Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Je velik, hiter in glasen
Škoda Kodiaq RS 2.0 TSI DSG 4x4
Je velik, hiter in glasen
Je velik, hiter in glasen
16.06.2022 09:39

Časi se spreminjajo in tako se spreminja tudi domet oznake RS pri Škodah. Kodiaq, ki ima poleg Octavie in Enyaqa Coupe, oznako RS, zdaj v prenovljeni izdaji ponuja le eno pogonsko enoto.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 45.161
Cena testnega vozila: 51.206
videz
zmogljiv motor
bogata oprema
zvok v športnem režimu vožnje
vozne lastnosti
prostorna in udobna kabina
veliko dodatne opreme dviguje končno ceno

Lansko leto je bil velikan Kodiaq deležen prenove, ki sem jo pobliže spoznaval letos v začetku leta z dizelsko gnanim Kodiaqom Sportline. Gre za paket opreme, kamor so Čehi zdaj uvrstili trenutno najzmogljivejši dizel. V tem primeru je šlo za 147-kilovatni štirivaljnik, medtem ko tistega s 176 kilovati moči ni več v ponudbi. Menda so ga odnesle emisije. Da se vrnemo k bistvu, za oznako RS je zdaj rezerviran le še dvolitrski turbo bencinski štirivaljnik s 180 kilovati moči. V pogovornem jeziku ta razvija 245 konjev. 

Je velik, hiter in glasen

Vendarle je bilo tokratno druženje za odtenek drugačno. Domena velikih športnih terencev so bili ves čas dizelski motorji z ogromno zalogo navora, medtem ko navit dvolitrski turbo motor, ki aktivno sodeluje s sedemstopenjsko avtomatiko, ponuja drugačen režim vožnje. Na kratko, precej več je priganjanja, da avto vozniku ponudi tisto točko G užitka. Ne glede na to priznam, da mi je zelo hitro zlezel pod kožo, saj je na cesto izjemno suveren. Pogled na tovarniške podatke pokaže, da ima ta blizu tone in 800 kilogramov. V kolikor pa k temu dodamo še dva potnika in polno posodo za gorivo, se končni podatek teže giblje preko dveh ton. Kodiaq RS navkljub teži izjemno prepričljivo vleče, ko pritiskam na stopalko za plin. Brez, da bi se za trenutek upehal. Brezhibno deluje tudi dvosklopčna avtomatika, tako v samodejnem načinu ali ko se med zavoji večkrat igram s prestavnimi stikali na volanu. Nagibanje karoserije, ki je 20 centimetrov oddaljeno od tal, seveda občutim, a spet ne tako pretirano, saj je vzmetenje oziroma blaženje elektronsko nadzorovano (DCC), zato se po potrebi nastavitve z izbiro voznih programov spreminjajo glede na način vožnje in razgibanost ceste. Svoj delež k suvereni predstavi na cesti doda še štirikolesni pogon, ki je večino časa fokusiran na sprednja kolesa, šele, ko se razmere na cesti spremenijo ali pa ob bolj dinamični vožnji skozi zavoje, Haldexova sklopka preusmeri večji delež navora na zadnji kolesni par. 

Je velik, hiter in glasen

Sprememba voznih programov najbolj nazorno pokaže, kako se Kodiaq lahko prelevi v udoben potovalnik, kjer poraba goriva ne bo višja od sedmih litrov, ali pa postane cestni športnik z zelo glasnim izpuhom. Jasno, da ne gre odpiranje loput v izpušnem sistemu, pač pa za umetno produciran zvok iz zvočnikov, ki so nameščeni neposredno ob izpuhu. Podobno rešitev je imel že takratni dizelski Kodiaq RS, a zdi se, da so zdaj pri bencinski izvedbi še malce ojačali glasnost. Skratka, deluje kot pravi osemvaljnik in priznam, da mi niti za trenutek ni bilo moteče. V kombinaciji z bencinskim motorjem je ta rešitev smiselna in na mestu. 

Je velik, hiter in glasen

4,69-metrski Kodiaq RS poleg izrazito športnega karakterja na drugi strani poskrbi tudi za visok nivo udobja potnikov. Sedeži so res da nekoliko bolj športni in globoki, a premorejo še vedno dovolj udobja za daljše poti. Potniki na zadnji klopi bodo v izobilju prostora neizmerno uživali, poskrbljeno pa je tudi za vso prtljago. Prostor v zadnjem delu v osnovi meri več kot 600 litrov. Čehi so pri prenovljeni verziji Kodiaqa precej truda vložili tudi v izbor materialov in se močno potrudili pri končni izdelavi, s čimer so tega SUV velikana močno približali premijski konkurenci. Osnovna cena ni ravno premijska. Začne se pri 45 tisočakih, v primeru testnega avtomobila pa so pri naročilu v tovarno obkljukali še kar nekaj dodatne opreme, kar je pomenilo, da je končna cena tega avtomobila dobrih 51 tisoč evrov. Med drugim je bil opremljen z vlečno kljuko.

 

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1984 cm3; mo - 180 kW (245 KM) pri 5250 vrt/min; navor 370 Nm pri 1600 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 7, dvosklopni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 235/50R20; obraalni krog - 12,2 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - M (veliki SUV); mere (d//v) - 4699 mm x 1882 mm x 1660 mm; medosna razdalja - 2791 mm; kolotek spredaj - 1586 mm; kolotek zadaj - 1576 mm;
Notranje mere: prtljanik - 835-2065 l; rezervoar - 58 l; irina notranjosti spredaj - 1600 mm; dolina sedea spredaj - 510 mm; viina naslona spredaj - 680 mm; irina notranjosti zadaj - 1580 mm; dolina sedea zadaj - 650 mm; viina naslona zadaj - 500 mm;
Mase: masa - 1794 kg; nosilnost - 654 kg; skupna dovoljena masa - 2373 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 6,5 s do 100 km/h; najvija hitrost - 234 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 8,6 l/100 km; emisije CO2 - 195 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija