Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zelo drugačen Mustang zdaj tudi na slovenskih cestah
Slovenska premiera: Ford Mustang Mach-E
Zelo drugačen Mustang zdaj tudi na slovenskih cestah
Zelo drugačen Mustang zdaj tudi na slovenskih cestah
21.10.2022 18:01

Prvič so ga Fordovci pokazali pred skoraj tremi leti v Las Vegasu in ga šele v lanskem letu po kapljicah začeli pošiljati na evropski trg. V vmesnem času so v mehiški tovarni le povečali proizvodne zmogljivosti in prvih nekaj primerkov so vendarle dostavili tudi k slovenskim trgovcem.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Pravzaprav je Mustang Mach-E nekakšen znanilec nove dobe elektromobilnosti, ki se bo šele v prihodnjih nekaj letih začela odvijati v pravo smer. Namreč, za Mustangom Mach-E prihaja še kar nekaj elektrificiranih Fordov. Omeniti velja, da bodo denimo iz romunske tovarne v letu 2024 v Slovenijo prišli prvi primerki električne Pume. Novinec, ki je zdaj obogatil Fordovo ponudbo, predstavlja povsem nov koncept vozila, ki ga že več kot petdeset let poznamo pod imenom Mustang. Oblikovalci so nekaj so si nekaj oblikovnih potez sicer sposodili od navitega mišičnjaka, originalnemu imenu pa so dodali oznako Mach-E, da ne bi bilo zmede v ponudbi.

Zelo drugačen Mustang zdaj tudi na slovenskih cestah

Imel sem priložnost, da z njim odpeljem nekaj uvodnih kilometrov in priznam, da ta nikakor ne razočara. Predvsem, ker ni klasičen avtomobil, pač na nekaterih področjih precej odstopa. Na primer za vstop v potniški del ima ta na vseh vratih nameščene gumbe, pritisk nanje pa odpre vrata. Voznikova vrata imajo v ta namen še posebno kljuko. Potniška kabina je na prvi pogled prostorna, sedi se dobro, gumbov in stikal skorajda ni, saj uporabnik vse upravlja preko osrednjega zares pokončno postavljenega 15,5-palčnega zaslona, kjer v ozadju melje Fordov najnovejši Sync4 multimedijski sistem. Preko tega uporabnik spremlja vse potovalne podatke in informacije v zvezi s polnjenjem, kjer navigacijski sistem denimo načrtuje postanke za polnjenje. Za volanom ima še en dodaten 10,2-palčni zaslon v vlogi merilnikov, med sedežema pa je postavljeno vrtljivo stikalo za upravljanje menjalnika. Omeniti velja še to, da je v zadnjem delu za 408 litrov osnovnega prtljažnega prostora, dodaten 80-litrski odlagalni prostor pa je urejen pod sprednjim pokrovom.  

Zelo drugačen Mustang zdaj tudi na slovenskih cestah

Mustang Mach-E je na voljo z dvema paketoma baterij, ki so postavljene med sprednjo in zadnjo osjo, kar zagotavlja nizko težišče in prispeva k športni Mustangovi dinamičnosti. Osnovni paket 68 kWh baterij bo Mustangu Mach-E omogočal standardni doseg 400 oziroma 440 kilometrov, medtem ko bodo na drugi strani 88 kWh baterije omogočale voznikom doseg do 600 kilometrov, a le pri različici s pogonom na zadnji kolesni par, medtem ko ima štirikolesno gnani Mustang Mach-E deklariran 50 kilometrov krajši doseg. Najzmogljivejše baterije bo možno na hitrih polnilnicah možno polniti z močjo do 150 kilovatov, pri paketu baterij s kapaciteto 68 kWh pa je moč polnjenja omejena na 115 kilovatov. Električni motor, ki je v Mustangu Mach-E na zadnji osi razvija moč 198 kilovatov (269 KM) z baterijo za standardni doseg in 216 kilovatov (294 KM) z baterijo za podaljšani doseg, nekoliko drugačne pa so vrednosti pri štirikolesno gnani verziji. Najmanj 200 oziroma 258 kilovatov moči. 

Zelo drugačen Mustang zdaj tudi na slovenskih cestah

V ponudbi obstaja še GT verzija, ki velja za nekakšnega paradnega konja ponudbe. Ta je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom in z zmogljivejšo baterijo, medtem ko pogonski sklop razvija 358 kilovatov moči (487 KM) in 860 Nm navora. Pospeševanje do 100 km/h traja vsega 3,7 sekunde, najvišja hitrost pa je tovarniško omejena na 200 km/h (ostale verzije imajo omejitev na 180 km/h). GT ima dodatno še Brembove zavore, prilagodljivo MagneRide vzmetenje, pa Pirellijeve 20-palčne gume, ki so jih naredili posebej za ta model, v tem paketu pa so tudi športni sedeži. 

Zelo drugačen Mustang zdaj tudi na slovenskih cestah

Mustang Mach-E je pri nas na voljo v treh izvedbah. Osnovni, Premium in prej omenjeni GT. Slednji ima začetno ceno 95.500 evrov, medtem ko cena osnovnega modela, ki je na voljo le s šibkejšo baterijo in s pogonom na zadnja kolesa, znaša tik pod 70 tisočaki. Precej več kombinacij omogoča paket Premium, kjer bo največ zanimanja med kupci. Cena se giblje med 79.200 in 84.700 evri. Do konca letošnjega leta bodo tudi na račun predhodnih rezervacij na ceste poslali okrog 50 električnih Mustangov, v podobnem prodajnem obsegu pa si želijo zaključiti tudi prihodnje leto. Podrobno o cenah in opremi v pripeti datoteki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija