Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Volvo se zavezuje k uporabi ogljično nevtralnega jekla
Industrija
Volvo se zavezuje k uporabi ogljično nevtralnega jekla
Volvo se zavezuje k uporabi ogljično nevtralnega jekla
31.05.2022 19:59

Volvo je prvi proizvajalec avtomobilov, ki bo podpisal pobudo SteelZero, katere cilj je spodbuditi proizvodnjo jekla brez uporabe fosilnih goriv.

Urša Prosenjak

Kot del svoje odločitve se je Volvo zavezal strogim zahtevam za pridobivanje jekla na podlagi emisij CO2. To pomeni, da bo do leta 2030 50 odstotkov jekla, ki ga uporablja, izdelanega bodisi s certifikatom ResponsibleSteel, ali pa bo izdelano pri proizvajalcu, ki se je zavezal k dolgoročnemu zmanjšanju emisij.

Poleg tega se Volvo zavezuje, da bo do leta 2050 100 odstotkov svojega jekla nabavljal od brezemisijskih dobaviteljev, kar je v skladu z njihovim ciljem postati podnebno nevtralen proizvajalec do leta 2040.

»Pridružitev pobudi SteelZero pomeni pomemben korak svetovnega povpraševanja po jeklu z nizkimi emisijami ter ključni trenutek za avtomobilsko industrijo,« je povedala Jen Carson, vodja industrije v skupini Climate Group, ki je začela to pobudo. »Ta sektor ima osrednjo vlogo pri spodbujanju prehoda jekla na podnebno nevralno proizvodnjo.«

Jeklarska industrija je velik vir onesnaževanja. Ocene kažejo, da je proizvodnja jekla odgovorna za sedem odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Volvo navaja, da jeklo v povprečju predstavlja 33 odstotkov ogljičnega odtisa njihovih vozil.

Volvo je v sodelovanju s švedskim proizvajalcem jekla SSAB že izdelal predstavitveno vozilo, narejeno v celoti iz brezogljičnega jekla.

Proizvajalec avtomobilov pravi, da čeprav je okolje zadosten razlog za sodelovanje v SteelZero, verjame tudi, da je to dobra poslovna odločitev.

»Trajnostni pristop k proizvodnji jekla ni le dobra novica za okolje, je tudi dober posel, saj omejuje našo izpostavljenost prihodnjim podnebnim tveganjem in predpisom,« je povedala Kerstin Enochsson, vodja nabave pri Volvo Cars. »S povpraševanjem po odgovorno pridobljenem jeklu z nizko vsebnostjo in nič ogljika želimo pomagati povečati ponudbo v našem sektorju.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija