Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Skoraj kvantni preskok
Infotainment Peugeot 308
Skoraj kvantni preskok
Skoraj kvantni preskok
26.06.2022 16:05

Novi Peugeot 308 s sabo prinaša tudi novo generacijo infotainmenta s popolno digitalizacijo, prav tako pa so tu za voznikove oči tudi 3D merilniki.

Artur Švarc

Začnimo kar pri slavnem 3D zaslonu, ki si ga novi Peugeot 308 deli še z nekaterimi malce starejšimi modeli. Kot sestavni del Peugeotovega i-Cockpita bi lahko bil za današnje čase čisto vsakdanji digitalni zaslon z grafiko, ki jo pač pripravijo umetniki uporabniškega vmesnika pri PSA. Pa je bil med njimi nekoč ne tako daleč nazaj zagotovo en, ki je imel preblisk in rekel, zakaj ne naredimo kar 3D merilnikov. Seveda v prostor projiciranih virtualnih merilnikov še nekaj časa ne bo, če sploh kdaj, je pa v svetu informatike od nekdaj prisotna vreča s triki in tako je 3D efekt dosežen s še enim prosojnim zaslonom, postavljenim nekaj centimetrov pred glavnega, ki tistemu glavnemu zadaj pobere nekaj grafike in prav zaradi fokalne razdalje obeh zaslonov kakšen podatek, del grafike ali mini podatkovno polje delujejo s 3D efektom.

Skoraj kvantni preskok

Digitalni merilniki so danes bolj kot ne že kar standard v novih avtomobilih, saj so v primerjavi z analogno klasiko cenejši in bolj prilagodljivi.

Koliko in kako videti na digitalnih merilnikih je stvar nastavitev sedeža in volana, je pa znano, da bodo tisti višji vozniki ta zaslon vsaj delno imeli prekrit z volanom. Na volanu lahko izberemo nekaj grafičnih načinov, odvisno od režima vožnje pa se spremeni tudi konfiguracija merilnikov. Kljub obilni grafiki s 3D efektom, je na merilnikih točno to, kar voznik potrebuje s pritiskom na obvolansko ročico in stikala na gumbih.

Skoraj kvantni preskok

Peugeot je s kombinacijo glavnega zaslona in še enega prosojnega pred njim ustvaril 3D efekt, ki ga kamera sicer ne zmore pokazati, se pa lahko na tej fotografiji zazna z nekaj grafike, ki se zdi, da je nad in pod zaslonom.

 

Skoraj kvantni preskok

Sestavne dele digitalnih merilnikov si lahko sestavimo po lastnih željah v nastavitvah na osrednjem zaslonu.

 

Osrednji infotainment

Zato pa je sredinski zaslon z novim modelom z Levom na nosu povsem nov. 10-palčni zaslon na dotik je rahlo obrnjen proti vozniku, klasične fizične gumbe po sklopih (klima, radio, navigacija…) pa je zamenjal še en horizontalni zaslon visoke ločljivosti, kjer so gumbi narisani. In kar je najbolje, lahko si jih – seveda, ko se s sistemom spoprijateljite in ste z nastavitvami domači – prilagodite tudi po svoje s svojimi funkcijami. Zaslon je kljub svetlečemu premazu dobro viden tudi v sončni svetlobi in je tudi lepo odziven, precej bolj kot pri kaki nemški konkurenci.

Za marsikoga zna biti spoznavanje z osrednjim zaslonom rahlo težko, sploh ker so navodila na voljo le v digitalni obliki in zapakirana v sam infotainment, a ko se enkrat privadite na logiko in si na hitre tipke na spodnjem zaslonu nastavite za vas najbolj pomembne funkcije, gre vse skupaj lažje. Globoko smo namreč zakoračili v svet pametnih naprav in informacijske tehnologije in ko upravljanje sistemov dojamete kot upravljanje pametnega mobilnika, nastopi kvantni preskok v dojemanju avtomobilov v 21. stoletju.

Osnove

Skoraj kvantni preskok

Osrednji zaslon je sestavljen po uporabnikovih željah, zato zna biti pogled na sredino 308 drugega voznika čisto drugačen. Nižje je še en zaslon, ki služi kot »polička« za tipke. Tudi sem lahko postavimo svoje bližnjice.

Skoraj kvantni preskok

Za začetek je smiselno ustvariti svoj profil, ki si zapomni vse razporeditve in nastavitve… 

Skoraj kvantni preskok

…škoda le, da si ne moremo naložiti in nastaviti svojega avatarja oziroma slike. Lahko izberemo le enega od simbolov Peugeota.

 

Navigacija

Ker je celoten sistem zasnovan na Androidni osnovi, bodo nekatere reči uporabnikom tega operacijskega sistema samoumevne, sploh pa tipkovnica, za katero se boste spomnili, da jo od nekje poznate. Velikost zemljevida lahko spreminjamo z več prstno tehniko, tako kot na telefonu – iz 2D do 3D in raztegujemo in povečujemo.

Skoraj kvantni preskok

Navigacijske funkcije so pričakovane in jasne, le pri cilju včasih preverite, da si avto ne bo izbral nepotrebnih bližnjic.

Skoraj kvantni preskok

Ker je vse skupaj vezano v veliki »oblak«, se sproti dopolnjujejo tudi podatki o zaporah in pretočnosti prometa. Tako lahko v 3D pogledu sredi velikega mesta ob konicah vidite tudi, katere ulice so bolj zabite od drugih ali pravi čas opazite delo na cesti in se izognete čakanju.

Predvajalnik

CD-predvajalniki so že davno izginili iz avtomobilov, tudi USB-ključek (v P308 je tu novi USB-C) je že precejšnja redkost, mladež pa bo glasbo predvajala kar neposredno iz svojega telefona, ki se v sistem poveže kot eden od virov. Drugi so klasični USB-priključki ali analogne in digitalne radijske postaje.

Skoraj kvantni preskok

Najbolj enostaven način predvajanja je kar neposredno z mobilnega telefona, ki ga nastavimo kot enega od virov.

Skoraj kvantni preskok

Radijske postaje imajo vkodiran tudi logotip, zato je vse skupaj malce bolj prijetno za oči.

Vozni režim

Testni Peugeot 308 je bil priključni hibrid. Osnovni način delovanja lahko nastavimo že z gumbom ob prestavni ročici, za to, kako pobira elektriko iz zaviranja, pa je treba malce globlje v nastavitve.

Skoraj kvantni preskok

Kako bo avto polnil baterijo in kako jo bo porabljal, se nastavi podrobneje v nastavitvah. V osnovi 308 vse, kar pridela, takoj da nazaj na kolesa in s tem zmanjšuje porabo, lahko pa izberete, da se elektrika hrani tudi za pozneje ali pa baterijo polni celo motor.

Skoraj kvantni preskok

Grafika lepo prikazuje, kako se je gibala poraba in koliko je pri tem imela rekuperacija pri zaviranju in električna pomoč.

Skoraj kvantni preskok

Avtomobil lahko doma priklopite na vtičnico in mu določite, da se na primer polni šele ponoči, ko je cenejša elektrika.

Prilagajanje

Zbirka informacij, ki je lahko postavljena tja, kamor voznik želi. Prilagajanje je kot rečeno velika dobrota, vgrajena v novi infotainment. Resda potrebujemo nekaj učenja, potem pa si lahko omislimo več zaslonov, med katerimi drsamo s prstom, na enem je na primer navigacija, klimatska naprava in radio, potem pa na naslednjem funkcije, ki jih uporabljamo manj pogosto, kot je telefon, pa vreme in na primer zrcaljenje telefona.

Skoraj kvantni preskok

Višji nivoji opreme pri P308 imajo tudi ambientalno osvetlitev v večih barvah, ki jih prav tako lahko nastavimo po lastnih željah.

Skoraj kvantni preskok

Tudi digitalne merilnike lahko sestavimo po lastnih željah.

Skoraj kvantni preskok

Vsebino zaslona upravljamo tako kot pri pametnih telefonih, ko premikamo ikone in »widgete«. Vmesnik bi lahko bil malce bolj intuitiven, saj ni vedno povsem jasno, ali smo nek element izbrali, potem pa ga povlečemo ali kliknemo na želeno mesto. Okolje bo uporabnikom Androida, pa tudi drugih pametnih naprav hitro domače.

Navodila in razlage

Ker smo že lepo zakoračili v digitalno dobo 21. stoletja, ni nič nenavadnega, da so navodila za avto na voljo kar v digitalni obliki. Pri P308 lahko tako preberete klasično knjigo z navodili na zaslonu, ali pa pod »vadnice« najdete razlage nekaterih sistemov, ki so pospremljene z videom in slovenskim govorom. Čeprav ima Peugeot 308 glasovno ukazovanje, pa v slovenščini tega ne ponuja.

Skoraj kvantni preskok

Sklop, ki vas zanima, izberete s klikom nanj ali pa se podate v drobovje e-knjige s klasičnim kazalom vsebine.

Skoraj kvantni preskok

»Vadnice« so kratki videoposnetki z navodili za različne sisteme in orodja.

Skoraj kvantni preskok

P308 vam bo lepo razložil, čemu so namenjeni nekateri asistenti in kako delujejo.
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija