Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Obleka naredi avto
BMW 220d Coupe M Sport Pro
Obleka naredi avto
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
22.06.2022 18:20

Čeprav najmanjši bavarski kupe pridno raste in se bliža Seriji 4, je še vedno prepričljiv kompaktni, homogeni, dinamični in še kakšen avtomobilček igrača.

Artur Švarc
Osnovna cena: 43.399
Cena testnega vozila: 64.603
vpadljiv videz
podvozje
umetni zvok dizla
manj kupejevske proporce

Igrača za velike fante (in dekleta), se razume, ki se jim stroji kot so M3 in M4 zdijo preveč strašni, neobvladljivi, skratka – izven dosega. Še posebej, če zna biti tako kot kupe Serije 2 presneto v oči vpadljiv, tako zaradi M okraskov kot tudi zaradi barve. Že dolgo se ni zgodilo, da bi toliko ljudi gledalo za testnim avtomobilom in kazalo za njim, se nasmihalo šoferju in dvigalo palec. Ampak ja, vsi niso videli napisa na zadku, a o tem kasneje.

Reč meri 4,54 metra, kar je za 11 centimetrov več od predhodnika, tudi medosna razdalja je zrasla za 5 centimetrov. In kar je zanimivo, avto je »skrajšana« Serija 4 in si z njo deli tudi platformo, čeprav je od nje krajši 22 centimetrov. Nekaj malega je v novi generaciji pridobil tudi v širino (če je šest centimetrov sploh lahko malo pri avtu?) in je tudi tri centimetre nižji od prejšnje generacije. Za nas, ki prav tako rastemo (v širino, ne samo po letih), so večje dimenzije sicer dobrodošle, a starejše kosti že jamrajo, ko sedamo tja nizko dol v školjkaste sedeže. S proporci pa takole – daljši nos in visok zadek rahlo spomnita na »muscle cars« in neke druge čase in manj na dinamično atletskega športnika.

Obleka naredi avto

Notranjost je pravzaprav stvar, ki jo lahko mirno preskočimo – v osnovi je videti kot pri večjem bratu, morda so stvari postavljene malo bolj skupaj, dva izvrstna športna sedeža poskrbita za dobre občutke tudi v trenutkih, ko si voznik reče, da se bo malce pomladil čez ovinke, seveda pa je na zadnjih sedežih prostora za – pravzaprav ga ni. Razen za zelo majhne otroke in nekaj več vreč, torb ali kaj drugega, odlaganju primernega. V zadku je še 390 litrov prostora, ki ga s podiranjem sedežev lahko prepričamo, da s sabo odpelje tudi glasbeno opremo za »one man band« (preverjeno), kaj veliko več pa tudi ne.

Obleka naredi avto

Kot obleka naredi človeka, lahko tudi avto. Oznaka M, ki na avto zloži vse, kar si pri tem BMW oddelku lahko zamislijo, spremeni morda generično zanimiv bavarski kupe v strupenjačo in magnet za poglede. Pa ne samo na zunanjosti z agresivnimi odbijači, difuzorjem in vsemi M pritiklinami, pač pa tudi tehnično – s športnim M podvozjem, M zavorami in M volanom. Dodajte še ubijalsko lepo rdečo z imenom Melbourne Red in … potem se dogaja to, kar smo že omenili – mulci na semaforju z zadnjega sedeža trepljajo fotre po rami in s prsti kažejo na avto. No, ker smo egotripe z avti že davno prerastli in se sam grem proti sedemdesetim, mi je taka pozornost prej napoti kot bi razkazoval tuje perje. Malce tudi zaradi pogona.

Obleka naredi avto

Od tako vizualno izstopajoče beštije bi pričakoval tudi kak bestialni (oprostite moji zverinskosti!) bavarski turbo štirivaljnik z bobnečim zvokom. Pa ga ni. Pod motornim pokrovom je imel ta rdeči testni primerek 220d običajni štirivaljni dizel lepo dozo moči 140 kW (190 KM) in 400 Nm navora, do stotice pa to pomeni sedem sekund. Je in ni. Lepo potegne, gre skozi ovinke, sploh če vklopiš šport program, a hkrati dobiš sintetični ropot skozi zvočnike, ki je ne samo zoprn, ampak ga je v nastavitvah celo težko izklopiti. Če je dizel, naj bo dizel, naj me ne zavaja, ker tudi onih tam zunaj ne. In ker je dizel, se zna reč lepo peljati tudi s porabo pod šestimi litri. Vse ostalo je oznaki M primerno – natančnost volana, predvidljivost lege in trše podvozje, ki prav tako kot sedi na tračnicah, mehko pobira neravnine.

Dizel je pravzaprav kompromis za tiste, ki po bobnečem 240i ne želijo seči, 220i pa je za spoznanje preveč podhranjen in s premalo navora. Osnovni 220d Coupe stane 43.399 evrov, 15 tisočakov manj od navitega 240i in 3500 evrov več od osnovnega 220i. Z dodatki vred pa se cena tradicionalno povzpne precej visoko, skupaj z Melbourne Red za tisočaka je testni primerek stal 64.603 evre.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1995 cm3; moč - 140 kW (190 KM) pri 4000 vrt/min; navor 400 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - zadaj; menjalnik - 8, samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume - 225/50R17; obračalni krog - 11,1 m;
Karoserija: 2-vratna, coupé; segment - C (spodnji srednji); mere (d/š/v) - 4537 mm x 1838 mm x 1390 mm; medosna razdalja - 2741 mm; kolotek spredaj - 1575 mm; kolotek zadaj - 1587 mm; odmik od tal - 128 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 390 l; rezervoar - 51 l;
Mase: masa - 1555 kg; nosilnost - 500 kg; skupna dovoljena masa - 2055 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 6,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 237 km/h; gorivo: dizel; poraba WLTP - 4,7 l/100 km; emisije CO2 - 122 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija