Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Posebnež z močnimi kartami
BMW 223i Active Tourer
Posebnež z močnimi kartami
Posebnež z močnimi kartami
11.05.2022 22:15

Enoprostorci veljajo za izumrli razred in tudi za BMW-jev dvojec je nekaj časa veljalo, da ne bo dobil naslednika, a je v drugi generaciji nastopil še bolj uspešno.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 40.200
Cena testnega vozila: 57.322
učinkovit in varčen motor
udobje
prostornost
menjalnik pri speljevanju
pogosto spodrsavanje koles

Lani predstavljena druga generacija Active Tourerja in 20 centimetrov večjega Gran Tourerja je pravzaprav le evolucija tistega, kar so Bavarci dosegli s prvo generacijo – tradicionalno simbiozo BMW-jevih lastnosti in platformo s sprednjim pogonom.

Če se bi že manj veščemu poznavalcu ustavilo oko na zunanjosti, se druga generacija U06 jasno loči od predhodnika po novi optiki luči in predvsem občutno večjih ledvičkah na nosu. Silhueta enoprostorca ostaja prepoznavna in se očitno spogleduje s športnimi linijami. Dizajn na zadku je relativno anemičen, optika zadnjih luči pa malce vleče navdih iz drugih aktualnih bližnjih sorodnikov kot je Serija 1. In še zanimivost – za razliko od »običajnih« BMW-jev, ki na zadku ponosno razkazujejo velikanske izpušne cevi, so te tu skrite pod zadnji odbijač in srebrni vstavek na spodnjem delu odbijača nenamerno (ali pa tudi ne) pritegne pozornost do ugotovitve, da nekaj »manjka«. Lahko bi pojavi Active Tourerja rekli tudi, da gre za povišanega karavana Serije 1, a je Active Tourer dovolj ločena entiteta, da privablja svoj krog kupcev.

Posebnež z močnimi kartami

V dolžino meri 4,4 metra in mu bolj pokončno sedenje zadaj daje tudi nekaj več prostora, zadnji sedeži pa so tudi vzdolžno pomični za nekaj centimetrov. Prtljažnik zadaj v osnovi meri 415 litrov, kar ni nek presežek, se pa da s podiranjem sedežev dobiti še kakih 1000 litrov več.

Pri naboru motorjev ne gre iskati preskoka v navite višave moči in navora, saj filozofija vožnje s takim avtom tokrat ne gre v prid kakim M (in sub M) različicam, pa še to samo zato, ker lahko. Ne, 223i ima edini bencinski štirivaljnik (šibkejša dva sta trivaljnika), podrt s turbo polnilnikom in razvija 150 kW (204 kW) in lepih 360 Nm navora. V določenem območju vrtljajev sodeluje tudi 14 kW elektromotor blagega 48-voltnega hibridnega sistema. In tako po številkah sodeč je s sedmimi sekundami do sto kar presneto živahen družinsko naravnan avto. Za prenos na sprednja kolesa skrbi sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik, ki nima možnosti ročnega pretikanja, ni pa v vseh pogojih idealen, predvsem speljevati zna s precejšnjo trmo. In kar je še zanimivo, platforma komajda kroti ves ta navor, saj je testni primerek brez pretiranega napora pri speljevanju veselo kopal na mestu. Kar pa se porabe tiče, je vse odvisno od voznikove noge in tega, kako se vam mudi. Lahko gre proti šestim litrom z varčnim pristopom, na našem testu s pretežno mestno vožnjo in čisto spodobno dinamiko pa smo zabeležili 7,9 litra, kar pri tej moči tudi ni slabo.

Posebnež z močnimi kartami

Notranjost so pri BMW-ju zasnovali v klasiki – dva digitalna zaslona z najnovejšim infotainmentom iDrive 8 dajeta vse, kar si voznik zaželi in še več, sploh z navezo z aplikacijami in dodatnimi storitvami. Želeli bi si le upravljanja z vrtljivim gumbom, saj je nagibanje naprej in tacanje po zaslonu rahlo naporno.

Projekcijski zaslon pred voznikom je vsaj zame neuporaben, saj se ga ne da postaviti tako, da bi bil pogled nanj pred očmi in skozi sprednjo šipo, informacije, ki so v liniji armaturke in zadnjega dela motornega pokrova, pa so vidne tudi na merilnikih. Tu je še sredinska konzola, ki je zaradi narave in višine prostora precej bolj baročna, od polnilnika mobilnikov na sprednji steni, dveh držal za pijačo, do odlagalnega mesta pod naslonjalom za roke, na katerem so tudi vse ostale komande, od upravljanja menjalnika in gumba za zagon ter minimalističnega upravljanja glasbenega predvajalnika in radia.

Posebnež z močnimi kartami

V usnje odeta notranjost in sedeži in vse ostalo, kar se vidi, je sestavljeno z veliko mero natančnosti in kakovosti, kar daje Active Tourerju dodatno vrednost, sploh sedeži so zelo dobra mešanica športnega oprijema in udobja.

Z najmočnejšim bencinskim motorjem 223i Active Tourer stane 40.200 evrov, dodatkov, ki jih pri BMW-ju nikoli ni malo, pa je bilo še za 17 tisočakov. Skupaj je torej cena nanesla 57 tisoč, kar je tudi cena za skoraj perfekcijo enoprostorskega doživetja.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1998 cm3; moč - 150 kW (204 KM) pri 5000 vrt/min; navor 320 Nm pri 1500 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 7, dvosklopčni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 205/60R17; obračalni krog - 11,4 m;
Karoserija: 5-vratna, mpv; segment - J (mali-MPV); mere (d/š/v) - 4386 mm x 1824 mm x 1576 mm; medosna razdalja - 2670 mm; kolotek spredaj - 1586 mm; kolotek zadaj - 1587 mm; odmik od tal - 171 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 415-1405 l; rezervoar - 45 l;
Mase: masa - 1520 kg; nosilnost - 585 kg; skupna dovoljena masa - 2105 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 7,0 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 241 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 6,0 l/100 km; emisije CO2 - 137 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija