Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Preprosto in učinkovito
Fiat Tipo Cross 1.6 Multijet
Preprosto in učinkovito
Preprosto in učinkovito
18.07.2022 10:08

Fiat Tipo je tudi v Cross različici znano avtomobilsko ime. Opremljen z robustnim izgledom in vpadljivo barvo nam je polepšal testne dneve in dokazal, da preprostost in učinkovitost še nista izumrli vrednoti.

Jure Urbančič in Peter Pirkovič
Osnovna cena: 24.647
Cena testnega vozila: 26.519
Prijetna oblika
zanesljiv
učinkovit in ekonomičen agregat
dobro stopnjevan menjalnik
Neuporaben merilnik vrtljajev

Fiat je pred leti iz naftalina na dan prinesel znano in staro ime Tipo. Še vedno gre za podoben razred kompaktnih kombilimuzin, ki jih zdaj prodajajo v običajni  in naši testni, Cross različici. Obenem imajo v programu še podaljšano, kombijevsko, z imenom Station Wagon. Če ne veste kako bi izbrali pravega, dileme v resnici ni. Bivalni ali potovalni del je enak, navadna ima 440 litrov prtljažnega prostora, SW pa 550 in več.

Preprosto in učinkovito

Oblikovno so pri Tipu Cross poudarili boke, koloteke, dodali so mu tudi posebne odbijače in bolj mesnate pnevmatike. Fiatov logotip je spet malce drugačen, ponosno in široko izpisan na maski avtomobila. Naš testni Tipo Cross je imel boljšo izmed obeh brezpotniških oblek, torej tudi vrsto varnostnih dodatkov z zaviranjem v sili in radarskim tempomatom, LED žaromete, zatemnjena stekla zadaj, zaslon namesto klasičnih merilnikov, 17-palčne pnevmatike, vzvratno kamero in še nekaj podrobnosti. Deluje solidno, posebej s širokima zadnjima stebričkoma in masivnimi vrati. Po rahli posodobitvi je Tipo Cross z novimi LED dnevnimi žarometi še bolj skladen.

Preprosto in učinkovito

Več novosti je v notranjosti, kjer so se odločili za zadržano temno barvo, dovolj razsežne sedeže, vgradili so novo instrumentno ploščo s kombinacijo modernih prikazovalnikov in LED verižic za polnost posode za gorivo in za merilnih vrtljajev agregata. Nov je tudi informacijsko-razvedrilni sistem uConnect, kot mu pravijo pri Fiatu. Ponuja zares kvaliteten zaslon na dotik. Nameščen je na dosegu roke, na gornjem delu armaturne plošče in dobro podpira brezžična avtomobilska sistema Android in Apple. Kvaliteta izdelave notranjosti je prav tako solidna, čuti se dejstvo, da Fiatovi inženirji niso iskali zadnjih krikov mode in so raje uporabili zanesljive materiala, ki na koncu prinašajo ugodno ceno. Le pri že omenjenem merilniku vrtljajev bi se lahko bolj potrudili, saj je v sedanji obliki po nepotrebnem neuporaben.

Preprosto in učinkovito

Fiat v modelu Cross ponuja kar tri agregate. Naš 96-kilovatni 1.6 Multijet se nam zdi daleč najboljša izbira. Stari znanec je skladen z okoljskim standardom Euro 6d Final, s štirimi valji in turbinskim polnilnikom, brez hibridne podpore pomirja vse voznike, ki jim novotarije niso najbolj všeč. Odličen navor s 320 Nm pri 1500 vrtljaji zagotavlja uporabno delovno območje in hitro napredovanje. Res se je 1.6 Multijet vedno malce obotavljal v nizkih vrtljajih, vendar ga prijeten, presenetljivo natančen šeststopenjski menjalnik reši vsake zadrege. Še najboljša novica pa je dejstvo, da si lahko privoščite zares dolgo vožnjo z enim polnjenem goriva, saj porabo brez truda približate petim litrom na sto prevoženih kilometrov. Tako vam tudi v nebo dvigajoča cena dizla ne pride do živega. 

Preprosto in učinkovito

Navkljub zajetnejšim pnevmatikam 225/45 R17 in precej izoliranemu volanskemu mehanizmu Fiata Cross, z lego na cesti in upravljanjem nismo imeli težav. Varnostni pripomočki, vključujoč ESP delujejo v trenutku, ko jih potrebujemo. Tudi kakšne serije gorskih preizkušenj se odpeljejo brez težav. Beri v okviru najvišjih dopustnih omejitev, če le izberete pravo prestavo in držite Multijet v sladkem območju. Udobje je na nivoju širšega nabora konkurentov. 

Preprosto in učinkovito

Brez dvoma so pri Fiatu Tipa Cross opremili s privlačnejšimi dodatki za kupce, ki si želijo malce izstopati. Obenem od Cross različice nihče ne sme pričakovati kaj več kot samo avanturističen izgled. Za fotografiranje smo ga sicer popeljali tudi na makadam enega izmed bližnjih otokov, kjer se je izkazal kot dorasel. Če bi le še malo pihalo in bi na strehi tičala deska z jadrom. Bolj kot popolnoma cestni avtomobili z odliko zmore včasih malo avanturistične pristope do obale. Obenem s svojo preprosto, a učinkovito zasnovo kaže na pozabljeno vrlino, da tudi za uživanje včasih ne potrebujemo najbolj zapletenih tehničnih rešitev. Precej ugodna cena je samo dodatek, ki vam ga podarijo pri Fiatu.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1598 cm3; mo - 96 kW (130 KM) pri 3750 vrt/min; navor 320 Nm pri 1500 vrt/min;
Prenos: pogon spredaj; menjalnik - 6, roni; obraalni krog - 12,2 m;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - B; mere (d//v) - 4386 mm x 1802 mm x 1556 mm; medosna razdalja - 2638 mm;
Notranje mere: prtljanik - 440-1340 l; rezervoar - 50 l;
Mase: masa - 1360 kg; nosilnost - 425 kg; skupna dovoljena masa - 1860 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 10,5 s do 100 km/h; najvija hitrost - 200 km/h; gorivo: bencin; poraba - 4,7 l/100 km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija