Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop
Cupra Born
Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop
Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop
29.07.2022 12:07

Tudi Cupra je šla pred nekaj leti na samostojno pot, kar je v sedanjem avtomobilskem svetu izjemno zahteven projekt. A zdi se, da je bila ta poteza izjemno premišljena, saj jim poslovni načrt zelo dobro uspeva tudi na račun vsebinsko bogate električne prihodnosti. Prvi njihov električni otrok je Born, ki zna izstopati.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 41.404
Cena testnega vozila: 44.895
videz
vozne lastnosti
detajli
udobje potniške kabine
uporabna odlagalna mesta
slovenski meniji v multimedijski napravi
učinkoviti LED žarometi
draga dodatna oprema
končna cena
izklop sistema za vozni pas je možen le na osrednjem zaslonu

Znamka Cupra je bila zadnji dve desetletji in več sinonim za bencinske hlape in visoke vrtljaje, a zdaj tudi pri njih vse spreminja, saj prednost namenjajo elektriki. A ne glede na to, španski temperament še vedno ostaja zapisan v genih. To dokazuje tudi prvi v nizu električarjev te znamke. In ker gre za prvi poskus, so se Španci tega lotili nekoliko bolj previdno in na način, da so za tehnično osnovo vzeli Volkswagnov ID.3. Pod kožo oziroma v tehničnem delu drobovja je tako rekoč v celoti soroden z nemškim bratrancem, zato sem skušal najti nekaj tistih razlik oziroma adutov, ki mu prinašajo drugačnost in hkrati priložnost, da ga potencialni kupci opazijo.

Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop

V prvi vrsti in zelo očitno je to zunanja oblika. Ta prinaša moderen oblikovalski pristop z veliko ostrih linij, poseben poudarek pa je namenjen številnim detajlom, ki Borna naredijo še bolj privlačnega. Na primer, dvobarvna 19-palčna platišča, difuzor na zadku, logotip znamke na pokrovu motorja in nekoliko nižje še napis Cupra, tu so tudi stranski pragovi s posebno oblikovanim usmernikom zraka, v oči padejo tridimenzionalni vzorci na zadnjem delu boka in LED svetlobni pas zadnjih luči čez celoten zadek. Skratka, oblikovalci so izumili zelo dober oblikovalski recept, s čimer so poskrbeli, da je Born na cesti opažen.

Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop

Ob njegovi premieri so odgovorni pri Cupri zatrjevali, da so pri nastavitvah podvozja sodelovali tudi tovarniški dirkači. Podvozje Borna je v primerjavi z ID.3 za 10 milimetrov nižje in vsebuje nekaj novih  nastavitev, ki daje občutek, da se ta električar za odtenek bolj suvereno zapodi v ovinek. Čuti se, da je volanski mehanizem nekoliko bolj natančen, vzmetenje trše, zavore učinkovitejše, zato zna natančno ujeti vozniško linijo. Hkrati ima možnost delnega izklopa sistema za nadzor stabilnosti (ESC), česar ID.3 ne omogoča. To bo razveselilo predvsem tiste, ki si bodo privoščili dražjo in zmogljivejšo različico Borna e-Boost (170 kilovati moči za nekaj dodatnih sekund), s čimer bodo dobili možnost drsenja skozi ovinek. Ampak zgolj teoretično. 

Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop

A vendar ima Španec nemških korenin na neki točki svoje omejitve, ki jih ne more skriti. Pozna se vpliv teže. Born tehta nekaj čez 1800 kilogramov, kar seveda ni malo, zato se kljub športnemu karakterju pač ne more primerjati s Cuprinim Leonom, ki ponuja občutno več vozniške svobode. Na drugi strani pa zna, ob vklopu voznega programa Performance, poskrbeti za eksploziven odriv z mesta. Podatek na papirju kaže, da do stotice potrebuje 7,3 sekunde, čeprav se za volanom zdi, da to nalogo opravi še kakšno sekundo hitreje. Born med električarji ni nikakršna izjema, zato so tudi njemu omejili najvišjo hitrost nai 160 km/h. 

Karakteristike pogonske enote so enake kot pri nemškemu VW-ju ID.3. Električni motor na zadnji osi poskrbi za maksimalnih 150 kilovatov moči, čeprav je pri običajni vožnji na voljo le 70 kilovatov, temu pa energijo zagotavlja 58 kWh litij-ionska baterija, nameščena v delu med sprednjo in zadnjo osjo. 

Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop

Kar se tiče dosega, je vse odvisno od načina vožnje. Potovalni računalnik nam je ob 100-odstotni napolnjenosti baterije kazal doseg okrog 300 kilometrov, a v realnosti je bil ta še malenkost nižji. Izogibati se je potrebno avtocest, saj višje hitrosti občutno vplivajo na doseg, zato sem večino voženj opravil na klasičnih cestah, kjer se je potovalna hitrost vrtela okrog 80 ali 90 km/h. V tem primeru velja izbrati vozni program Doseg, ki s spremenjenimi nastavitvami delovanja sistemov (omejitev hitrosti, učinkovitejša rekuperacija in zmanjšana moč) poskrbi za najboljši možen izkoristek baterije. Kombinacija vsega omenjenega pomeni, da se povprečna poraba lahko krepko spusti pod 20 kWh/100 km. Na hitrih polnilnicah bo tega možno polniti z maksimalno močjo 100 kilovatov, na tistih z dvosmernim tokom (AC) pa le z 11 kilovati. Pri hitrejšemu polnjenju je bil povečini postanek dolg le kakih 15 do 20 minut. 

Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop

Zasnova potniške kabine ostaja znana, a so Španci vseeno poskrbeli, da se ta vendarle približa temperamentu znamke. Športna sprednja sedeža, odeta v alkantaro, dokaj čvrsto objameta telesi voznika in sovoznika, prav tako v roke dobro sede volan, zato je položaj sedenja zelo dober. Pohvaliti velja še izbor materialov, končno izdelavo in uporabna odlagalna mesta. Predvsem tistega najbolj prostornega na sredinskem grebenu, ki ga ID.3 nima. Podatkovno središče predstavlja osrednji 10-palčni zaslon na dotik s prilagojeno grafiko in dejstvom, da je vsebina v celoti prevedena v slovenski jezik, moteče je le to, da je potrebno sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu vsakič znova izključiti v enem od menijev na temu zaslonu. Obenem se bo potrebno navaditi še na številna drsna stikala, na osrednji konzoli in volanu, s katerimi se na primer upravlja klimatsko napravo in glasnost radia. 

Ista osnova, druga znamka in drugačen pristop

Torej, pri Cupri so na osnovi nemškega bratranca uspeli izdelati avtomobil, ki bo znal opozoriti nase. V prvi vrsti z obliko, šele nato z voznimi lastnostmi in pogonsko tehniko. V svoj krog bo Born privabljal tiste, ki si želijo nekaj drugačnega in so zato tudi pripravljeni plačati več. Jasno, ker elektromobilnost nikakor ni poceni. To je trenutno najcenejša izvedba na ceniku, začetna cena pa zanj znaša 41 tisočakov. Če k temu dodamo še celoten seznam dodatkov, kjer so med drugim toplotna črpalka in nekaj asistenčnih sistemov, se končna cena približa 45 tisočakom. 

Tehnični podatki
Motor: elektrini ; mo - max 150 kW ; navor - 310 Nm ;
Baterija: kapaciteta - 58 kWh; napetost - 459 V ; obiajna mo polnjenja - 11 kW ; hitro polnjenje - max 100 kW; as hitrega polnjenja - 36 min (10-80 %) ;
Prenos: pogon - zadaj; menjalnik - samodejni enostopenjski ; zavore - spredaj koluti, zadaj koluti; dimenzije gum: 215/45R20; obraalni krog - 10,2 m;
Karoserija: ; petvratna ; mere (d//v) - 4332 x 1778 x 1540 mm; medosna razdalja - 2766 mm ; prtljanik - 385 l;
Mase: masa - 1736 kg ; nosilnost - 534 ; skupna dovoljena masa - 2270 kg ;
Zmogljivosti: pospeek - 7,3 s do 100 km/h; najvija hitrost - 160 km/h (omejena); poraba WLTP - 16,5 kWh ; doseg - 420 km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija