Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Hibrid kot edina opcija
Mitsubishi Eclipse Cross PHEV 2.4 4WD Diamond
Hibrid kot edina opcija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.05.2022 22:31

Pomladitev zadnjega pravega Mitsubishija, preden so tehnično postali del alianse Nissan-Renault, je naredila avto vizualno privlačnejši, ga elektrificirala in zelo podražila.

Artur Švarc
Osnovna cena: 40.190
Cena testnega vozila: 41.250
dinamični videz
udobje pri vožnji
hibridni pogonski sklop
teža
skok v ceni

Konec 2017 predstavljeni Eclipse Cross, ki je bil most med malim ASX in velikim Outlanderjem, je konec lanskega leta doživel prenovo. Eclipse Cross (ker je bil legendarni Eclipse čisto drugačen avto, je ta pol terenska oznaka več kot na mestu) je tudi vsa leta z naskokom najbolje prodajan na evropskem trgu. Oblikovna prenova ni bila radikalna – prelomljena maska se je zdaj skrila v enotni črnini, zgornji žarometi so postali ožji z LED dnevnimi lučmi, običajne in dolge luči pa so se preselile v trikotnik na sredi odbijača.

Izrazita bočna linija, se je pred prenovo zaključevala v agresivnih trikrakih zvezdastih lučeh, ki so razdelile zadnjo šipo na dva kosa (in seveda omejile preglednost nazaj). Oblikovalcem ni bilo težko te »napake« odpraviti s povsem običajno položenim zaključkom, ki vseeno ohranja prepoznavno oblikovno zasnovo pred prenovo in z njo tudi skladnost.

Hibrid kot edina opcija

Notranjost ostaja v veliki meri nespremenjena – merilniki so ostali analogni, nov je le infotainment z nekoliko več višine, gumbe na dotik pa sta v določeni meri zamenjala dva vrtljiva gumba. Za infotainment lahko rečemo, da ima novo grafično podobo, pretirano hiter pa ni. Spremenjena so tudi stikala klimatske naprave, nekaj je svetleče črnine, kjer je prej bila mat površina in obratno in zaradi specifike pogona, do katerega pridemo, je ob prestavni ročici ročnega menjalnika izginila tudi drsna ploščica za upravljanje infotainmenta, je pa tu nižji selektor pogona in gumbi za ogrevanje sedežev in izbiro režima vožnje.

V najvišji opremi v usnje odeta sedeža sta hkrati udobna in tudi športno školjkasta, zmanjka pa prostora za notranje koleno predvsem višje raslih voznikov. Med opremo dodajmo še prikazovalnik na sprednji šipi. Prtljažnik zadaj meri skromnih 359 litrov, s podiranjem dobimo 1108 litrov. Višje dno je posledica spodaj nameščenih baterij in zadnjega elektromotorja.

Hibrid kot edina opcija

In zdaj pogon – v skladu z ekološko naravnanostjo je v tem delu sveta na voljo le priključni hibrid z 2,4-litrskim bencinskim motorjem z 72 kW (98 KM) in 193 N navora, potem pa sta tu še sprednji in zadnji električni motor, skupna moč hibridnega pogona, ki se dogaja preko brezstopenjskega CVT menjalnika, pa je 138 kW (185 KM). Če vas konfiguracija spomni na tisto iz večjega Outlanderja, potem vas je spomnila prav. Pretok pogona kaže, da bencinski motor večino časa sestavlja elektriko za električni pogon in le tu in tam direktno poseže na sprednji kolesni par. Kot priključni hibrid ima Eclipse Cross 13,8-kWh baterijo, ki je v mestni vožnji zadoščala za malo manj kot 40 kilometrov.

Ker je reč vse prej kot lahka, je temu primerna tudi poraba, nad 9 litri, podobno pa je tudi z dinamiko. Pospešek 11 sekund do stotice pove, da reč ni namenjena dinamični vožnji, pač pa bolj varčnosti in umirjenosti predanim voznikom. Za razliko od spredaj gnanega predhodnika je tu elektromotor na zadnji osi dobrodošel dodatek k štirikolesnemu pogonu, takrat ko se to rabi. Kljub dvema tonama se Eclipse Cross tudi lepo pelje čez ovinke in dobro skriva težo.

 

Poanta zgodbe pa je nekje drugje. Če je avto na testu pred štirimi leti in pol z najvišjim nivojem opreme stal 26.490 evrov (z 1.5 turbo bencinskim motorjem in ročnim menjalnikom, ki je bil bolj dinamičen), je zdaj 500 kilogramov elektrifikacije in baterije svoje vzelo tudi pri ceni in testni priključni hibrid stane 40.190 evrov.

Tehnični podatki
Motor: 4; prostornina - 2360 cm3; mo - 72 kW (98 KM) pri 4000 vrt/min; navor 193 Nm pri 2500 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - brezstopenjski; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 225/55R18; obraalni krog - 10,6 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d//v) - 4545 mm x 1805 mm x 1685 mm; medosna razdalja - 2670 mm; prtljanik - 471-1108 l; rezervoar - 43 l; masa - 1875 kg; nosilnost - 549 kg; skupna dovoljena masa - 2424 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 10,9 s do 100 km/h; najvija hitrost - 162 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 2,0 l/100 km; emisije CO2 - A;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2022 Avtomanija