Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Skriti biser
Hyundai Kona 1.6 GDI HEV Impression
Skriti biser
Skriti biser
23.07.2022 00:15

Kona je v Hyundaijevi ponudbi postala izjemno priljubljen avtomobil med kupci, saj ponuja veliko pogonskih alternativ in obenem zmore prikazati visoko mero premijskega udobja v potniški kabini.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 26.880
Cena testnega vozila: 29.270
videz
bogata oprema
udobna in urejena potniška kabina
ozvočenje
možnost hlajenja sedežev
poraba goriva
multimedija v slovenščini
visoka končna cena
šibkost bencinskega motorja ob prazni bateriji

Kratica HEV pri Hyundaiju pomeni Hybrid Electric Vehicle, kar pomeni, da Kono poganja samopolnilni hibridni sklop, sestavljen iz klasičnega 1,6-litrskega bencinskega motorja z močjo 77 kilovatov in 32-kilovatnega elektromotorja. Ob podpori 1,56 kWh litij-ionskega akumulatorja zmoreta obe pogonski enoti spodobne 103 kilovate sistemske moči. In kako celoten sistem deluje v praksi?

Skriti biser

Pritisk na gumb za zagon motorja najprej vključi vse podporne sisteme, premik menjalne ročice v pozicijo D ali R pa praviloma še ne aktivira delovanje bencinskega motorja, zato speljevanje z mesta poteka v čisti tišini. A ne za dolgo. Realen doseg s polno baterijo je kilometer ali morda dva, odvisno, kako nežen je pritisk na stopalko za plin. Pri temu hibridnemu pogonu je bistvo baterije z manjšo kapaciteto in elektromotorja nekje drugje. V prvi vrsti ta omogoča, da se sistemska moč zapisana na papirju dejansko odrazi med vožnjo oziroma pri pospeševanju. Dobro tono in pol težak mali športni terenec sicer zelo zgledno pospešuje, a se istočasno nivo napolnjenosti baterije zelo hitro spušča in lahko se zgodi, da je po nekaj kilometrih na voljo le še osnovnih 77 kilovatov moči. Doseganje visokih hitrosti so pri temu avtomobilu sila redki primeri, tudi zaradi dejstva, ker ima Kona Hybrid tovarniško vgrajeno hitrostno omejitev pri 170 km/h, zato je pomembnejši izziv, kako dosegati in vzdrževati nizko porabo goriva. 

Skriti biser

Voznik preklopa med delovanjem bencinskega in električnega motorja med vožnjo ne občuti, je pa zato ta podatek na voljo na posebni animaciji na digitalnih merilnikih ali v posebnem meniju osrednjega zaslona na dotik (v slovenskem jeziku). Ta uporabniku med drugim prikazuje tudi, kdaj in iz katerega vira se polni baterija. Za to lahko poskrbi voznik z zaviranjem in rekuperacijo, deloma pa jo med vožnjo polni tudi bencinski motor. Povprečna poraba se je, ob uporabi avtocest in klasičnih cest, gibala okrog petih litrov, z malce bolj umirjeno vožnjo pa bi povprečje brez težav znižal še za kak liter. Baterija in vse kar je povezano s hibridnim pogonom je vzela nekaj prostora, zato so morali Hyundaijevi mojstri skoraj za tretjino zmanjšati volumen posode za gorivo, ki zdaj ima na voljo zgolj 38 litrov, kar zadošča za okrog 400 kilometrov vožnje brez postanka.

Skriti biser

Kono poznamo že po dolgem in počez, zato bom podrobnosti tokrat izpustil. A vseeno izpostavim paket opreme Impression, ki ji prinaša zelo bogat seznam serijske opreme in hkrati občutek, da je potniška kabine povsem premijsko urejena. Zdi se, da z vsako prenovo ali generacijo znamka Hyundai gre stopničko višje pri zasnovi potniške kabine. Izbor materialov je na zelo kakovostni ravni, podobno končna izdelava, digitalizacija v voznikovem okolju je pregledna, hkrati nudi možnost komunikacije v slovenskem jeziku in nenazadnje, za volanom sem se zelo udobno počutil. Tudi zaradi dveh kosov opreme, ki so sicer na seznamu za doplačilo. Eden od teh je sistem hlajenja z usnjem odetih sprednjih sedežev v teh vročih dneh (1470 evrov – paket Leather), palec gor pa namenjam izvrstnemu ozvočenju Krell (paket Multimedia Krell – 920 evrov).  In koliko stane takšna Kona? V osnovi s popustom stane 26.880 evrov, z dodatno opremo pa cena testne verzije zleze malce nad 29 tisoč evrov.

Tehnični podatki
Motor: 4, bencinski; prostornina - 1580 cm3; mo - 77 kW (105 KM) pri 5750 vrt/min; elektrini motor - 32 kW; baterija: 1,56 kWh;
Prenos: pogon spredaj; menjalnik - 6, samodejni z dvojno sklopko;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - B; mere (d//v) - 4165 mm x 1800 mm x 1565 mm; medosna razdalja - 2600 mm;
Notranje mere: prtljanik - 374-1143 l; rezervoar - 38 l;
Mase: masa - 1370 kg; nosilnost - 533 kg; skupna dovoljena masa - 1910 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 11,6 s do 100 km/h; najvija hitrost - 170 km/h; gorivo: bencin; obraalni krog - 10,6 m, tovarnika poraba - 5,1 l/100 km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija