Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dizelske pesmi, dizelske sanje
Peugeot 308 SW Allure Pack 1.5 BlueHDi 130 EAT8
Dizelske pesmi, dizelske sanje
Dizelske pesmi, dizelske sanje
29.08.2022 01:00

V čudnih časih na svetu, dražitvi avtov, pohodu križancev, elektrike in izginjanja klasike tradicionalnemu človeku ob dovršenem karavanu C-segmenta in še dizlu za povrh srce skoraj joče od sreče.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 31.620
Cena testnega vozila: 31.620
Lep in skladen karavan
dizelski motor
vozno udobje
futuristična notranjost
ergonomija za višje
prostor zadaj

Novi 308 je zagotovo ena najbolj radikalnih generacij v zgodovini znamke. Z njimi imamo že nekaj kilometrov – s priključnim hibridom smo postavljali zelo nizko porabo in odkrivali staro pot do konca Gorenjske, prerešetali futuristični infotainment, ki  je kraljestvo za tehno geeke, zrli v 3D digitalne merilnike in malce pograjali ergonomijo.

Pri Peugeotu pri 308 niso pozabili na karavana, ki je v mojih očeh celo bolj skladen kot kombilimuzina. Sploh nekaj linij okoli zadka in ozke luči iz zanimivo LED optiko in odvisno od opreme tudi dramatičnim zaključkom na spodnjem delu zadnjega odbijača z za deltoidnimi kovinskimi okvirji skritimi izpušnimi cevmi. Na nosu seveda ne boste spregledali nove dobe Peugeota z levjo glavo na ščitu.

Dizelske pesmi, dizelske sanje

Francozi so za 308 poskrbeli tudi z zanimivimi barvami, obe kombilimuzini 308, 1.2 in PHEV, sta imeli globoko sijočo modro barvo, modro zelena na karavanu pa je še za odtenek lepša, reče se ji Avatar in je tudi dejansko možna le pri 308 SW in v paketu Allure Pack že vključena v ceno. V času tradicionalnih in dolgočasnih črnih, sivih, belih in še kakšnih barv je avto s to barvo pravi balzam za dušo, sploh če nanjo sije še sonce.

308 SW se od svojega kombilimuzinskega brata razlikuje po skupni dolžini, daljši je za 21 centimetrov, malce pa so razmaknili tudi medosno razdaljo. Šest centimetrov je sicer malce bolje za tiste, ki sedijo zadaj, v praksi pa ob povprečno visokih kot sem sam s 185 centimetri še vedno le za drobne otroške nožice.

Dizelske pesmi, dizelske sanje

Osnovno poslanstvo karavana je kot vedno prtljažnik in 308 SW ne skopari. Osnovna številka je 608 litrov, s podiranjem sedežev je na voljo še 1000 litrov več. Prtljažnik ni le luknja v zadku, pač pa ima nekaj odlagalnih mest z mrežicami, kljuk, nekaj pa gre tudi pod dno.

Notranjost smo podrobno opisali že pri običajnem 308. Je vesoljska, futuristična, daleč od tradicionalnih oblik. Mlajši generaciji bo všeč, starejša pa tudi ne bo na smrt prestrašena. Tu je tudi infotainment z nastavitvami vsega mogočega, bil pa sem ob dveh 308 s 3D i-cockpit merilniki presenečen, ker sem v srednjem nivoju opreme pred sabo videl »klasični« enojni digitalni zaslon. Vsaj zame čisto dovolj.

Dizelske pesmi, dizelske sanje

308 ni narejen za tiste višje. Sedež sem imel pomaknjen povsem nazaj, glavo delno za B stebričkom, volan pa nekje na kolenih, ki je prekrival vsaj polovico merilnikov. Dobro za fitnes hrbtnih mišic, da se voznik mojih dimenzij dviga od naslonjala, pa hkrati tudi precej moteče. Po priključnem hibridu in 3-valjni turbo različici sem – priznam, slovenske premiere nisem podrobno spremljal – presenečen nad tem, da je v paleti še vedno dizel. Pozitivno, se razume. Po avtomobilski duši sem pač tradicionalist in v zadnjih letih še vozniška lenoba.

Kombinacija 1,5-litrskega dizlaša s 96 kW (130 KM) in izdatnih 300 Nm navora, ki mu moč na kolesa posreduje osemstopenjska avtomatika, mi je bila pisana na kožo, bolj kot prva dva primerka. Menjalnik sicer tu in tam želi malce pobezljati, sploh če pošteno pohodite stopalko za plin, a se s časom da to povsem odpraviti, ko se malce privadite na odzivnost motorja. Že pogled na merilnike, kjer ob polnem rezervoarju piše doseg 900 kilometrov je spodbuden. Ker do stotice ta avto pospešuje slabih 11 sekund, voznik kaj hitro sprejme filozofijo, da je čas denar, denarja pa ni, zato se ne mudi in uživa v mirni, ležerni in udobni vožnji, neglede na razdaljo in s porabo okoli petih litrov.

Dizelske pesmi, dizelske sanje

Če še enkrat pogledamo, kaj danes ljudje večinoma kupujejo, so karavani prej ogrožena vrsta kot ne, vsekakor pa še niso rekli zadnje. In če pri Peugeotu pomislijo tudi na tiste, ki proti dizlom nimajo nič, potem jim lahko izpolnijo avtomobilske sanje. Novi 308 SW z dizlom in avtomatiko stane 31.620 evrov s paketom opreme Allure Pack.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.499 cm3 ; mo - 96 kW (130 KM) pri 3750 vrt/min; navor - 300 Nm pri 1750 vrt/min; vrtina in gib - ni podatka;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 225/45R17; gume zadaj - 225/45R17; obraalni krog - 10,7 m;
Karoserija: 5-vratna, kombi; segment - C (mali srednji); tevilo sedeev - 5; mere (d//v) - 4.636 mm x 1.852 mm x 1.441 mm; medosna razdalja - 2.732 mm; kolotek spredaj - 1.559 mm; kolotek zadaj - 1.554 mm; odmik od tal - ni podatka;
Notranje mere: prtljanik - 608-1634 l;
Mase: masa - 1.375 kg; nosilnost - 575 kg; skupna dovoljena masa - 1.950 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 10,9 s do 100 km/h; najvija hitrost - 207 km/h; rezervoar - 53 l; poraba WLTP - 4,6 l/100km (1 op 21,7); emisije CO2 - 121 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija