Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dan, ki je za vedno spremenil avtomobilski svet
Losov test
Dan, ki je za vedno spremenil avtomobilski svet
Dan, ki je za vedno spremenil avtomobilski svet
09.11.2022 01:08

11. novembra bo minilo 25 let, ko so pri Mercedesu objavili, da začasno ustavljajo dobave takratne prve generacije razreda A.

Peter Pirkovič Teknikens värld

Izjemno pomemben avto za Mercedes na katerega so polagali velike upe, dokler ga niso v roke dobili novinarji švedskega Teknikens Värld. Bil je torek 21. oktobra zjutraj, ko se je ekipa novinarjev s testnim avtomobilom odpeljala na letališče Bromma, da preverili preskus manevra izogibanja nenadni oviri na cesti. Šlo je za ocenjevanje voznih lastnosti avtomobila, ko mora voznik najprej ostro zaviti v levo in nato prav tako ostro v desno. 

Takratni razred A je bil povsem drugačen avto kot je danes. Ozek, s kratko medosno razdaljo in visokim težiščem, je na preskusu pogrnil. Pri hitrosti 60 km/h. Testni voznik je imel takrat v avtu še štiri potnike. Mercedes A se je pri sunkovitem zasuku volana v levo nenadoma prevrnil, z desno stranjo strehe poljubil asfalt in spet končal na kolesih. Informacije o nesrečnem dogodku so se hitro razširile in dosegle vodilne tudi pri Mercedesu, ki so zelo tipično odgovorili, da z njihovim avtomobilom ni nič narobe in prst usmerili v novinarje. 

Dan, ki je za vedno spremenil avtomobilski svet

A 4. novembra na Mercedesovih internih preskusih tudi sami prevrnejo enega od svojih testnih A-jev, kar ni ostalo neopaženo. Ta novica se hitro razširi po medijih in iz Mercedesa teden dni kasneje sporočijo, da bodo vse dobave razreda A ustavljene, avtomobili, ki so bili pred tem že predani kupcem (teh je bilo okrog 17 tisoč), pa po hitrem postopku vpoklicani na servis zaradi nadgradnje. Februarja 1998 iz proizvodnih trakov zapelje izboljšani razred A, ki ima serijsko vgrajen ESP sistem. 

Kot so zapisali švedski novinarji, je 21. oktober 1997 pomenil, da smo dobili varnejši avtomobilski svet, kjer so bili sistemi proti zdrsu koles uvedeni pri veliko novih avtomobilov. Od leta 2014 je ta varnostna asistenca obvezna pri vseh novih avtomobilih. Leta 2020 so pri Boschu objavili, da so sestavili že 250-milijonti ESP sistem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo09.11.2022 23:39
Malo manj je pa znano, da je ta Mercedes A imel dvojno dno zaradi morebitne električne verzije, pri kateri bi v ta prostor namestili baterijo, ki bi seveda prinesla izjemno nizko težišče in posledično nobenih problemov s prevračanjem. Ta avto se da fajn predelat v električnega, saj se po predelavi nikjer ne opazi da je električen, vse je že pripravljeno na namestitev baterije v dno med prednjimi in zadnjimi kolesi. Vsaj eden tak predelani se še nekje fura po SLO.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija