Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prihaja Jeepov električni pionir
Premiera: Jeep Avenger
Prihaja Jeepov električni pionir
Prihaja Jeepov električni pionir
17.10.2022 08:31

Jeep je v Pariz pripeljal Avengerja, ki je znamkin prvi električni avto.

Artur Švarc

Premik v električne vode je namenjen predvsem evropskemu trgu, tako s hibridnimi štirikolesnimi pogoni 4xe kot zdaj tudi v celoti na elektriko. Kar niti ni presenetljivo, kot del koncerna Stellantis ima zdaj na voljo vso tehnologijo in je tako bližnji sorodnik Mokke-e in Peugeota e-2008, a tudi drugačen.

Sprednja kolesa poganja elektromotor s 115 kW in 260 Nm navora in je enak kot v Peugeotu e-208 in DS 3 E-Tense. Baterija ima kapaciteto 54 kWh, kar naj bi po WLTP zadoščalo za 400 kilometrov dosega, v urbanih središčih pa do 550 km.

Prihaja Jeepov električni pionir

Z 11-kilovatnim polnjenjem se baterija napolni v 5,5 ure, s hitrim enosmernim polnjenjem z močjo do 100 kW pa od 20 do 80 % v 24 minutah. Spet same znane številke, nenazadnje je tudi Avenger postavljen na platformo (E-)CMP, ki omogoča tudi običajne, ne samo električne motorje. To ne bo nič čudnega, saj je bil zakamuflirani Avenger ujet v fazi testiranj tudi z izpušno cevjo. Glede na družino, je bil v avtu lahko le 1,2-litrski turbo trivaljnik.

Avenger je kot rečeno kompaktni SUV. V dolžino meri 4,08 metra, kar je 22 centimetrov manj od Peugeota e-2008 in 7 centimetrov manj od Opla Mokka-e. V primerjavi z Renegadeom pa je krajši za 16 centimetrov. Skupna dolžina je krajša zaradi kratkih previsov, medtem ko je najbrž medosna razdalja (Jeep še ni razkril mer) podobna ostalim Stellantisovim sorodnikom.

Avto je obut v 18-palčna kolesa in ima 20-centimetrski odmik od tal, kratki previsi pa omogočajo tudi velike pristopne kote, 20 stopinj spredaj in celo 32 stopinj zadaj. Čeprav avta verjetno ne bomo pogosto videvali izven asfalta, so nastavki, če se želi voznik iti bolj resno terensko vožnjo, tu, sploh imata odbijača zaščitni plošči, zaščito pa ima tudi dno.

Prihaja Jeepov električni pionir

Če je na prvi pogled Avenger popolnoma prepoznaven kot Jeep, pa je notranjost drugačna.  Jeep je tu vzel drugačen oblikovni pristop kot pri ostalih modelih. Odprtine za zračenje so na primer razpotegnjene po celotni širini armaturke, res pa je, da le vizualno. Na sredini sedi 10,25-palčni infotaiment s Uconnect sistemom, ki preživi tudi Android Auto in Apple Carplay zrcaljenje mobilnika. Merilniki so prav tako standardno digitalni, za volanom je 7-palčni zaslon.

Na srečo ni vse digitalno, saj je nižje od zaslona cela serija gumbov, odlagalnih mest je za 34 litrov prostornine, za doplačilo dodajo še brezžično polnjenje telefona.

Prtljažnik meri 380 litrov, kar je več kot pri e-2008 in Mokki-e.

Čeprav gre za malčka, je izdatna tudi elektronska pomoč. Tu je Selec-Terrain, ki spreminja režim vožnje glede na teren, dodali so Hill Descent Control za nadzorovano spuščanje. Avto ima aktivni tempomat in tudi Traffic Jam Assist, ki omogoča skoraj samodejno vožnjo v koloni. Dodajmo še 360-stopinjsko kamero, parkirne senzorje in opcijsko ogrevanje sedežev z masažno funkcijo in panoramsko streho.

Začetna izdaja Launch Edition je že na voljo za naročilo, cene pa bodo znane kasneje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija