Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Finci imajo peščeno baterijo
Baterije
Finci imajo peščeno baterijo
Finci imajo peščeno baterijo
07.07.2022 13:15

Hranjenje energije je bistvena komponenta projekta obnovljivih virov, če naj bi ti uspeli.

Artur Švarc

Veter in sonce, oba vira sta preveč muhasta, pridobivanje elektrike pa je vezano na vremenske pogoje in čas dneva. Te ni, če ne piha veter (ali ga je preveč) in če sonce ne sveti, sploh ponoči. Finska je te dni zagnala novo idejo – energijo hranijo s pomočjo zagretega peska.

Električno energijo lahko hranimo neposredno v baterije, kjer prednjačijo litij-ionske, kar pa ni najbolj učinkovito, zato lahko pridobljeno elektriko skladiščimo tudi v drugih oblikah – z opravljenim delom kot gravitacijski hranilniki in celo kot CO2 baterije.

No, Finci so iznašli nov sistem – gre za termalni hranilnik, toploto pa hranijo v peščenem hranilniku pri 500-600 stopinjah Celzija. Pesek se segreje s pomočjo elektrike, ki jo generirajo solarne celice in vetrnice. Visoka temperatura se lahko ohrani mesece.

In ko je potrebna, se energija vzame pesku s toplotno črpalko za ogrevanje zgradb in vode. Sploh, če so to hiše, kjer je ena črpalka zadolžena za vse kot je to na primer navada pri nas s centralnim ogrevanjem. Ena od velikih prednosti te peščene rešitve je, da ne potrebuje veliko komponent in je zelo poceni, življenjska doba je več desetletij, učinkovitost pa do 99 odstotkov.

Baterijo so razvili pri Polar Night ENergy za novo podjetje Vatajankoski, ki je nekaj ur oddaljeno od Helsinkov. Podjetje uporablja pridobljeno toploto za ogrevanje naselja. Izolirani rezervoar je velik 4 metre krat 7 metrov in lahko hrani 8 MWh (!) energije. Strošek gradnje je le 8 evrov za kWh, kar skupaj znaša 65 tisočakov. Tehnologija omogoča hrambo do 20 GWh.

Za Finsko so take rešitve genialne, saj so deli države, kjer po več mesecev ni sončne svetlobe, zato je peščena baterija idealna rešitev za ogrevanje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija