Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pet metrov čistega luksuza in napredka
Range Rover D350 AWD First Edition
Pet metrov čistega luksuza in napredka
Pet metrov čistega luksuza in napredka
31.08.2022 09:30

Že v prvi generaciji, ki so jo predstavili pred 53 leti, je močno dišalo po tem, da želi biti Range Rover drugačen. Aristokratski. In to mu je skozi dolgo zgodovino tudi uspelo. Nova peta generacija je spet avtomobil presežkov.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 178.508
Cena testnega vozila: 178.508
oblika
vozne lastnosti
bogata serijska oprema
funkcionalnost potniške kabine
multimedijska enota
štirikolesno krmiljenje
LED žarometi
uporaben prtljažnik
multimedijska vsebina ni v slovenskem jeziku

Segmentu prestižnih (športnih) terencev se v zadnjih letih močno povišuje priljubljenost med kupci, zato ni bilo nobenega dvoma, da pri Land Roverju ne bi nadaljevali zgodbe velikana, ki ima veliko občinstva na različnih koncih sveta. Lani konec oktobra so Angleži svetu pokazali novo izdajo Range Roverja in do konca aprila zbrali že več kot 45 tisoč naročil. Mesec kasneje sem avto prvič pobliže spoznal v Ljubljani in že takrat so omenjali, da so v Sloveniji našli že več kot deset kupcev. V vmesnem času se jih je zagotovo našlo še nekaj. A bolj kot iskanje novih kupcev, imajo pri Land Roverju velik izziv s proizvodnjo.

Pet metrov čistega luksuza in napredka

Imel sem to srečo, da sem novim Range Roverjem pred kratkim preživel kratek čas in se z njim spoznaval na naših cestah. Avto presežkov je tudi zato, ker je ekipa glavnega oblikovalca Gerarda McGoverna stopila izven ustaljenih oblikovalskih okvirjev in ustvarila povsem novo ter bolj drzno podobo. Da se razumemo, osnove še vedno ostajajajo iste, tudi sprednji del je soroden z ostalimi brati, a pri novi izdaji daleč najbolj izstopa zadnji del vozila in dejstvo, da ima ta v celoti gladke linije. Vse je poravnano in brez ostrih robov po celotni površini karoserije. Skratka, nekaj kar je danes redkost. Vse to blagodejno prispeva k boljši aerodinamiki in nižjemu zračnemu uporu. Zato tudi koeficient znaša 0,30, kar je najboljši rezultat v razredu prestižnih SUV-jev.

Pet metrov čistega luksuza in napredka

To je eden tistih avtomobilov, ki v živo deluje zares ogromen in priznamo, imel sem malce začetnega strahospoštovanja. Nenazadnje v dolžino meri 5,05 metra, v širino pa krepkih 1,99 metra. Vtis veličastnega pustijo tudi 23-palčna kolesa. Ko sem omenjal ravne linije, to velja tudi za vrata, saj imajo vgrajene potopne kljuke, ki se ob približevanju postavijo v položaj, da jih lahko odprem. Kakopak, ta niso lahka, a je zapiranje teh povsem nežno, saj imajo vgrajen sistem za mehko zapiranje. Položaj za volanom je nadvse izjemen in višji kot v običajnih avtomobilih tudi zato, da je pregled nad okolico vozila dovolj pregleden. Sicer pa za ta del skrbi komplet kamer, ki preko osrednjega 33-centimetrskega zaslon (13,1-palčni) na dotik omogočajo različne perspektive pogleda. PiviPro II je trenutno eden bolj dovršenih multimedijskih sistemov v avtomobilski industriji. Angleži ga sicer še niso prevedli v slovenski jezik, a po drugi strani omogoča ogromno komunikacije in lahkotnega upravljanja z različnimi sistemi. Denimo, v eni potezi je potniku na zadnjemu desnemu sedežu možno urediti udoben počitek z iztegnjenimi nogami, možno je vključiti, da se zaslon na dotik s prstom odziva na ukaze (haptični odziv), spreminjati barve ambientalne svetlobe v potniški kaobini ali pa upravljati sisteme, ki so vezani na terensko vožnjo. To je le nekaj izpostavljenih stvari bogate vsebine, ki jo ponuja omenjena multimedijska enota. Digitalizacija se nadaljuje še z enim 13,7-palčnim zaslonom v vlogi merilnikov. Tudi ta vozniku ponuja bogat vsebinski nabor potovalnih podatkov in možnost spremembe grafike, všeč pa mi je ta minimalizem in dejstvo, da so ohranili nekaj fizičnih gumbov in na primer vrtljivo stikalo za izbor voznih režimov. 

Pet metrov čistega luksuza in napredka

Ves čas druženja sem neizmerno užival za volanom, a nič manj uživaško ni niti na zadnjih dveh sedežih. V vzglavnikih sprednjih sedežev sta še dodatna 11,4-palčna zaslona (video vsebina se predvaja preko prenosnih naprav, a le preko HDMI klabla), v sredinskem naslonjalu za roke, ki se pomika s pomočjo elektrike pa je vgrajen še en 8-palčni zaslon, kjer možno upravljati položaje sedežev, aktivirati hlajenje oziroma ogrevanje le teh ali odpirati senčilo panoramske strehe. K udobju in prestižu pripomore še zmogljiv Meridianov avdio sistem s 35 zvočniki in aktivnim izničevanjem hrupa zunanjosti, s čimer med vožnjo v potniški kabini nastane popolna tišina. V vsakem od glavnih štirih vzglavnikov sta po dva zvočnika, kar daje še poseben občutek vrhunskih avdio slušalk. Petmetrski orjak ne razočara niti pri prtljažnemu prostoru. Dvodelna prtljažna vrata so nekakšen zaščitni znak že od prve generacije tega avtomobila dalje, s tem da si uporabnik spodnji del vrat zdaj lahko uredi v začasno sedišče (nosilnost 200 kilogramov) za spremljanje romantičnega zahoda v dvoje. Vrata se kakopak premikajo z ukazi preko gumbov, dodatno pa ima uporabnik možnost za nekaj centimetrov spustiti zadnji del vozila zaradi lažjega nalaganja ali pa preklopiti naslon druge vrste sedežev (40:20:40) in tako ustvariti odlagalni prostor, ki meri 1841 litrov (osnova 725 litrov).

Pet metrov čistega luksuza in napredka

Čeprav čez dve leti na trg prihaja električno gnana verzija, že zdaj pa so v ponudbi tudi prilkjučno-hibridne verzije, se večina kupcev še vedno odloča za dizelski pogon. Morda trenutno najbolj priljubljena je oznaka kot jo je imel testni avto (D350), ki pomeni, da 2,5 tone težkega terenskega velikana poganja trilitrski šestvaljnik z 258 kilovati moči (350 KM) in krepkimi 700 Nm navora, k temu pa je dodan še blago-hibridni 48-voltni sistem, ki malenkostno pripomore k nižanju porabe goriva. Roko na srce, kdorkoli kupi take vrste avtomobil, ga poraba še najmanj zanima. Pogon je preko osemstopenjske avtomatike speljan na vsa štiri kolesa, s tem, da se zadnja kolesa še dodatno električno krmilijo do 7,3 stopinje za učinkovitejšo okretnost. To je še najbolj opazno pri vzvratni vožnji ali pa pri ostrem zavijanju na neko stransko pot. Dejansko se lepo občuti, kako zadek sledi vožnji. Sicer pa je vožnja z Range Roverjem kot nekakšno lebdenje. Zračno vzmetenje je tako filigransko uravnoteženo, da za volanom ne občutiš nikakršnih asfaltnih anomalij, tudi nagibanje karoserije je res minimalno. Nekaj podatkov avto pridobi iz navigacije (za prilagajanje zavojem), istočasno pa ta pred seboj skenira cesto in optimalno upravlja z aktivnim vzmetenjem. Nad hitrostjo 105 km/h se avto za centimeter zniža, v primeru, da bi z njim šli na terenski potep, pa izbiro pravih programov terenske vožnje (Terrain Response II) se podvozje lahko dvigne za 12,5 centimetra. To pomeni, da je karoserija od tal oddaljena za skoraj 30 centimetrov. Gre tudi v vodo, a nivo vode ne sme biti višji od 90 centimetrov. Nič od tega na kratkem druženju nisem preskusil, saj nisem imel srca, da bi gnal ultra dragega Angleža v blato, precej večji užitek ga je bilo voziti na asfaltnih površinah.

Pet metrov čistega luksuza in napredka

S takšnim avtomobilom kot je novi Range Rover brez dvoma opozoriš nase. Tako na cesti kot v družbi. Kamorkoli se z njim pripelješ ne ostaneš neopažen in takoj postaneš predmet različnih debat.  Skratka, zelo poseben je tale velikan. Vstopnica v visoki razred ni poceni. V našem primeru avto z bogato serijsko opremo First Edition, ki med drugim vključuje 23-palčna kolesa, hlajeno odlagalno mesto med sedežema, ogrevan volan, osvetljen zaskočni mehanizem varnostnega pasu, zračno vzmetenje, projekcijo podatkov na vetrobransko steklo, panoramsko stekleno streho in še nekaj drugih dodatkov, stane 178 tisočakov. 

Pet metrov čistega luksuza in napredka

Tehnični podatki
Motor: 6, vrstni; prostornina - 2.997 cm3 ; mo - 258 kW (350 KM) pri 4000 vrt/min; navor - 700 Nm pri 1500 vrt/min; vrtina in gib - 83,0 mm x 92,3 mm;
Prenos: pogon - tirikolesni; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 275/40R23; gume zadaj - 275/40R23; obraalni krog - 11,0 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - M (upper-SUV); tevilo sedeev - 5; mere (d//v) - 5.052 mm x 1.990 mm x 1.870 mm; medosna razdalja - 2.997 mm; kolotek spredaj - 1.702 mm; kolotek zadaj - 1.704 mm; odmik od tal - 219 mm;
Notranje mere: prtljanik - 818-1841 l;
Mase: masa - 2.505 kg; nosilnost - 845 kg; skupna dovoljena masa - 3.350 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 6,1 s do 100 km/h; najvija hitrost - 234 km/h; rezervoar - 80 l; poraba WLTP - 8,0 l/100km (1 op 12,5); emisije CO2 - 211 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija