tesla 3 dosegala je pa že kar nelagodno za non fit ljudi, niso se dobro počutili, ko sem katerega popeljal. Če si pa koliko toliko fit, pa seveda to ni težava, prej užitek, a žal tudi zaslužek za policaje (sem si kar nekaj kazni in pik prislužil). Škoda je sicer, da kljub tako veliki bateriji dokaj nizko omejijo kočno hitrost. Tesla 3 ima blokado na 233km/h in ko to hitrost dosežeš izgleda tako kot bi se pri 233 na uro v zid zaletel; to govori o tem, da bi avto žmogel še veliko večje hitrosti...
rovokopac10.11.2022 09:17
Zmaga klasična oblika in notranjost. Da nimaš občutek, kot da si v vesoljski ladji.
shark91110.11.2022 10:34
Glede težav pri pospeških pri električnih avtomobilih imajo težave predvsem sopotniki (fit ali nefit, nima veze), ker kot sovoznik pač nimaš kontrole nad tem,kdaj bo voznik pospešil ali kam bo zavil, to je največji problem! IN potem ko se pospešek zgodi, glava na to ni pripravljena, in od tukaj potem pride slabost in nelagodnost. Take so vsaj moje izkušnje s tem, ko sem bil sovoznik v takih avtomobilih. Kot voznik pa nisem imel nikoli težav pri še tako močnem avtomobilu. Drugače pa ta i4 je odličen, doseg ima skoraj kot primerljiva Tesla 3, kljub večji teži in nenamenski zasnovi...ni čudno da je razprodan.
skrivo10.11.2022 23:00
Shark, to imaš pa prav, pri brutalnih pospeških je velika razlika med voziti ali biti sopotnik.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija