Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nič več tako, kot je bilo
Renault Megane E-Tech Electric EV60 Techno
Nič več tako, kot je bilo
Nič več tako, kot je bilo
03.11.2022 11:04

Francoski Renault na področju elektromobilnosti nikakor ni začetnik. V zadnjem desetletju so na ceste poslali skoraj pol milijona električnih vozil in si tudi s pomočjo teh uporabnikov nabrali veliko izkušenj. Vse to so zdaj vnovčili pri njihovemu najnovejšemu izdelku z oznako E-Tech Electric.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 45.590
Cena testnega vozila: 50.030
videz
vozne lastnosti
LED žarometi
potopne kljuke
varčna poraba
multimedijski vmesnik
končna cena
slaba preglednost skozi zadnjo šipo

Moram kar takoj priznati, da je elektro gnani Megane pravzaprav v mnogih pogledih veliko presenečenje, saj nekako nisem pričakoval takšnega razvojnega napredka. V prvi vrsti so svoje delo zelo dobro opravili oblikovalci. Celoten dizajn je zasnovan povsem na novo. Oblika je sveža, moderna in hkrati nima niti trohice povezave z Meganom, kakršnega smo poznali do zdaj. Izbor živo rdeče barve prinese piko na i k opaznosti na cesti, izpostaviti pa velja še 20-palčna kolesa in minimalistična LED svetlobna telesa na sprednji in zadnji strani. LED matrične žaromete z zelo učinkovitim dometom osvetljevanja ceste v temi in samodejnim prilagajanjem snopa, so razvili slovenski mojstri iz Helle Saturnus. O teh smo podrobno pisali pred nekaj meseci.

Nič več tako, kot je bilo

Megane E-Tech Electric je Renaultov baterijski avto nove dobe, ki so ga Francozi razvijali na novi platformi CMF-EV za električne avtomobile. V dolžino meri 4,2 metra, njegova razdalja med sprednjo in zadnjo osjo pa znaša solidnih 2,7 metra, kar pomeni, da v potniški kabini in v prtljažniku ni težav s prostornostjo. Na zadnji klopi je prostora za glavo in kolena dovolj, medtem ko je v zadnjem delu vozila na voljo osnovnih 440 litrov prostora, kar bo dovolj za vsakodnevno uporabo in občasne družinske izlete. Dodatno ima ta prostor urejeno še skrito uporabno odlagalno mesto za polnilno kablovje, v kolikor pa je potreba po prevozu večjega kosa tovora, lahko v nekaj potezah prostor s preklopom naslona zadnje klopi povečamo za slabih 900 litrov. 

Nič več tako, kot je bilo

Morda bo nekaj težav pri nalaganju predstavljal visok nakladalni rob in nekoliko bolj ozka odprtina. Prtljažna vrata bi se ob takšni ceni vozila morala odpirati s pomočjo elektrike, pa se ne, medtem ko imajo vrata voznika in sovoznika zasnovane potopne kljuke, ki se ob približevanju vedno postavijo v položaj za odpiranje. Pri zadnjih vratih so oblikovalci ubrali drugačen recept in na robovih zasnovali tako imenovane skrite kljuke. Omeniti velja tudi to, da v nočnem času Megane uporabnika ob približevanju pozdravi s kratko svetlobno predstavo LED luči in s projekcijo logotipa tik ob avtomobilu. 

Nič več tako, kot je bilo

Potniška kabina je povsem na novo zasnovana in oblikovno sveža. Tako kot se za avto nove dobe spodobi. Opazen je napredek pri izboru materialov, precej manj je trde plastike, nov je volan, ki je opremljen z novim logotipom proizvajalca, nova je tudi multimedijska enota (Open R-Link). To sestavljajo osrednji 12,3-palčni zaslon, ki je malce zamaknjen proti vozniku, in digitalni merilniki s celovitim naborom potovalnih podatkov. Uporabnik lahko pri tem še po želji spreminja grafiko oziroma način prikaza omenjenih podatkov. Nov multimedijski vmesnik je trenutno ena boljših sistemskih rešitev v avtomobilski ponudbi električarjev. Renaultovci so izjemno pregleden in odziven multimedijski vmesnik (v slovenskem jeziku) obogatili z Googlovimi storitvami (navigacija, prometni podatki v živo, glasovno upravljanje in dostop do spleta), zaradi česar je uporabniška izkušnja občutno boljša kot v preteklosti. Na primer, možno je terminsko nastavljati polnjenje baterije, Googlova navigacija denimo vnaprej izračuna preostanek baterije na cilju, z nekaj kliki je možno plačilo parkirnine (preko aplikacije Easypark), obenem sistem omogoča predvajanje glasbe z različnih spletnih aplikacij ali pa sprožati glasovne ukaze v angleškem jeziku (Hey Google). Digitalno je lahko tudi osrednje vzvratno ogledalo v potniški kabini, saj ima elektrognani Megane razmeroma omejen pregled skozi zadnjo šipo, ker je ta dimenzijsko precej majhna.

Nič več tako, kot je bilo

Zelo dobro so Renaultovci delo opravili tudi pri pogonskemu sklopu. Električni motor razvija kar 160 kW moči in 300 Nm navora, pogon pa je speljan na sprednji kolesni par. V praksi se to pokaže na način, da mu sape nikakor ne zmanjka. Vsaj ne do okrog 160 km/h, ko doseže elektronsko omejeno hitrost. Ja, presneto odziven in hiter zna biti novi Megane. Med sprednjo in zadnjo osjo je bila v primeru testnega vozila vgrajena 394 kilogramov težka baterija s kapaciteto 60 kWh, s čimer sem realno prevozil okrog 300 kilometrov brez postanka in pri tem na običajnih cestah ter z vključenim eko režimom vožnje dosegal porabo 16,5 kWh/100 km. Na avtocesti se ta razumljivo nekoliko dvigne. Polnjenje se je v času mojega preskusa izvajalo na domači vtičnici preko noči (moč 2,3 kW), nekajkrat pa sem za potrebe daljših poti baterijo polnil na hitri polnilnici z enosmernim tokom, kjer se je moč polnjenja v začetni fazi gibala okrog 125 KW. Baterija je bila iz 20 na 80 odstotkov napolnjena v manj kot 30 minutah. Testni avto je bil opremljen s toplotno črpalko in s sistemom gretja oziroma hlajenja baterij, kar nanese dodatnih 1100 evrov. Pri polnjenju na  polnilnicah z izmeničnim tokom je moč omejena na 22 kilovatov. Megane Electric visoko stopnjo suverenosti pokaže tudi med vožnjo. Podvozje je dobro uglašeno, v zavojih je nagibanja zelo malo, volanski mehanizem nudi precejšnjo dozo natančnosti, medtem ko sem namesto stopalko za zavoro raje koristil obvolanska stikala s tristopenjsko rekuperacijo. Pri tem sem pogrešal le to, da se pri tretji in najintenzivnejši stopnji avto ne zaustavi in je potrebno uporabiti stopalko za zavoro.

Nič več tako, kot je bilo

In na koncu še cena. Pozabite Megana, kakšnega ste poznali. Megane Electric spada v povsem novo dimenzijo in novi obliki pogona in drugih sistemskih rešitev je primerno zasoljena tudi cena. Testni avto z najzmogljivejšim pogonom in baterijo, ki v osnovi stane 45 tisoč in še nekaj evrov, je z nekaj dodatne opreme (dvobarvna karoserija – 900 evrov, polnilni kabel za domačo vtičnico – 400 evrov, varnostni sistemi – 2000 evrov…) imel končno ceno postavljeno pri natanko 50 tisočakih. 

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 1; moč - 160 kW; navor 300 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 60,0 kWh; kapaciteta (neto) - 60,0 kWh; napetost - 400 V; moč polnjenja (AC) - 22 kW; čas polnjnja (20%-80%, AC) - 01:48; moč polnjenja (DC) - 130 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:27;
Karoserija: 5-vratna, hatchback; segment - C (klein midden); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.200 mm x 1.860 mm x 1.505 mm; medosna razdalja - 2.685 mm; kolotek spredaj - 1.548 mm; kolotek zadaj - 1.530 mm; odmik od tal - 171 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 7,5 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 160 km/h; poraba WLTP - 15,5 kWh/100km; doseg - 470 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 215/45R20; gume zadaj - 215/45R20; obračalni krog - 10,4 m;
Mase: masa - 1.611 kg; nosilnost - 547 kg; skupna dovoljena masa - 2.158 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 440-1332 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo05.11.2022 08:50
Hungry, kar lepo si opisal vse skupaj. Edino, če boš filal doma, 22kW plonilec ni nikakršna prednost, saj si najbrž ne boš privoščil 3x35A glavne varovalke, ker te bo visoka priključnina finančno pokopala. Za doma filat je vgrajen 11kW (3x16A) polnilec ravno pravšnji pa še to je velikokrat pre hudo za glavne varovalke in ti v vsakem primeru priporočam dinamično polnilno postajo, ki moč polnjenja prilagaja glede na ostale porabnike v hiši.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija